Hopp til innhold

Slik forklarer han PST-siktelsen

36-åringen som leder en innsamlingsaksjon som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mistenker sender penger til terrorgrupper i Syria, tar fullstendig avstand fra at han er siktet for terrorfinansiering.

Pengeinnsamling utenfor Rabita-moskeen

Etter fredagsbønnen sto medlemmer fra en organisasjon utenfor Rabita-moskeen i Oslo for å samle inn penger til Syria. Lederen av organisasjonen er siktet for terrorfinansiering. Han er ikke avbildet på dette bildet.

Foto: NRK

– Vi samler inn midler til innkjøp av nødhjelp i Tyrkia for utdeling i flyktningleirene langs grensen mot Syria. Nødhjelpen består av tepper, klær, medisiner, mat, telt, vanntanker og strømaggregater, skriver den 36-årige mannen i en e-post til NRK.

Han sier de det siste halvåret har samlet inn rundt 100.000 kroner i måneden som de har sendt til flyktningene i Syria.

– Det er fordi vi ønsker å hjelpe de svake, kvinner, eldre og barn, og fordi vi ser på det som både vår religiøse og humanitære plikt som medmennesker.

Anklager PST for paranoia

Men PST mistenker at pengene også går til å støtte terrorgrupper i Syria og har siktet 36-åringen for blant annet terrorfinansiering.

– PST påstår mye jeg synes er rart, som at den største faren for terror er fra islamister, mens det har jo ikke vært angrep på norsk jord som er blitt begått av islamister, svarer mannen.

– Jeg vil kalle PSTs påstander en blanding av storpolitikk, propaganda og ren paranoia, og det blir interessant å se deres «beviser» den dagen de gir meg mulighet til å se dette. Alt er klausulert. Jeg tar fullstendig avstand fra anklagene og har stilt opp i timevis av frivillige avhør.

Mann siktet for terrorfinansiering

Den 36-årige mannen er siktet for terrorfinansiering og for å ha lagt til rette for at personer har kunnet dra til Syria, men han avviser anklagene.

Foto: NRK

Han hevder PST i avhør har vist til informasjon som står i boken «Norsk Jihad», og mener de «koker suppe på spiker».

Tidligere denne uka fortalte NRK at ledelsen i en av de største moskeene i Norge ikke er fornøyd med at 36-åringens organisasjon samler inn penger til Syria rett utenfor deres dør etter fredagsbønnen.

– Vi vet egentlig lite om hva de driver med. Vi vet bare at politiet er veldig lite fornøyd med dem, og det er egentlig nok for oss, sier forstander Basim Ghozlan.

På organisasjonens Facebook-sider omtales den som en humanitær organisasjon som har som mål å hjelpe mennesker i nød. Organisasjonen er ikke registrert i det innsamlingsregisteret.

– Denne organisasjonen har et ønske om å følge pengene personlig hele veien ned, for at ikke penger skal gå tapt på veien i administrasjon og så videre. Det er kanskje ikke helt vanlig å gjøre det på den måten, sier mannens forsvarer, Ragnhild Torgersen til NRK.

– Derfor har han tilbudt norsk politi å være med på en sånn tur og følge disse pengene fra Norge. De kan være med dem som reiser ned med pengene, følge dem helt til områdene ved grensen og se at varer blir kjøpt inn og distribuert. Det har politiet fått tilbud om flere ganger, forteller Torgersen.

– Sendte min sønn på ferie i Tyrkia – ikke til krig i Syria

PST mener også at 36-åringen har fungert som en slags bakmann som har rekruttert og tilrettelagt slik at andre kan reise til Syria for å delta i borgerkrigen.

Etter det NRK kjenner til, er mannen siktet etter §147 c og d i straffeloven. Det går på terrorfinansiering, samt rekruttering eller opplæring av personer for at de skal begå terrorhandlinger.

Han er også siktet etter §224, den såkalte menneskehandelparagrafen, som dreier seg om personer som har tilrettelagt for at andre personer, deriblant mindreårige, skal delta i krigstjeneste i fremmede land.

