Hopp til innhold

Slik forbereder han seg til avhør

På unlinjerte ark og med store bokstaver, noterer Anders Behring Breivik (32) det han ønsker å fortelle politiet i avhør.

Breiviks notater

BREIVIKS NOTATER: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) stiller forberedt til hvert avhør, og har ofte med seg tettskrevne notater og tegninger som illustrerer de ekstreme synspunktene hans. Han skriver ofte med store bokstaver. Bildet er behandlet av NRK.

Etter det NRK vet, møtte den terrorsiktede 32-åringen svært forberedt allerede til de første avhørene på politihuset i Oslo etter terrorangrepene i fjor sommer.

Breiviks såkalte manifest

GRUNDIG: Kort tid før terrorangrepet sendte Breivik ut sitt såkalte manifest. Han bruker mye tid i avhør på å referere fra det over 1500 sider lange manifestet.

Foto: HO / Reuters

Han har med seg tettskrevne notater og enkle tegninger, som blant annet skal illustrere det Breivik kaller for en «dekonstruksjon av den norske urbefolkningen».

Breivik bruker lang tid på å forklare politiet om sin ideologiske overbevisning.

I et avhør opplyser politiet Breivik om at de har opplysninger som knytter ham til den antiislamske gruppen Norwegian Defence League (NDL).

Politiet tror Breivik har vært medlem av NDL under pseudonymet «Sigurd Jorsalfar».

Etter det NRK vet nekter Breivik for dette. Han ber også om forståelse for at han ikke kan si mer om NDL fordi han «ikke vil at disse organisasjonene skal dø»

Underveis stopper han avhørene og pirker på detaljer, får NRK opplyst.

For å forsikre seg om at politiet har fått med seg alt, bruker han også mye tid på å lese gjennom avhørene i etterkant, for så å komme med rettelser i neste avhør.

Les også: – Ville bombe Aftenposten, NRK og VG

Sier nei til pauser

Avhørene med massedrapsmannen foregår i et lite rom på politihuset på Grønland.

Som NRK kunne fortelle før jul, rullerer tre faste avhørere fra politiet på å snakke med Breivik.

Forsvarerene har en egen stol i et hjørne av rommet, men politiets avhørsekspert, Asbjørn Rachlew, følger samtalene med Breivik tett fra naborommet.

Breivik er svært utholdende mens avhøret pågår, og har flere ganger takket nei til pauser selv om avhøret ofte varer i opp mot syv timer, ifølge Rachlew.

Bildespesial: Beveg deg rundt i avhørsrommet på Grønland

Nye bilder: Breivik avbildet i politiuniform etter pågripelsen på Utøya

Skriver på PC

Anders Behring Breivik, avhørsrom

TIMESLANGE AVHØR: I stolen til venstre sitter Anders Behring Breivik under avhørene. I den andre stolen sitter én av politiets tre avhørere.

Foto: Øyvind Bye Skille/NRK

Fram til midten av januar hadde politiet gjennomført nærmere 200 timer med avhør av 32-åringen.

Etter 11. januar nektet Breivik lenge å samarbeide med politiet, fordi han ønsket løfter om at han får beholde en PC med skriveprogrammet Word i fengselet.

Breivik bruker datamaskinen til å forberede sin forklaring under hovedforhandlingen i april. Han ønsker blant annet garantier at han får beholde den gjennom hele soningsperioden, noe politiet ikke vil gi ham.

Fredag, etter å ha gått en ny runde med Breivik på Ila, bekreftet imidlertid forsvarer Geir Lippestad at hans klient er forberedt på å stille til nye avhør.

Ifølge forsvareren ønsker Breivik blant annet å forklare seg mer om innholdet i sakkyndigrapporten, som han mener inneholder flere grove feil.

Les også: Slik skaffet han politiuniformen

ABB_gutterom_BRUK

GUTTEROMMET: Før 22. juli brukte Breivik mye tid foran PC-en på gutterommet hos moren på Skøyen. Bildet er tatt av politiet etter pågripelsen på Utøya.

AKTUELT NÅ