NRK Meny
Normal

Skylder på bilistene

- Hvis bare bilistene hadde fulgt trafikkreglene hadde antall dødsulykker gått ned. Det sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) til NRK.

Liv Signe Navarsete
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Samferdselsminister Navarsetes løsning på å redusere ulykkesstatistikken i Norge er å oppfordre bilistene til å følge trafikkreglene.

Utspillet kommer etter at det i dag ble kjent at prisstigningen i anleggssektoren presser ut sikkerhetstiltak på veiene.

Les saken: Kutter i sikkerheten

Kunne spart 50 liv

Ministeren mener 50 liv kunne vært reddet hvert år hvis bilistene tar enkle grep som å ta i bruk sikkerhetsbelte under kjøreturen.

Per Sandberg

Per Sandberg mener samferdselsministeren må se på infrastruktur - ikke skylde på bilistene.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Vi kommer aldri lenger ned på ulykkesstatistikken hvis ikke den enkelte bilisten hadde gjort helt enkle ting som å bruke bilbelte, holde fartsgrensen og kjøre uten bruk av rusmidler, sier Navarsete til Politisk kvarter på NRK.

Sammen med gjennomgående trafikkovervåking er dette noen av strakstiltakene Navarsete henviser til for å få ned tallet på de mange ulykkene langs E6 og E18.

Fart som dreper

- På disse strekningene er det i hovedsak farten som dreper, det er ikke her vi har de verste veiene i landet, sier hun.

Hun forteller videre at et bredt sett av tiltak som regjeringen har satt i gang har virket, noe som gjør Norge en av de tryggeste landene å kjøre bil i.

Samferdselsministeren påpeker at det er en sterk økning i antall dødsulykker i hele landet. Ikke kun på E6 og E18.

Navarsete burde slutte å entydig fokusere på ansvaret til sjåføren, undersøkelser viser at veistandarden kan være årsak til ulykkene.

Per Sandberg / Nrk

- Når infrastrukturen blir dårligere nesten uke for uke er det logisk at vi får den negative utviklingen som vi har, sier leder i Stortingets transportkomité, (Frp) Per Sandberg.

Konsekvensene er flere døde og skadde i trafikken, fastslår Sandberg. Han vil ikke fordele skyld, men påpeker at nedprioriteringer i infrastruktur har vært en trend over flere regjeringer.

Hør innleggene i Politisk kvarter: Navarsete og Sandberg- Politisk kvarter

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger