Hopp til innhold

Slangeroboten som skal redde liv

Fare for nye ras og eksplosjoner hindrer redingsmannskapene å gjennomsøke rasstedet i Ålesund. Snart kan slangeroboter kanskje gjøre jobben uten fare for liv og helse.

Slangerobot
Foto: Sintef

Forskere ved NTNU og Sintef i Trondheim jobber med å utvikle roboter som blant annet skal kunne lokalisere folk i sammenraste bygninger.

NETT-TV: Slangeroboten kan redde liv

Skal krype inn i brennende hus

Prosjektet ble satt i gang i 2003, og robotslangen som blant annet skal kunne krype inn i brennende hus og slukke en brann på egenhånd, har fått navnet SnakeFighter.

Aksel Transeth

Aksel Transeth hos Sintef.

Foto: Sintef

- Det vi ser for oss at slangeroboter kan brukes til, er for eksempel å gå inn i sammenraste bygninger, bevege seg slik vanlige slanger gjør. De skal også kunne være stasjonert i tuneller og rykke ut automatisk når det er brann, sier Sintef-forsker Aksel Transeth ved avdeling for anvedt kybernitikk.

Han har tatt doktorgrad på slangeroboter, og håpet er at robotslangen skal kunne komme på ulykkesområder med for eksempel oksygenmasker, kommunikasjonsutstyr, slukkeutstyr og vann.

Som en naturlig slange

Ideen bak robotslangen var å utstyre en brannslange slik at den kan bevege seg akkurat som en slange i naturen.

- Vi ser jo hvordan vanlige slanger beveger seg. Og de kommer seg frem akkurat der de vil komme seg frem, sier Transeth.

Han tror at hvis forskerne klarer å reprodusere denne bevegelsen, så har de en robot som kan komme seg frem over alt.

- Vi håper at slangen kan brukes til å finne frem til folk i sammenraste bygninger.

To hovedutfordringer

Transeth kan ikke gi noen tidsperspektiver på når en slik robotslange eventuelt kan være klar til bruk - om det er snakk om så mye som 10 år - men han peker på to hovedutfordringer.

- Det ene er å designe selve slangeroboten mekanisk - hva slags elektriske motorer og hva slags kretskort som skal brukes. Det andre er selve intelligensen til roboten - hvordan skal den selv være i stand til å bevege seg fremover og hvordan skal den selv være i stand til å velge mellom to forskjellige veier og om det er trygt å gå inn.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger