Hopp til innhold

Nå skal polet være åpent på valgdagen

Tirsdag vedtar politikerne at Vinmonopolet skal holde åpent nyttårsaften, påskeaften, pinseaften og valgdagen. – Uansvarlig, mener Senterpartiet.

Vinmonopolet

UTVIDER ÅPNINGSTIDENE: Politikerne går tirsdag inn for å utvide polets åpningstider.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tirsdag ettermiddag går Stortinget inn for en oppmykning av den norske alkoholloven.

I lovforslaget, som skal vedtas på Stortinget, vil flertallet gå inn for at Vinmonopolet kun skal holde stengt på søn- og helligdager, på julaften og den 1. og 17. mai.

Kjersti Toppe

Kjersti Toppe er bekymret for at det vil bli mulig å kjøpe alkohol under høytider og valgdagen

Foto: Vågenes, Hallgeir / VG

– Jeg er skuffet. Dette er jo en ytterligere liberalisering av alkoholpolitikken når situasjonen er at alkoholbruken er økende, sier Kjersti Toppe (Sp) i helsekomiteen på Stortinget til NRK.

I januar la regjeringen frem et forslag om å la Vinmonopolet holde åpent på helligdager og på valgdagene.

Senterpartiet har hele tiden vært imot å utvide åpningstiden. Nå får de bare gjennomslag for at polet holdes stengt på julaften.

– Det kan virke som små endringer isolert sett, men samlet sett vil utvidelsen av åpningsfristene virke inn på forbruket til folk. Vi vet at dette er høytider der det konsumeres mye alkohol og det er viktig å beskytte spesielt barn, men også ektefeller og familier, sier Toppe.

Les også: – 300.000 barn lever i hjem med rusproblemer

Frp: – Tror ikke folk vil drikke mer

Frp tror ikke at folk kommer til å drikke mer som følge av lovendringen.

– De som vil misbruke alkohol for tak i det de ønsker uansett. Tankekorset er at man ikke kan kjøpe alkohol på Vinmonopolet på disse dagene, men drikke ute på byen, sier stortingsrepresentant Morten Wold i helsekomiteen til NRK.

Han ønsker seg enda mer, og er skuffet over at det ikke blir mulig å kjøpe alkohol på julaften, 1. mai og 17. mai.

– Forbudet mot å holde åpent vil også kunne føre til at flere vil hamstre større mengder alkohol, og dermed ha dette tilgjengelig dersom man vil drikke i store mengder.

– Å holde åpent disse dagene ville bidratt til mindre stress, mer valgfrihet og mindre hamstring av alkohol. Nå lages det i stedet problemer med tilgjengeligheten for dem som er ute i siste liten, for eksempel for å kjøpe rødvin til julemiddagen, sier Wold.

Les også: – Dette er et bra tiltak for å motvirke hjemmebrentkulturen

Morten Wold

Stortingsrepresentant for Frp, Morten Wold, kunne ønske at Stortinget fikk flertall for at Vinmonopolet også holdt åpen på julaften.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen

– Øker risikoen for misbruk

Styret i Vinmonopolet er uenig.

«Åpne vinmonopolbutikker julaften vil […] kunne skyve innkjøp av sterke alkoholdrikker enda nærmere julefeiringen. Dette er egnet til å øke risikoen for alkoholmisbruk og problemer i forbindelse med julehøytiden,» heter det i Vinmonopolets uttalelse.

Vinmonopolet mener åpne butikker på julaften «neppe er noe utbredt ønske fra folk flest».

«Kommersielle hensyn taler også for at Vinmonopolet holdes stengt julaften. En avveining av alkoholpolitiske hensyn og hensynet til tilgjengelighet tilsier derfor at lovforbudet mot salg fra Vinmonopolets butikker på julaften bør opprettholdes,» heter det videre.

Det er foreløpig ikke klart når de nye åpningstidene skal tre i kraft.

Kø utenfor vinmonpolet

VANLIG SYN: Slik så det ut utenfor polet på Grünerløkka i Oslo 16. mai for to år siden. Polet skal fortsatt være stengt 17. mai, men åpningstidene utvides på mange andre tidligere polfrie dager.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