Hopp til innhold

Slik blir påsken i år

Fjellpåske, Spania-påske og hjemmepåske – det er fasiten for årets påskeferie. Krigen i Ukraina legger ingen demper på ferieplanene.

Påskefjellet lokker de fleste av oss
Foto: Paul Kleiven / NTB

Hele 1,2 millioner nordmenn sier de skal til fjells i påsken i år. Det viser tall fra Fremtind forsikring som NRK har fått tilgang til. Selskapet har kartlagt påskeplanene våre og i år er vi ferielystne etter to år med restriksjoner.

Skadeforebygger i forsikringsselskapet Fremtind, Therese Nielsen

– Ha alle forsikringer i orden uansett hva slags påskeferie du skal ha, råder skadeforebygger i Fremtind forsikring, Therese Hofstad-Nielsen

Foto: Fremtind forsikring

– Flest som sier de skal til fjells bor i Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark, sier skadeforebygger i Fremtind forsikring, Therese Hofstad-Nielsen.

– Folk drar til fjells for å utnytte det siste av vinteren der det er ventet kaldest vær, tross sen påske, forklarer hun.

Hun har gode råd for reisen til og fra påskefjellet.

– Pakk bagasjen i påskebilen i bredden og ikke i høyden, slik at du har fri sikt bakover. Sikre løse gjenstander og ha skiboksen på taket både lukket og låst og la vinterhjulene være på bilen, råder hun.

Planlegg turen nøye

Fjellpåske krever planlegging og spesielt om du skal ut på skiturer

Anders Oustorp i Røde Kors Hjelpekorps

– Røde Kors Hjelpekorps er aldri langt unna om uhellet skulle være ute, forsikrer aksjonsleder Anders Oustorp.

Foto: Privat

– Vi er forberedt for både fjord og fjell og er til stede der folk er i påsken, forteller aksjonsleder Anders Oustorp i Røde Kors Hjelpekorps.

Han ber folk om å planlegge fjellpåsken nøye.

– Det viktigste er at du må planlegge skituren din, for den kan fort forandre seg, forklarer han.

– Været kan skifte fort, så sjekk værmeldingen, sjekk skredfaren og ta med deg ekstra klær og mat og drikke. Og fjellvettreglene skal du alltid huske på, råder han.

Fulle fly til Syden

Solsengene i Spania er klare til å ta imot nordmenn på påskeferie

Solsengene i Spania er klare til å ta imot solhungrige nordmenn i påsken.

Foto: JAIME REINA / AFP

Krigen i Ukraina ser ikke ut til å legge en demper på folks påskeferieplaner til utlandet. Både flyselskapene og turoperatørene melder om fulle fly. De har ikke fått noen avbestillinger av betydning på grunn av frykt for krig.

Om lag 150.000 sier de skal til Syden i påsken i år og Spania er favorittlandet for sydenpåske. De fleste som skal til Syden bor i Møre og Romsdal.

Marie - Anne Zachrisson, sjef for Ving i Norge

Turoperatørene melder om fulle fly og Ving har satt inn tre ekstrafly til Spania, forteller leder Marie-Anne Zachrisson.

Foto: Ving

– Vi har satt inn tre ekstra fly til Spania, det er dit vi vil i påsken i år, sier leder i Ving Norge, Marie-Anne Zachrisson. – Det er Kanariøyene og Gran Canaria som er favoritten, forteller hun.

Pågangen av reiselystne nordmenn har ikke vært så stor på flere år, for vi er reiseklare etter pandemien og lommeboken har godt med penger for de fleste av oss. Sen påske frister oss til hvite sandstrender fremfor skiferie i de snøhvite alpene.

Hjemmepåske for mange

Mange bruker påsken til å pusse båten

Mange velger å bruke påsken til å pusse og sjøsette båten

Foto: Lise Åserud / NTB

Ikke alle vil på tur og mange blir hjemme i påsken. Det er flest folk i de sørligste fylkene som sier de skal være hjemme. Mange skal jobbe, men mange benytter også påsken til å pusse opp.

–En typisk hjemmeaktivitet i påsken er hagearbeid, sier Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind forsikring.

– Vi råder folk fra å brenne hageavfallet for det har vært lite nedbør i vår så brannfaren er stor. Få heller hageavfallet til en gjenvinningsstasjon, råder hun

MC-forberedelser hører med i påsken for mange

Hestehoven er et sikkert vårtegn og det samme er motorsykler som er kommet frem fra vinterdvalen. 150.000 sier de skal bruke påsken på bilen, motorsykkelen eller båten.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mange tar også frem motorsykkelen og setter den i stand for sesongen og det kan bli en utfordring for andre trafikanter.

– Vi som er bilister er ikke vant til at motorsyklistene nå kommer på veien.

Kjører du MC så kle deg i refleksvest og gjør deg til kjenne, oppfordrer Hofstad-Nielsen.

– Tar alle ansvar for egen situasjon og forebygger skader, så er det noe av det mest bærekraftige vi gjør, avslutter hun.

AKTUELT NÅ