NRK Meny
Normal

Slaktet for rederiskatten

Regjeringen ble angrepet både fra høyre- og venstresiden under partileder-debatten for sitt forslag til ny skatteordning for rederiene.

Partilederdebatten 2007

Deltagerne under partilederdebatten.

Foto: NRK

Rederiskatten ble første tema under fredagens partilederdebatt, som begynte bare to timer etter at finansminister Kristin Halvorsen (SV) så seg tvunget til å redegjøre for en skatteordning som egentlig hører hjemme i statsbudsjettet.

Dette er tut og kjør, hei og hå, det er moro å styre landet, men stakkars folket der ute.

Lars Sponheim om regjeringens behandling av rederiskatten / NRK

Opposisjonen hadde svært lite godt å si om de nye skattereglene. I tur og orden gikk Erna Solberg, Siv Jensen, Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten til angrep på regjeringen.

- Regjeringen angriper kysten på mange måter. De maritime arbeidsplassene er navet i Kyst-Norge. I 1996 inngikk vi en avtale med rederinæringen om at skattegjelden ikke skulle kreves inn. Nå vil regjeringen beslaglegge disse pengene. Mange må selge båtene sine for å klare dette, sa Solberg.

Har snakket med fagbevegelsen

- Rederne kommer ikke til å få skattelette av denne regjeringen, de skal ikke innbetale mindre skatt enn i dag. Tvert i mot, de skal betale inn 1,4 milliarder kroner mer enn i dag. Det vi gjør er å legge om systemet, sa Jens Stoltenberg (Ap).

Partilederdebatten
Foto: NRK

Statsministeren kunne fortelle at den nye skatteavtalen var diskutert med LO.

- Det overrasker ikke meg at Jens Stoltenberg allerede har snakket med fagforeningene, han har nok fått beskjed om hvordan dette skal være, sa Venstre-leder Lars Sponheim.

Angrepet fra venstre

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sa at regjeringen fikk inn mer penger enn før med de nye reglene.

- Det er ikke en gavepakke fordi vi får 14 milliarder kroner inn i fellesskapskassa enn vi ellers ville ha fått i løpet av en tiårs-periode, sa Halvorsen.

Det utløste et angrep på ordningen fra RVs Torstein Dahle.

- Hvis jeg hadde fått tilbud om å få fem milliarder kroner i året for all tid mot å betale 1,4 milliarder i ti år så hadde jeg også gjort det, sa RV-leder Torstein Dahle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger