Hopp til innhold

Slik feires Kongen og Dronningen

I dag markerer kong Harald og dronning Sonja sine 75-årsdager. Det feires blant annet med sang fra 3000 barnehagebarn og festforestilling på Operataket.

75-årsmarkering for kongen og dronningen

Garden drillet for Kongen og Dronningen under 75-årsmarkeringen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Slottsbalkongen 17. mai 2012

Kongefamilien vinker til folket på 17. mai. Det skal de gjøre i dag også.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix
Kongen og dronninga får blomar

Kongen og dronning under festspillene i Bergen,

Foto: Karoline Kalstveit / NRK

Kongen fylte 75 år den 21. februar i år, og Dronningen fyller 75 år den 4. juli. I dag skal fødselsdagene markeres, og du kan følge sendingen på NRK.no og NRK1 fra 13.30.

3000 barnehagebarn synger

Kongens garde marsjerer i dag fra Festningsplassen klokken 13 og vil være på Slottsplassen rundt klokken 13.30 hvor garden underholder med drill og musikk.

Kongen og Dronningen, Kronprinsen og Kronprinsessen, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, prinsesse Astrid, fru Ferner og Johan Martin Ferner vil være til stede under oppvisningen.

Oslo-ordfører Fabian Stang leder allsang for kongeparet. Med seg har han over 3000 barnehagebarn fra bydeler i Oslo kommune som skal synge bursdagssang.

«På bursdagen til Kongen og Dronningen skal vi feire sammen med dem som passer på Kongen og Dronningen og musikkorpset deres. Sammen skal vi synge og spille bursdagssangen. Den må vi øve masse på. Hyggelig om du tar med flagg også,» heter det i ordfører Fabian Stangs invitasjon til samtlige barnehager i Oslo kommunes bydeler.

Festforestilling på Operataket

Etter klokken 15 tar Kongen og Dronningen imot gratulasjoner i forbindelse med feiringen av kongeparets 75-årsdager fra høyesterettsjustitiarius Tore Schei, statsminister Jens Stoltenberg og Stortingetspresident, Dag Terje Andersen.

Klokken 16 vil Kongen og Dronningen være til stede ved festgudstjeneste i Oslo Domkirke.

Med i Gudstjenesten er preses Helga Byfuglien, biskop Ole Chr. Kvarme, domprost Olav Dag Hauge og sokneprest Elisabeth Thorsen.

Oslo Domkor, Ungdomskoret, Guttekoret og Trefoldighet Jentekor opptrer. Gudstjenesten er åpen for publikum, men det er begrensede plasser.

Klokken 19.45 har regjeringen invitert til festforestilling for Kongen og Dronningen på Operataket.

Blant dem som deltar er Marit Larsen, Ole Paus, Henning Kraggerud, Envy, Oslo Filharmoniske Orkester og Den Norske Opera & Balletts barnekor. Arrangementet er åpent, og det er plass til rundt 8000 personer.

Fikk kongelig kunst i gave

Tidligere i år fikk de kongelige kunstutstillingen «Den kongelige reise» i av Regjeringen i forbindelse med 75-årsmarkeringen.

Utstillingen består av skatter fra de kongelige kunstsamlinger, kulturhistoriske gjenstander og en rekke fotografier – mange av dem hentet fra dronning Mauds album.

Det er ikke første gangen at kongeparet velger å feire sammen. 60-årsdagen feiret de sammen i Trondheim sommeren 1997.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger