NRK Meny
Normal

Slik gjør du charterkupp – tross kronefall

Kursfallet på kronen gjør neste sommers utenlandsferie mye dyrere for mange nordmenn.. Men du kan slippe unna ekstraregningen.

Kallithea, Rhodos

Drømmen om sol og sommer i sydligere strøk kommende sommer har blitt langt dyrere som en følge av at norske kroner har blitt mindre verdt i valutamarkedene.

Foto: Per-Olof Lundgren / Ving

Når kursen på den norske kronen svekker seg kraftig mot andre valutaer, rekker hver krone kortere for Ola og Kari Nordmann på utenlandsferie. Ferieturen blir langt dyrere. I skrivende stund er kursen på norske og svenske kroner tilnærmet lik, og en euro koster godt over ni kroner.

Men en rekke reiseselskaper har sikret seg mot kronekursfallet, og låst sine priser mot andre valutaer langt tilbake. Dermed kan de selge sommerferien til en valutakurs som ble fastsatt da kronen var langt sterkere.

Geir Ormseth, redaktør i Smarte Penger

- Det økonomisk smarte ferievalget dersom du skal reise utenlands kommende sommer er charter, sier redaktør Geir Ormseth i Smarte Penger.

Foto: Smarte Penger

– Kan unngå økte priser

Nettstedet Smarte Penger har regnet på effekten av en svakere krone for NRK, og har i regnestykkene tatt høyde for endringer i valutakursen og utviklingen i prisveksten i ulike land.

Redaktør Geir Ormseth sier til NRK at kronekursfallet har gjort alle de mest populære ferielandene vesentlig dyrere.

– Hvis du velger charter til sommeren, så slipper du unna hele kronekurssvekkelsen, og vil spare mange tusen kroner. Flere av de mest populære ferielandene har blitt 17-18 prosent dyrere bare de tre siste månedene, sier Ormseth.

Det er slutt på at charterprisene er faste. Det som selges ut raskt kan øke i pris, mens reisene som er mindre populære kan falle i pris.

Men ingen av charteroperatørene NRK har vært i kontakt med justerer prisene som en følge av den svake kronen.

800.000 nordmenn velger charter

– Vi vet fra tidligere at etterspørselen etter charterreiser starter når ribben er spist og akevitten drukket, fra klokka 21 på julaften. Så går det slag i slag, med høydepunktet rundt midten av januar, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i charteroperatøren Star Tour til NRK.

Hun sier at Star Tour sikret valutaen for mange måneder siden, og at den svekkede norske kronen ikke vil påvirke prisene på turene kommende sommer.

– Betyr det at nordmenn kan kjøpe sommerferien til gammel pris?

– Ja, dersom du velger å kjøpe en charterpakke, får du sommerferien til gammel pris.

Også charteroperatøren Apollo bekrefter det samme. Valutaendringer påvirker ikke prisene.

Anslagsvis 800.000 nordmenn ventes å reise på chartertur kommende sommer, ifølge bransjeaktører.

All inclusive og leiebil til «gammel» kurs

Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour

– For familier som vil sikre feriebudsjettet for sommerferien kan det lønne seg å bestille en all inclusive-ferie, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour

Foto: NRK

– Vi har terminsikret våre priser for alle charterreiser, og den valutakursen som gjelder ble satt i august 2014. Vi vil ikke legge på våre priser som en følge av valutakursendringer, sier Tonje Fossum, som er kommunikasjonsdirektør i Ving.

Hun sier at alt som bestilles før avreise, ikke påvirkes av at kursen på norske kroner svekkes mot andre valutaer.

– Selvfølgelig kan det bli prisendringer på grunn av tilbud og etterspørsel, men ikke på grunn av valutakursendringer. Det betyr at måltidspakker, utflukter, transport og alt man bestiller her hjemmefra ikke øker i pris, sier Fossum.

Kraftige fall i kronekursen slår ellers umiddelbart inn i prisene på hotellopphold for nordmenn som vil reise til utlandet. I søkemotorene hos hotellbookingsnettstedene oppdateres dette mer eller mindre fortløpende. Også prisene på rutefly valutajusteres med jevne mellomrom.

– Spesielt med tanke på at euroen nå står i over ni kroner, skal vi absolutt ikke utelukke at familier spesielt, vil finne det gunstig å bestille en all inclusive-pakke for sommeren som kommer, sier Larsen-Vonstett i Star Tour.

Nettstedet Smarte Penger har laget en oversikt for NRK som viser hvor mye prisene har endret seg i ulike land på grunn av endringer i valutakurs og inflasjon. Inflasjon er det samme som prisvekst, og forteller noe om kjøpekraften til hver krone. Tabellen er oppdatert med valutakurser pr. 17. desember.

Dyrere utenlandsferie når krona faller i verdi

Land

Endring i prisnivå

Prisnivå i dag (Norge=100)

Bulgaria

15 %

30

Tyrkia

13 %

41

Hellas

16 %

61

Spania

17 %

67

Italia

17 %

74

Frankrike

18 %

79

Sverige

6 %

89

Danmark

18 %

103

Storbritannia

27 %

88

USA

27 %

72

Kina

25 %

42

Kilde: Smarte Penger. Endringen i prisnivå er prisnivå pr i dag sammenlignet med gjennomsnittet i 2013. Oppdatert pr. 17.desember 2014. Hensyn tatt inflasjonsforskjeller og endringer i valutakurs..

Opp mot 10.000 kroner å spare for en familie

– For en familie på fire som skal på ferie til Spania er det opp mot 10.000 kroner å spare, dersom de også velger all inclusive. Da får du også mat og drikke til gammel valutakurs, sier Ormseth.

Charterprisene påvirkes ikke av endringer i valutakursen

Det er slutt på faste prislister i charterkatalogene. Prisene varierer med tilbud og etterspørsel.

Foto: NRK

– Så da kan man altså spare mer enn 15 prosent på å reise på charterferie til sommeren?

– Ja, du gjør faktisk det. Det er litt usikkert hvor mye valutakurssvekkelsen slår ut i flyprisene ut fra Norge, men økning i prisene opp mot valutakursfallet må man nok forvente, sier Ormseth.

Charteroperatørene tilbyr også ordinære turer med rutefly i sitt reiseprogram. Tonje Fossum i Ving bekrefter at den svekkede kronekursen slår direkte inn i prisen på rutefly.

– På rutefly justeres prisene for endringer i valutakursen hver måned, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger