Slik blir statsrådskabalen

Heikki Holmås, Bård Vegar Solhjell og Inga Marte Thorkildsen går inn i den nye regjeringen. De skal erstatte Erik Solheim og Tora Aasland.

Bård Vegard Solhjell, Inga Marte Thorkildsen og Heikki Holmås

Heikki Holmås blir utviklingsminister, Bård Vegard Solhjell blir miljøvernminister og Inga Marte Thorkildsen blir ny barne-og likestillingsminister, er fordelingen Aftenposten erfarer.

Foto: Scanpix

Dette ble klart etter at NRK meldte at Erik Solheim og Tora Aasland er på vei ut av regjeringen.

Heikki Holmås blir utviklingsminister, Bård Vegar Solhjell blir miljøvernminister og Inga Marte Thorkildsen blir ny barne-og likestillingsminister, er fordelingen Aftenposten erfarer.

Dette tyder også på at Kristin Halvorsen overtar hele kunnskapssektoren i sitt departement.

Etter at SV-leder Audun Lysbakken måtte trekke seg som barne- og likestillingsminister har det vært spekulert i hvem som vil endre SVs regjeringskabal. Holmås, Thorkildsen, og Solhjell har lenge vært trukket fram som favoritter.

SV vil ikke kommentere

SV har ingen kommentarer til opplysningene om at statsrådene Erik Solheim og Tora Aasland er på vei ut, og at Solhjell, Thorkildsen og Holmås skal være på vei inn i regjeringen.

– Vi vil ikke kommentere denne saken før kabalen blir lagt fram, sier informasjonsrådgiver Olivia Salles i SV til NRK.no.

Heller ikke Erik Solheim har ikke ønsket å uttale seg om sin egen avgang som miljø- og utviklingsminister overfor NRK.no onsdag.

– Jeg har overhodet ingen kommentar, var det eneste statsråden ville si.

Klikk for å se video:

Video Slik blir statsrådskabalen

NETT-TV: Magnus Takvam kommenterer endringene i SV.

– Lar SV Solheim gå, har de god råd

Komiteleder Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide, leder i Krf.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Knut Arild Hareide sier Solheim har stor tillit som miljøvernminister både hjemme, og i det internasjonale miljøet.

– Jeg tenker at Erik Solheim er en kapasitet, og at dersom SV velger å la Solheim gå ut av regjeringen, så har de veldig god råd, sier Knut Arild Hareide til NRK.

Hareide håper at SV velger å dele statsrådspostene.

– Det å la en person styre både miljø-utfordringen og fattigdomsbekjempelse mener jeg er galt. Å få to ministre på de to største utfordringene vi har, det håper jeg at SV nå gjør, sier Hareide.

Solheim har lang fartstid i partiet, og tok over miljøverndepartementet i 2005. Han ble kalt «superminister» i 2007 da han også ble utviklingsminister.

Solheim ble leder av SU i 1977, samme år som Audun Lysbakken ble født, og han var SV-leder i ti år. Nå blir han trolig sagt opp av den nye partilederen.

Positiv til ny miljøvernminister

Silje Lundberg

Silje Lundberg, leder i Natur og ungdom.

Foto: Jo Straube

Leder i Natur og ungdom, Silje Lundberg synes Erik Solheim har gjort en god jobb.

– Erik Solheim har gjort en god jobb som miljøvernminister, det viser blant annet Lofoten-seieren. Han har vært dyktig internasjonalt, og vi mister en minister med mye erfaring. Men vi synes det er bra med et frisk pust inn i miljøverndepartementet, sier Silje Lundberg til NRK.no.

Men Lundberg tror Solhjell vil gjøre en god jobb som hun har store forventninger til.

– Det viktigste for oss er å få en miljøvernminister på fulltid. Det kan være vanskelig å kombinere to departement. Vi er glad for at miljø og bistand får hver sin minister, slik at miljøvernministeren kan ha fullt fokus på for eksempel klimameldingen, sier Lundberg.

– Fornuftig å dele departementet

Ola Kristian Johansen, SV-nestleder i Nord-Trøndelag, sier at han foreløpig ikke har fått noen beskjed fra partikontoret om endringene.

– Dette er bare spekulasjoner enda. Men hvis dette er tilfelle, så synes jeg det er fornuftig å dele departementet igjen, slik at vi får brukt nødvendige ressurser på begge de viktige områdene, miljø og bistand, sier Ola Kristian Johansen til NRK.no.

Selv ville han sett Heikki Holmås som miljøvernminister.

– Jeg synes det er bra med friskt blod i departementet, men jeg ville hatt det omvendt. Heikki har den folkeligheten som gjør at miljøbudskapet kunne truffet bredere i befolkningen, sier Johansen.

– Miljøverndepartementet trenger en tøffing

Frederic Hauge

Frederic Hauge, leder i Bellona.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Frederic Hauge, leder i miljøstiftelsen Bellona vil ikke kommentere spekulasjonene rundt hvem som får hvilken rolle, men mener en «tøffing» må tiltre i miljøverndepartementet.

– Jeg er ikke fornøyd med regjeringens miljøpolitikk, og det er jo Solheim som har hatt det formelle ansvaret for den. Jeg tror ikke det har skortet på viljen, men veien til helvete er som kjent brolagt med gode intensjoner, sier Hauge til NRK.no.

– Jeg er forbauset over at Erik Solheim ikke blir i utviklingsdepartementet, for der har han en stor faglig integritet. Og de internajsonale klimaforhandlingen kommer nok til å savne ham, sier Hauge.

Aarebrot: Kinderegg for Lysbakken

Frank Aarebrot valg 2011

Frank Aarebrot, valgforsker og professor ved Universitetet i Bergen.

Foto: NRK

Med rokaden i regjeringen oppnår SVs nye leder Audun Lysbakken tre ting på en gang, sier valgforsker Frank Aarebrot til NTB.

  • Lysbakken får begge sine nestledere inn i regjeringen samtidig som den tidligere SV-lederen Kristin Halvorsen blir sittende.
  • Han samler fløyene i partiet og får begge motkandidatene, Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell, inn i regjeringen.
  • Han får en nødvendig fornyelse i partiet og får en ny generasjon inn i viktige verv, noe han er avhengig av som nyvalgt SV-leder hvis partiet skal gjøre et godt valg neste år, påpeker Aarebrot.

Aarebrot kjenner seg rimelig sikker på at spekulasjonene i mediene om regjeringsrokaden stemmer når det gjelder navn.

Han er også ganske sikker på at rokaden vil føre til en oppdeling av departementet Erik Solheim har bestyrt, i én miljø- og én bistandsdel ved at Holmås blir bistandsminister og Solhjell blir miljøvernminister.

– Men her er det viktig å huske på at SV og Lysbakken nok bestemmer hvilke personer SV skal ha i regjeringen, men når det kommer til regjeringens struktur, så er det statsminister Jens Stoltenberg som er sjefen. Så vi får se, sier Aarebrot til NTB.

Valgforskeren legger til at det nok vil bli noe turbulens rundt at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim må gå mot sin vilje.

– Men denne lille brisen må Lysbakken tillate seg akkurat nå, sier Aarebrot.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger