Slik fulgte politiet den drapssiktedes ferd gjennom Europa

Bruk av betalingskort og en påslått mobiltelefon var det som skulle til for at norsk politi kunne følge den drapssiktede Follo-mannens ferd gjennom Europa.

Slik fulgte politiet den siktede gjennom Europa

Politiet fulgte den siktede gjennom Europa til Polen ved hjelp av elektroniske spor. Til slutt ble han arrestert på motorveien mellom de to polske byene Rabka og Nowy Targ.

Foto: Glen Imrie / NRK

Allerede søndag morgen, et halvt døgn etter at 32 år gamle Camilla Samira Olsen ble funnet drept i rekkehusleiligheten på Trollåsen i Follo, fikk familien til den drepte kvinnen beskjed om at politiet hadde funnet et livstegn fra den siktede samboeren:

Camilla Samira Olsen

Camilla Samira Olsen (32) ble lørdag funnet drept på Kolbotn.

Foto: Privat

Bruken av et betalingskort tydet på at han befant seg nord i Tyskland.


Les også: Kvinne drept i sitt eget hjem
| Samboer siktet for drap

Politiet hadde da siktet mannen for knivdrap på kvinnen, og antok at han hadde tatt med seg parets ett år gamle sønn og stukket fra åstedet i sin svarte Toyota Avensis.

Etter det NRK kjenner til var det en kombinasjon av mannens bruk av betalingskort og hans påslåtte mobiltelefon som bidro til at mannen ble oppsporet og pågrepet sør i Polen natt til mandag.

– Polititjenestemenn fikk inn tips om at den mistenktes bil var sett ved en nattklubb i byen Rabka sør for Krakow rundt klokken 3 natt til mandag. Etter å ha funnet ut i hvilken retning bilen var på vei, startet de letingen etter den svarte Toyotaen, opplyser Dariusz Nowak, talsperson ved regionpolitiet i Krakow, til NRK.

Han forklarer at polsk politi kunne starte letingen i området sør for Krakow etter å ha blitt varslet om digitale spor som tydet på at mannen hadde reist inn i landet og var på vei sørover.

Etterlysningen ble sendt til det polske politiets avdeling for internasjonalt samarbeid da kombinasjonen av betalingskort- og mobilspor tydet på at den siktede hadde passert grensen.

Les også: Drapssiktede pågrepet på motorveien ved Krakow

Fulgte påslått mobil

Mens det er en omfattende og langdryg prosedyre å få utenlandske mobilselskaper til å utlevere samtaledata, er det relativt enkelt for norsk politi å få en rettslig kjennelse som gir etterforskerne tilgang til hvor og når vedkommende har benyttet norske bank-, bensin- og kredittkort.

Tysklandssporet med geografisk plassert bruk av betalingskort gjorde at norsk politi kunne snevre inn antall mobilselskaper som måtte kontaktes for å få tilgang til å spore mobiltelefonens posisjon.

Bruken av betalingskort og dataene fra mannens mobiltelefon fortalte etterforskerne tre vesentlige ting:

  • Den drapssiktede 38-åringen var i live og i bevegelse.
  • 38-åringens livstegn økte sjansen for at den ett år gamle sønnen som mannen hadde tatt med seg, også var i live.
  • Reisemålet syntes å være et sted sørover i Europa.

Follo-politiet hadde allerede lørdag kveld, med hjelp fra Kripos, startet jobben med å informere politi og grensestasjoner i nabolandene i Norden. Søndag formiddag ble 38-åringen og bilen han kjørte formelt etterlyst gjennom Interpol.

Åsted Kolbotn-drapet

I tillegg til undersøkelser på åstedet satte politiet i gang et arbeid med å spore samboeren som var forsvunnet med parets 1 år gamle sønn.

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Vanligvis fremstår det å etterlyse noen gjennom Interpol som en nokså passiv handling, hvor den etterlyste ikke risikerer spesielt mye før han eller hun blir stoppet i en trafikk-kontroll eller tatt for annen kriminalitet i utlandet.

Men kilder som kjenner Interpol-systemet godt, sier at norsk politi i denne sammenhengen brukte systemet for å få tysk, fransk og etter hvert polsk politi aktivt med på å forsøke å spore opp og pågripe den drapssiktede mannen.

– Vi vil nå følge mannens bevegelser gjennom samarbeidet vi har opprettet, sa fungerende politimester i Follo, Ida Melbo Øystese til NRK søndag ettermiddag.

NRK har vært i kontakt med tysk politi om deres bidrag til å spore den siktede 38-åringens ferd gjennom Europa, men de vil ikke gå i detalj om hvilke opplysninger de har gitt sine kolleger rundt om i Europa i saken.

Endret kurs mot Polen

For politiet var det nærliggende å anta at området rundt Nice i Sør-Frankrike kunne være destinasjonen. Det er på denne delen av den franske rivieraen at 36-åringen har både familie og venner.

Den drapssiktede mannen er halvt fransk, er oppvokst i Oslo, men har beholdt kontakten med sitt andre hjemland – også i voksen alder.

Men søndag ettermiddag skal den drapssiktedes ferd ha endret seg: I stedet for å fortsette sørover, hadde bilen med 36-åringen og barnet lagt kursen østover og krysset grensen til Polen.

– Vi fikk melding om at en 38 år gammel mann var etterlyst i alle EU-landene mistenkt for mordet på en 32 år gammel norsk kvinne og bortføringen av deres felles sønn på 1 år, forteller talsmannen Dariusz Nowak hos politiet i Krakow.

Det var via Interpol-samarbeidet at polsk politi ble koblet inn i saken, og de skal ha fulgt 38-åringens bevegelser en stund før politiet stoppet bilen hans på motorveien utenfor byen Krakow.

– Politimennene kjørte noen kilometer før de stoppet bilen og arresterte mannen. Da mannen var pågrepet viste det seg at det også befant seg en liten gutt inne i bilen, og de kunne slå fast at det dreide seg om den ettersøkte mannen og hans sønn, sier Nowak til NRK.

– Barnet tas hånd om av medisinstudenter

Den siktede nordmannen sitter nå i varetekt i Krakow, og saken tas hånd om av påtalemyndigheten i Polen. Norsk politi har opplyst at de vil forsøke å få både den siktede og barnet utlevert til Norge så raskt som mulig.

– Vi ønsker å få gutten til Norge så raskt som mulig. Vi samarbeider med barnets familie, barnevernet, polske myndigheter og norsk politi. Vi kan ikke utelukke at sønnen kommer hit før siktede. Det er ikke like mange formelle hindringer i veien for sønnen som for siktede, sa fungerende politimester i Follo politidistrikt, Ida Melbo Øystese på en pressekonferanse tidligere i dag.

Les også: Jobber med å få siktede og barnet til Norge

Inntil videre befinner barnet seg på et sykehus i den sør-polske byen Nowy Targ. Politiet i Polen opplyser at ettåringen har det fint.

– Han er i veldig god form, og befinner seg bare på sykehuset inntil påtalemyndigheten her i Polen har funnet ut hva som skal skje videre med ham. Nå bor barnet på et enkeltrom, og noen medisinstudenter leker med ham, opplyser politiet i Krakow til NRK, og understreker at det ikke er noe medisinsk galt med barnet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger