Hopp til innhold

Prinsesse Märtha Louise: – Er det noen som har opplevd et mediekjør?

Fra scenen på Quality Hotel i Tønsberg, snakket prinsesse Märtha Louise til flere hundre norske journalister under årets Skup-konferanse.

Opp tre trappetrinn med et hvitt flagg i hånda. Slik entret Märtha Louise scenen under årets Skup-konferanse, en konferanse i regi av Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse.

På plass i stolen, hvor hun ble intervjuet av TV-direktør Mads Andersen i Aller Media, spurte hun journalistene i salen:

– Er det noen av dere som har vært utsatt for et sånt mediepress som jeg har vært utsatt for gjennom 30 år?

– Jeg må tåle veldig mye kritikk av dere, og dere tåler kanskje ikke så mye kritikk tilbake fra meg, for å si det sånn.

Märtha sammenligner kritikken hun har fått, med den kritikken som statsminister Jonas Gahr Støre har fått etter å ha tiltrådt rollen som statsminister.

– Jeg blir kritisert for ting i privatlivet mitt. For eksempel blir jeg latterliggjort for navnene jeg har valgt til barna mine, sier hun.

Forsvarer Durek Verrett

Foran om lag 650 journalister forsvarte Märtha Louise også sin forlovede, Durek Verrett.

Som tidligere, argumenterte hun for at det er en kulturbarriere mellom amerikanske Verrett og norsk presse.

Durek Verrett og Martha Louise i Tromsø
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Rune Stoltz Bertinussen

– Når han gjør intervjuer her i Norge går det langt utover Norges grenser. Når dere feilsiterer spres det mye, sier hun og legger til:

– Jeg vet ikke om dere gjør det med vilje, for å få klikk eller noe, jeg vet ikke.

Kontroversielle valg

Prinsessen var «offensiv» og hadde «et klart budskap», sier generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening etter seansen.

Til NRK roset hun Märtha Louise for å dele sin opplevelse av norsk presse, og anerkjente at Märtha Louise selv opplever pressens søkelys som for mye.

– Så har prinsessen valgt en offentlig rolle: Hun har, i tillegg til å være prinsesse, valgt å gjøre en del kontroversielle valg.

Den mest kritiserte

I november i fjor ble det kjent at Märtha Louise ikke lenger er representant for Kongehuset. Kunngjøringen kom etter at en rekke forbund trakk seg fra samarbeidet med Märtha Louise som beskytter.

Kort tid etter, februar i år, gikk Märtha Louise hardt ut mot norsk presse i et intervju med svenske SVT.

Med et retorisk spørsmål utfordret hun norsk presse på likestilling.

– Det kjennes litt vanskelig i en tid der kvinnerettigheter er så sterke, og vi kvinner står på «lik linje», liksom, som menn. Men gjør vi egentlig det? Hadde det vært det samme om jeg hadde vært en mann?

Så kalte Märtha Louise seg for «den mest kritiserte personen i Norge», før hun kritiserte de norske mediene for deres behandling av hennes avdøde eksmann Ari Behn og forloveden Durek Verrett.

– Best for familien

– Hvordan kom dere fram til at du ikke skulle representere kongehuset? spurte Andersen på scenen fredag kveld.

– Det var et krav fra mange hold. Jeg er av den oppfatningen at jeg gjør det som er best for familien. Jeg stiller spørsmål om det er slik at vi kvinner må bøye oss alltid, svarer prinsessen.

– Sa du det til moren og faren din?

– Jeg kommer ikke til å gå inn på de samtalene. Det var en god dialog. De fikk lære mye om Durek og han fikk lære om dem og det norske samfunnet.

Durek Verrett holder opp en medaljong

MEDALJONG-STORM: I en video på Instagram fortalte Durek Verrett sine over 260.000 følgere at han hadde brukt en medaljong for å bli frisk av korona.

Foto: Skjermbilde fra Durek Verretts Instagram

Mye omtalt

Verrett har fått mye kritikk etter flere kontroversielle uttalelser om helsespørsmål.

Blant annet ble hans så kalte «spirit optimizer» en gjenstand for mye kritikk. I en video hevdet Verrett at han nektet sykehusbehandling, og at det var en medaljong hjalp ham med å bli frisk etter koronasmitte.

På egen hjemmesiden lå en medaljong med lik utsende, ute til salgs til om lag 2000 kroner.

I etterkant kritiserte også Verrett pressen, for å ha vridd og vendt på hans uttalelser, og lagt til at han er for skolemedisin.

AKTUELT NÅ