Hopp til innhold

Slik ble de straffet for falske voldtektsanmeldelser

På grunn av et lydopptak ble en kvinne i fjor dømt til åtte måneder fengsel for falsk voldtektsanmeldelse. Men generelt er det vanskelig å avsløre falske anklager, sier politiet.

Oslo tingrett 13. feb

OSLO TINGRETT: Her ble en kvinne i november dømt til åtte måneders fengsel for falsk anklage. Saken er anket til lagmannsretten.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

Av de ti sakene Oslo-politiet har snudd, gjelder fem falsk anklage mot en navngitt person. Det er de mest alvorlige tilfellene, siden det får direkte konsekvenser for den anklagede, og det kan gi åtte måneder ubetinget fengsel.

Det var straffen en kvinne fikk i Oslo tingrett i fjor høst. Hun hadde møtt en mann på nettdatingstedet Sukker, og de hadde hatt sex. Kvinnen hevdet hun var voldtatt, og anmeldte mannen.

Dømt etter lydopptak

Mannen hadde tidligere blitt anmeldt for voldtekt. Den saken havnet i tingretten, der han ble frikjent.

Etter dette hadde mannen begynt å ta lydopptak av møter han hadde med kvinner han ikke kjente. Det hadde han også gjort denne gangen. Da politiet hadde hørt gjennom det 91 minutter lange opptaket, ble voldtektssaken mot mannen henlagt, og kvinnen ble i stedet tiltalt og dømt til åtte måneder fengsel for falsk anklage, skriver Nettavisen.

Kvinnen har anket saken, som kommer opp for lagmannsretten i mai.

Har snudd ti saker

NRK forteller i dag historien om «Karen», som sier at hun leverte en falsk voldtektsanmeldelse mot mannen sin. Hun ønsket å trekke den tilbake, men politiet etterforsket saken videre, statsadvokaten tiltalte mannen og saken gikk til retten.

Der ble han dømt for vold, men frikjent for voldtekt.

– Politiet trodde jeg ble truet av mannen min til å trekke anmeldelsen, ikke at jeg led av dårlig samvittighet og ville rydde opp etter meg, sier «Karen».

Saken illustrerer hvor komplisert voldtektssaker i nære relasjoner kan være.

I denne saken gikk ikke politiet til motanmeldelse.

Voldtektssaker som Oslo-politiet har snudd (2012-2015)

Type forhold Avgjørelse Falsk anmeldelse (§ 171 nr. 1)

Ikke avgjort, er hos jurist

Falsk forklaring, diverse

Ikke avgjort, er hos jurist

Falsk anmeldelse (§ 171, nr. 1)

Tilståelsesdom, ubetinget fengsel i 30 dager

Falsk anmeldelse (§ 171, nr. 1)

Dømt i lagmansretten til 30 dager betinget + 5000 i bot. Har anket.

Falsk anklage (§ 168)

Henlagt etter bevisets stilling.

Falsk anklage (§ 168)

Henlagt etter bevisets stilling.

Falsk anklage (§ 168)

Henlagt etter bevisets stilling.

Falsk anklage (§ 168)

Dømt til 8 mnd. ubetinget fengsel i tingretten, samt å betale 300.000 kr. i erstatning + 50.000 kr. i oppreisning til fornærmede. Har anket.

Falsk anklage (§ 168)

Tatt ut tiltale, sak berammet.

Falsk forklaring u. forsikring (§ 166)

Dømt til 30 dager betinget fengsel i lagmannsretten.

Les også: Derfor er sannheten så viktig

Mange uavklarte saker

Kari-Janne Lid

OFTE UAVKLART: – Det er like vanskelig å bevise at en voldtekt har skjedd som at den ikke har skjedd og at det er en falsk anklage, sier Kari-Janne Lid, leder for avsnitt for seksualforbrytelser.

Foto: Dina Johnsen / NRK

Leder for avsnitt for seksualforbrytelser, Kari-Janne Lid forklarer hvordan politiet får mistanke om at anmeldelsen kan være falsk?

– Det er ofte i forbindelse med at vi tapper telefoner eller ser gjennom chattelogger, at vi finner ut at personen ikke kan ha vært på stedet vedkommende sier, at det ikke har vært tid til å gjennomføre en voldtekt eller at det fremkommer i kommunikasjon på sosiale medier at det ikke har vært en voldtekt, sier Lid.

– Det er like vanskelig å bevise at en voldtekt har skjedd som at den ikke har skjedd og at det er en falsk anklage, sier Lid.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger