Av de ti sakene Oslo-politiet har snudd, gjelder fem falsk anklage mot en navngitt person. Det er de mest alvorlige tilfellene, siden det får direkte konsekvenser for den anklagede, og det kan gi åtte måneder ubetinget fengsel.
Det var straffen en kvinne fikk i Oslo tingrett i fjor høst. Hun hadde møtt en mann på nettdatingstedet Sukker, og de hadde hatt sex. Kvinnen hevdet hun var voldtatt, og anmeldte mannen.
Dømt etter lydopptak
Mannen hadde tidligere blitt anmeldt for voldtekt. Den saken havnet i tingretten, der han ble frikjent.
Etter dette hadde mannen begynt å ta lydopptak av møter han hadde med kvinner han ikke kjente. Det hadde han også gjort denne gangen. Da politiet hadde hørt gjennom det 91 minutter lange opptaket, ble voldtektssaken mot mannen henlagt, og kvinnen ble i stedet tiltalt og dømt til åtte måneder fengsel for falsk anklage, skriver Nettavisen.
Kvinnen har anket saken, som kommer opp for lagmannsretten i mai.
Har snudd ti saker
NRK forteller i dag historien om «Karen», som sier at hun leverte en falsk voldtektsanmeldelse mot mannen sin. Hun ønsket å trekke den tilbake, men politiet etterforsket saken videre, statsadvokaten tiltalte mannen og saken gikk til retten.
Der ble han dømt for vold, men frikjent for voldtekt.
– Politiet trodde jeg ble truet av mannen min til å trekke anmeldelsen, ikke at jeg led av dårlig samvittighet og ville rydde opp etter meg, sier «Karen».
Saken illustrerer hvor komplisert voldtektssaker i nære relasjoner kan være.
I denne saken gikk ikke politiet til motanmeldelse.
Les også:
- Les også: Må i fengsel for falsk voldtektsanklage
Mange uavklarte saker
OFTE UAVKLART: – Det er like vanskelig å bevise at en voldtekt har skjedd som at den ikke har skjedd og at det er en falsk anklage, sier Kari-Janne Lid, leder for avsnitt for seksualforbrytelser.
Foto: Dina Johnsen / NRKLeder for avsnitt for seksualforbrytelser, Kari-Janne Lid forklarer hvordan politiet får mistanke om at anmeldelsen kan være falsk?
– Det er ofte i forbindelse med at vi tapper telefoner eller ser gjennom chattelogger, at vi finner ut at personen ikke kan ha vært på stedet vedkommende sier, at det ikke har vært tid til å gjennomføre en voldtekt eller at det fremkommer i kommunikasjon på sosiale medier at det ikke har vært en voldtekt, sier Lid.
– Det er like vanskelig å bevise at en voldtekt har skjedd som at den ikke har skjedd og at det er en falsk anklage, sier Lid.