Hopp til innhold

Skulle bli rusfri: – Måtte bryte med familien

Tidligere klienter hevder de ble manipulert av Addictologi Akademiet til å bryte med sine familier, og at de ble diagnostisert med psykiatrisk sykdom da de var under behandling for avhengighet. Påstandene har ingen rot i virkeligheten, svarer akademiet.

Et senter i Oslo som markedsfører seg for å hjelpe folk med avhengighet, er politianmeldt av tidligere klienter. De hevder at senteret har drevet med manipulasjon og gitt diagnoser, uten å ha faglig grunnlag. Senteret selv sier påstandene ikke har rot i virkeligheten.

– Fokuset på traumer fra barndommen i behandlingen er så stort at jeg fant på traumer om familien. Jeg trodde en stund jeg hadde blitt seksuelt misbrukt i barndommen, noe som ikke har rot i virkeligheten, sier Kim Auster til NRK.

Han kom i kontakt med Addictologi Akademiet i 2007, og var del av systemet i fire år. Han sier han er utsatt for enorme krenkelser gjennom behandlingen.

– De mener familien er en av årsakene til rusbruken, og du blir oppfordra til å holde deg unna familien for å være ren fra de påkjenningene og krenkelsene du får fra dem, sier Auster.

Stilte ultimatum til familien

Auster forteller at han ble bedt om å sette grenser for familien sin, og å stå opp for seg selv i stedet.

– Jeg har selv stilt ultimatum til familien min. Om ikke dere også begynner her, kutter jeg kontakten.

Flere i familien hans ble med, selv om det bare var han og broren hans som hadde rusproblemer.

– De andre ble kategorisert som medavhengige, sier han. I dag er familien sammensveiset og har et godt forhold.

Akademiet avviser påstandene fra Auster.

– Vi har aldri anbefalt noen å bryte med familien. Vi vil hjelpe alle å nå egne mål, sier Terje Müller Karlsen, som er assisterende addiktolog ved Addictologi Akademiet.

Han sier han selv har vært rusavhengig og gått gatelangs alene, og dermed forstår at dette med familien kan være svært sårt.

Kim-Marius

Kim Auster mener han ble utsatt for krenkelser da han gikk til behandling ved Addictologi Akademiet.

Foto: NRK

Ble kalt syk

Ungdomsårene til Kim Auster var preget av festing og rus, men han sier han aldri bodde på gata og at han hele tida var i jobb. I dag er han frisør og visesanger i Oslo, og bruker ikke lenger rusmidler.

Han er svært kritisk til akademiets metoder. Han kom inn ved at broren hans allerede var en del av akademiet. Han påstår han fikk ulike diagnoser, og ble kalt paranoid, psykotisk, maktorientert og krenkende.

Addictologi Akademiet avviser overfor NRK at de stiller slike diagnoser, og viser til at de verken driver med psykiatri eller er en del av helsevesenet.

Auster kaller mye av det som skjedde i gruppesamtalene på Sinsen i Oslo for mobbing.

– De sa jeg var syk, sier han, og forteller at han grua seg til hvert eneste møte, men likevel ikke kom seg ut selv om han prøvde å slutte.

Over fire år brukte han over 200.000 kroner på behandling og terapi.

Terje Müller Karlsen

Assisterende addiktolog ved Addictologi Akademiet Terje Müller Karlsen avviser kritikken mot akademiet og sier de ikke kjenner seg igjen i påstandene fra de tidligere klientene NRK har vært i kontakt med.

Foto: NRK

Flere anmeldelser

Addictologi Akademiet har fem avdelinger i Norge, og er en gren av en organisasjon og filosofi som er utviklet i Sverige. Addiktologene er utdannet ved Fria Universitetet Norden i Oslo, som ikke er en offentlig godkjent utdannelse. De som går der, betaler selv for kurs og opplæring.

Gjennom det de selv kaller prosessgrupper arbeider Akademiet med å coache mennesker i å oppnå større livskvalitet, energi og positiv endring. Metoden er basert på 12-trinnsmodellen, som er mye brukt for å komme ut av alkohol- og rusmisbruk.

Jon Storaas i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) sier 12-trinnsmodellen er en metode som mange har blitt bedre av og som mange i RIO setter høyt.

– Men alt kan misbrukes om man lager ekstreme varianter. Akademiet har dratt det mye lenger ut enn det som er normalt, sier Storaas.

Han sier flere som har vært del av Addictologi Akademiet har fortalt til RIO at de opplever det som overgrep, og at de spør om det som skjer der er lovlig.

– Det ligger også anmeldelser inne, sier Storaas.

Over 200 personer har også skrevet under på et opprop for å få hele akademiet stanset.

– Fysisk og psykisk tortur

NRK har vært i kontakt med flere som har brutt ut, som har liknende historier som Kim Auster.

En av dem er Marius Johansen. Han er tidligere barnevernsbarn, som har hatt rus- og alkoholproblemer siden han var veldig ung. Han er svært kritisk til metodene i Addictologi Akademiet, og mener de ikke fungerer.

– Jeg anser ikke fysisk og psykisk tortur som terapi, sier han i dag.

Også han sier han fikk en rekke diagnoser gjennom behandlingen, og at han sier ordene som ble brukt i Addictologi Akademiet gjorde at han ble veldig opptatt av hva som var «sykt» og hva som var «friskt».

– Jeg begynte å se etter det syke, etter det som var feil, sier han.

Johansen sier at det å være innenfor systemet, ble en slags mental besettelse. Ved å være innenfor fikk han kjenne på en maktfølelse. Det var oss og dem, og de som var inne, var en del av «verdenseliten», forklarer han.

I dag er Johansen helt ute av akademiet, og er i gang med å starte et selskap som skal tilby tjenester innenfor rus, vold og kriminalitet.

Addictologi Akademiet mener dette er årsaken til at de nå får kritikk – at Johansen skal starte en konkurrende virksomhet som skal ta kunder fra dem. Johansen avviser dette, og sier de driver med helt ulike ting.

Har brutt kontakten

Addictologi-metoden er utviklet i Sverige, men den svenske avdelingen av organisasjonen har i dag brutt med den norske.

– Jeg blir lei meg og opprørt, sier addiktolog Andreas Fjellström. Han er sønn av grunnleggeren Torbjörn Fjellström, og jobber for Addiktologi AB i Sverige.

– Det gikk en stund før vi skjønte hvor ille det var i Norge, sier han.

Også addiktolog og studierektor ved Fria Unversitetet Norden Linda Norgren bekrefter uenigheten mellom de to avdelingene.

– Vi driver addiktologi på ulike måter, og har ulikt verdigrunnlag, sier hun.

Avviser all kritikk

NRK har også per e-post stilt en rekke spørsmål til Addictologi Akademiet. De avviser kritikken, og skriver den ikke har rot i virkeligheten.

Akademiet sier deres mål er å gi mennesker større livskvalitet gjennom prosessgrupper.

De avviser at de stiller diagnoser, og skriver at de heller ikke vektlegger traumer fra barndommen slik Auster påstår, men at reaksjonsmønstrene senere i livet er det viktige. Det stemmer heller ikke at de har gjort det vanskelig for tidligere medlemmer å slutte.

At Auster sier det var slik at de som var innenfor var friske, og de utenfor var syke, avviser Terje Müller Karlsen i akademiet.

– Dette er påstander jeg ikke kjenner meg igjen i, sier han, og viser også til at de har mange fornøyde kunder.

AKTUELT NÅ