NRK Meny
Normal

Statsadvokatene sladder Breivik-tiltale

I tiltalen mot Anders Behring Breivik kommer statsadvokaten til å sladde navnene til de drepte og de som ble forsøkt drept på Utøya 22. juli 2011.

Utøya politiarbeid

Terrortiltalen mot Anders Behring Breivik vil offentliggjøres neste uke.

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX

Tiltalen mot terrorsiktede Breivik (33) vil bli offentliggjort onsdag eller torsdag neste uke. Likevel vil ikke hele tiltalen offentliggjøres før rettssaken begynner 16. april.

Frem til da vil aktoratet sladde navn og flere detaljer i tiltalen, skriver Aftenposten.no.

Sjeldent at navn sladdes

Avisen skriver også at det er svært sjeldent at navn blir sladdet fra slike offentlige dokumenter. Også detaljerte beskrivelser av døds- og skadeårsaker vil bli sladdet i tiltalen mot Breivik.

Statsadvokat Svein Holden sier at sladdingen skjer av hensyn til etterlatte og fornærmede.

– Ved offentliggjøringen kommer vi til å anonymisere navn på de fornærmede og tilsvarende når det gjelder detaljerte beskrivelse av døds og skadeårsaker, sier Holden til Aftenposten.

Han sier til NTB at alle dem som er navngitt i dokumentet vil bli orientert om dette via sine bistandsadvokater før tiltalen offentliggjøres.

Pressen reagerer

– Dette er særdeles uvanlig. Det er bare i tilfeller hvor saken skal gå for lukkede dører at en tiltale kan sladdes eller holdes tilbake, og det er jo ikke tilfelle her. Alle de berørte her er jo klar over at saken skal opp i en offentlig rett, sier generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening til NTB.

Øy mener statsadvokatens beslutning langt på vei er utenfor påtalemyndighetens ansvar og at den griper inn i medienes ansvarsområde.

– Dette synes jeg statsadvokatene skal overlate til redaktørene, sier Nils Øy.

Ordlyden i tiltalen mot Breivik vil også være utslagsgivende for om det skal tillates å sende hele eller deler av rettsforhandlingene direkte på TV. Derfor er også denne avgjørelsen, som først var ventet fredag, utsatt.

NRK/NTB

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger