Hopp til innhold

Slagpasient måtte vente over fire timer på legevakta

Thor-Rune Haugen ble liggende fire timer på legevakten med hjerneslag, selv om Helsedirektoratets retningslinjer sier han skulle vært kjørt rett til sykehus.

Thor-Rune Haugen

UBEHAGELIG: Thor-Rune Haugen ble rammet av slag, og ble liggende på Oslo legevakt i flere timer.

Foto: Ola Solheim / NRK

– Ambulansepersonellet sa at dette høres ut som et akuttilfelle. Da er det ganske utrolig at jeg blir liggende så lenge på legevakta, sier slagpasient Thor-Rune Haugen til NRK.

Det var han selv som ringte ambulansen etter at han våknet og oppdaget at finmotorikken var borte og at han hadde problemer med å uttrykke seg. Da ambulansen dukket opp ga han beskjed om at de skulle kjøre ham til sykehuset.

Ventet på legevakten

– Men på veien oppdaget jeg at vi var på vei til legevakten. Da fikk jeg beskjed fra ambulansepersonellet om at de var pålagt å kjøre meg dit.

På legevakten ble Thor-Rune Haugen liggende i minst fire timer alene. ​Etter en kort undersøkelse på legevakten ble han sendt til Diakonhjemmet sykehus hvor han fikk påvist hjerneslag.

– Tankene fløy, jeg har aldri hatt slag før. Jeg tenkte på andre ting som hjerteinfarkt, så det var fryktelig ubehagelig å ligge der så lenge med tankene sine, forteller Haugen.

Skal kjøres rett til sykehus

Dersom du rammes av hjerneslag risikerer du å miste to millioner hjerneceller hvert minutt.

Får du ikke behandling innen 4,5 timer, er risikoen for invaliditet og uførhet stor. Derfor har også Helsedirektoratet utarbeidet retningslinjer for hvordan en pasient man mistenker har slag skal behandles.

– Er det mistanke om hjerneslag skal pasienten direkte til sykehus som behandler hjerneslag, sier Steinar Olsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Sykehuset beklager

Oslo universitetssykehus sier de følger retningslinjene til helsedirektoratet, men at situasjonen ble feilvurdert.

– Nødsentralen mistenkte at dette kunne være et hjerneslag og sendte en ambulanse på akuttutrykning. Dessverre viser det seg at pasienten burde blitt kjørt et annet sted, om man hadde greid å stille diagnosen korrekt, sier klinikkleder Terje Strand ved akuttmedisinsk kommunikasjonssentral ved Oslo universitetssykehus.

Han synes situasjonen er beklagelig, men vil ikke kritisere ambulansepersonellet og påpeker at hjerneslag kan være en vanskelig diagnose å stille uten korrekt utstyr.

Terje Strand

Terje Strand, klinikkleder ved Oslo universitetssykehus mener det er beklagelig at pasienten havnet på legevakten.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Kamp mot klokka

Strand sier de jobber for å få ned responstiden. Han viser til slagambulansen, et prøveforsøk i Østfold, der en ambulanse som er utstyrt med CT-maskin gjør det mulig å stille diagnose og starte behandling raskere.

Hvert år rammes om lag 15.000 nordmenn av hjerneslag, og ifølge Folkehelseinstituttet er det en av de vanligste dødsårsakene i Norge. For Thor-Rune Haugen gikk det bra, og han er snart ferdig med rehabilitering.

– Jeg føler i hvertfall at når dette ser ut til å gå bra så har jeg ingen å takke for akkurat det, sier han.

AKTUELT NÅ