Dette benekter mannen.

– Jeg har ikke tilrettelagt for slikt, sier mannen og hevder anklagene er basert på at sønnen hans dro på sommerferie sammen med en kamerat til Istanbul.

– Det hadde både jeg og hans mor gitt tillatelse til. Han har stått på hardt på skolen og ønsket å oppleve litt av verden. Valget falt på Istanbul da det er en spennende by med mye historie og kultur. I tillegg ville han som muslim dra til et sted hvor kjøttet er halal, og det finnes moskeer å be i. Han var der i litt over to uker, og kom så hjem til sitt fødeland Norge. Dette har vi forklart PST, og den delen av siktelsen forventer jeg vil bli frafalt snarlig, skriver mannen til NRK.

– Hva sier du til folk som spør deg om de burde reise til Syria for å krige?

– Hvis noen sier at de vil dra til Syria for å krige, ville jeg oppfordret dem til heller for eksempel å bidra humanitært ved å samle inn og selv donere penger. Det er et skrikende og desperat behov for nødhjelp nå.

Også forsvarer Ragnhild Torgersen understreker at klienten hennes bestrider at han noen gang har hjulpet noen til å reise til Syria for å delta i krigen.

– Han erkjenner selvfølgelig at han i egenskap av å være leder for denne innsamlingsaksjonen, har sendt personer til Tyrkia med penger. Men det er da penger som brukes til hjelpetrengende i grenseområdet mot Syria, altså syriske flyktninger. Han har aldri sendt personer ned for å delta i krig, sier Torgersen.

Bøssebærere fra Profetens Ummah

Personer med tilknytning til den radikale islamistiske gruppen Profetens Ummah er blant dem som har vært bøssebærere og samlet inn penger til Syria for 36-åringens organisasjon.

– Hvem som helst kan melde seg som frivillig bøssebærer, og vi ønsker å inkludere, ikke ekskludere. Det føles urettferdig og stigmatiserende hvis man krever at muslimske organisasjoner må ha bøssebærere uten fortid, men ikke har samme krav til for eksempel kristne organisasjoner, mener mannen.

– Har selv sett at pengene går til nødhjelp

36-åringen sier han har opplevde det som veldig tungt og belastende å bli siktet for terrorfinansiering.

– Jeg har slitt med søvn og trygghetsfølelsen etter denne episoden og føler meg utsatt. Jeg har jobbet og betalt skatt, sier han.

Mannen forteller at han tidligere har jobbet som vekter, og at han har hatt et stort sosialt engasjement og jobbet med vanskeligstilte barn og multihandicappede personer. De siste årene sier han at han har brukt fritiden på å samle inn penger til humanitær nødhjelp til flere land, som Aserbajdsjan, Pakistan, Somalia og nå Syria.

36-åringen sier organisasjonen ved selvsyn har sett hva pengene de samler inn går til, fordi de har sendt ned medlemmer.

– De har møtt våre tyrkiske samarbeidspartnere og sammen gått til innkjøp, og distribusjon av varene. Så har vi dokumentert dette med video, foto og kvitteringer. Dette har vi lagt ut på vår åpne Facebook-gruppe, sier mannen.

– Jeg er norsk borger, født og oppvokst i Oslo med norsk mor, og fransk far som flyttet til Norge på 60-tallet, sier 36-åringen som ikke ønsker å stå fram med navn og bilde av frykt for sin og familiens sikkerhet.

PST vil ikke kommentere påstandene fra mannen eller siktelsen mot ham spesielt, men har tidligere sagt at pengeinnsamling til terrorgrupper generelt er et potensielt stort problem.

– Vi har forpliktet oss gjennom FN-resolusjoner til å forhindre terrorfinansiering. Men vi ser at det foregår uregulert pengeinnsamling og uregulert utførsel av penger, sier analysesjef Jon Fitje Hoffmann i PST.

AKTUELT NÅ