Hopp til innhold

Slik får internasjonale selskaper informasjon om surfingen din

Google, Facebook og andre store internasjonale aktører følger med når du surfer på internett. Slik foregår sporingen.

Google
Foto: © Eric Gaillard / Reuters / Reuters

Du besøker nettsiden

Offentlige nettsider skal ha en personvernerklæring som forklarer hvem de deler informasjon med. Få leser denne, og ifølge Datatilsynet har ikke alle fullstendige opplysninger.

Vestby kommunes nettside
Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Sporingstjenestene følger med

Uten at du ser det følger utenlandske selskaper med på hva du gjør på nettsiden. Dette er mulig på grunn av tjenester kommunen aktivt har lagt til sin nettside, som for eksempel analyseverktøyet Google Analytics.

Ghostery

Programmet Ghostery viser deg hvilke sporingstjenester som følger med. Uten slike programmer, ser du ikke hvem som spionerer på deg.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Informasjonen sendes til andre selskaper

Mange kommuner bruker Google Analytics for å få vite hvor mange som besøker nettsiden deres, hvilke lenker som er mest populære, hvor lenge de blir på siden og så videre. For å lage slik statistikk, trenger Google mye informasjon om deg.

Også når nettsidene bruker det Google-eide programmet Doubleclick, som gir informasjon som kjønn og alder, eller viser en liker-knapp fra Facebook, får selskapene informasjon om deg.

Vet hvem du er

Selskapene får mer informasjon om deg enn hvilke lenker du trykker på. Med mindre nettsiden har lagt inn en sperre, får de som regel også din IP-adresse og hvor du befinner deg. Dette er ofte nok til at selskapene vet hvem du er, særlig hvis du er logget inn på din Facebook- eller Google-konto mens du surfer.

«Forbedrer produktet»

I selskapenes vilkår heter det ofte at de kan bruke informasjonen til å forbedre sitt produkt. Dette betyr blant annet at de kan bruke informasjonen kommunen gir dem, til å velge hvilke reklamer du skal få se, ifølge Datatilsynet.

Reklame

Skrur opp prisen

Selskapene som sporer deg, kan gjøre mye med informasjonen de samler opp fra ulike nettsider.

Har du besøkt kommunens hjemmesider om barnehageplass, kan de ha kunder som ønsker å sende deg reklame for barnehageprodukter. Har du besøkt kommunens byggesaksider, kan den informasjonen for eksempel bli solgt videre til byggevareselsakper, som igjen kan skru opp prisene fordi de vet at du trenger byggevarer.

PENGER
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

AKTUELT NÅ