Slakter Jensens nye tiggerforslag

Venstre-leder Trine Skei Grande slakter Siv Jensens forslag om å nekte potensielle tiggere adgang til Norge, og mener det blir feil å sammenlikne tiggere med kriminelle MC-gjenger.

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande mener Siv Jensen har misforstått loven når hun mener politiet kan bruke samme hjemler for å nekte tiggere adgang til Norge, som de bruker for å avvise kriminelle MC-gjenger og fotballhooligans.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Det er ingen tvil om hvor Fremskrittspartiets leder står i diskusjonen om romfolket. Under åpningen av Fremskrittspartiets Ungdoms sommerleir utenfor Kristiansand i dag, gikk Siv Jensen igjen til angrep på norske myndigheters håndtering av tiggerne. Hun presenterte samtidig en ny løsning på problemet.

Jensen mener nemlig at politiet har mulighet til å nekte potensielle tiggere adgang til landet ved å bruke samme hjemler som de bruker for å stoppe kriminelle MC-gjenger og fotballpøbler på grensa. Hun hevder hjemlene ligger i utlendingsloven og politiloven.

– Må behandles som enkeltindivider

Ventre-leder Trine Skei Grande mener Jensens forslag ikke er gjennomførbart, og at det fører til stigmatisering av en hel gruppe.

Siv Jensen pressekonfersanse

I en tale til Fremskrittspartiets Ungdom i dag kom Siv Jensen med et nytt forslag til hvordan politiet kan bli kvitt tiggere.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Siv Jensen har i og for seg rett i at det finnes en lovhjemmel. Men bruken av den forutsetter at du kan dokumentere at individet er knytta til kriminalitet. Selv om rumenere topper kriminalstatistikken i Oslo, betyr ikke det at romfolk og tiggere står øverst. Det er lommetyver og skimmingbander som dominerer statistikken, sier Grande til Nrk.no.

– I et liberalt demokrati har vi individuelle rettigheter og skal behandles som enkeltindivider, og ikke som etnisk gruppe, sier Grande, som tror Siv Jensen har misforstått hjemmelens bruksområde.

– Jeg tror Siv Jensen må gjøre hjemmeleksen sin når det gjelder når og hvordan vi kan bruke et slikt regelverk.

Må utgjøre en umiddelbar trussel

For å kunne stoppe politiet på grensa må politiet bevise at de utgjør en umiddelbar trussel mot grunnleggende samfunnsmessige hensyn, ifølge loven.

Siv Jensen mener vinningskriminalitet er en samfunnsmessig trussel, og at politiet derfor bør ha adgang til å stoppe tiggere på grensa.

I dagens tale viste hun til at den aktuelle hjemmelen allerede brukes for å stoppe kriminelle MC-gjenger på grensa.

Trine Skei Grande mener denne sammenlikninga blir feil, og understreker at det er forskjell på å melde seg inn i ei kriminell gruppe og å tilhøre ei etnisk gruppe.

Viorica Gealapu

Viorica Gealapu, en av rumenere som lever av tigging i Oslo, mener Jensen ikke kan sammenlikne dem med kriminelle gjenger.

Foto: NRK

Tiggerne i hovedstaden reagerer også på forslaget til Jensen når NRK presenterer det for dem. De liker ikke å bli sammenlikna med kriminelle gjenger.

– Hvordan kan de sette likhetstegn mellom meg og bandene når jeg har vært i Norge i fem år og aldri har stjålet, sier Viorica Gealapu til NRK.

Justisdepartementet avviser forslaget

Justisdepartementet avviser at politiet har lov til å stoppe tiggere på grensa, og sier til NRK at man ikke kan sammenlikne kriminelle MC-gjenger og fotballhooligans med tiggere.

Pål K. Lønseth

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet avviser at politiet kan stoppe tiggere på grensa.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– For at det skal skje må det være et individbasert mistankegrunnlag, slik man har med fotballhooligans, der man gjerne har et politisamarbeid i forkant, som identifiserer mennesker som gjerne vil skape bråk eller begå voldshandlinger på en fotballkamp. Slik er det jo ikke med rumenere bare fordi de er rumenere, sier Pål Lønseth, statssekretær i Justisdepartementet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger