NRK Meny
Normal

Datatilsynet mener Frp og Høyre bryter loven

Frp og Høyre sletter ikke informasjon om utmeldte medlemmer. Det mener Datatilsynet er ulovlig.

Høyre og Frp

Høyreleder Erna Solberg og Frp leder Siv Jensen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Dersom du tidligere har vært medlem av Frp og Høyre, har partiene fortsatt lagret informasjon om deg, skriver Aftenposten.no onsdag. Medlemmene ligger lagret i systemet som «passive medlemmer», og informasjonen kan først bli slettet dersom det enkelte medlemmet ber om sletting.

Dette kom fram etter at Datatilsynet i sommer var på tilsyn hos partiene.

– Sensitive opplysninger

Datatilsynet skriver i sin kontrollrapport at dersom et medlem melder seg ut har personen «en forventning om at dette også skjer reelt. Medlemmer har neppe noen forventning om at det overføres fra en aktiv del av medlemsregisteret til en passiv del av det samme register».

Datatilsynets tilsynsdirektør Helge Veum sier at dette er sensitive opplysninger og argumenterer for hvorfor det er viktig at informasjonen slettes dersom man melder seg ut.

– Hvilke medlemmer en har hatt tidlig i sin karriere skal «ut av rullen» om man melder seg ut. Og politisk tilhørighet regnes som en sensitiv opplysning. Men det er en klar forskjell for de som har vært tillitsvalgte. Har du hatt verv, har du selv valgt å bli synlig, sier Veum til Aftenposten.

– Vi skulle absolutt ønske at partiene hadde dette på stell, sier han.

Les også: Ap og Frp fram, Høyre ned på meningsmåling

Les også: Høyre tar velgere fra Frp

Bestridig å slette informasjonen fullstendig

Lars Arne Ryssdal, generalsekretær i Høyre, sier til avisen at partiet ikke uten videre ønsker å følge Datatilsynets formaning.

– Vi vil nok bestride at det er hensiktsmessig å slette informasjonen fullstendig. Vi har nylig hatt oppfølging av medlemmer vi tidligere har mistet. Og fra den kategorien har vi fått 1400-1500 medlemmer. Det ville vært mye vanskeligere å få til om vi hadde slettet dataene.

Han sier at vil kreve mye ressurser å følge regelverket slik Datatilsynet ønsker de skal.

– Det virker som det er utviklet med tanke på systematikk og rutiner som er mulig i en bank eller et forsikringsforetak. Men i et lite partisekretariat kreves det relativt flere ressurser for å følge opp kravene. Men når det er sagt, er vi et parti for lovgivere, så vi tar ansvar, sir Rysdal.

– Håndterer personopplysninger på en dårlig måte

Sosialistisk venstreparti er «flinkere» enn Høyre og Frp når det kommer til å slette informasjon om tidligere medlemmer, men de bryter personopplysningsloven på flere områder, ifølge Datatilsynet.

SV har ifølge tilsynet ikke god nok internkontroll eller gode rutiner for å sikre at informasjonssikkerheten er i orden. De sender også sensitive medlemslister på usikret e-post.

Datatilsynet valgte å undersøke SV, Høyre og Frps håndtering av personopplysninger til sin rapport. De kom fram til å undersøke disse, ved å la en nøytal person trekke ut tre partier.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger