Hopp til innhold

– Politikerne må klare å ha flere tanker i hodet

Politijuristene er skuffet over at Justisministeren utsetter stortingsmeldingen om politietatens fremtid. Fagforeningen frykter at andre viktige politioppgaver vil komme i skyggen av politikernes sterke fokus på beredskap.

Politiet

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo varslet i dag at Resultatreformen, som skulle legges frem for Stortinget i høst, utsettes.

Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX

– Med denne redegjørelsen er vi ikke helt i mål. Det handler om å gi klare signaler om at man vil ruste opp hverdagsberedskapen i hele landet, så man får robust politi i alle distriktene, som er i stand til å ivareta daglige oppgaver, samtidig som man jobber for de dagene toppene kommer. Man må rett og slett gå inn og se: Hva skal til for at et politidistrikt skal være robust, sier Sigve Bolstad, leder for Oslo politiforening, til NRK.no.

Sigve Bolstad

– Vi er ikke helt i mål, sier Sverre Bolstad i Oslo politiforening.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) kommer likevel ikke til å legge frem den såkalte Resultatreformen for Stortinget i løpet av høsten.

Stortingsmeldingen skulle bli førende for effektiviseringen og videreutviklingen av politi- og lensmannsetaten. Faremo sa under dagens redegjørelse på Stortinget at en egen melding om dette er nødvendig, men ikke allerede til høsten.

Lederen for fagforeningen Politijuristene, Sverre Bromander, er skeptisk til at en utsettelse kommer nå, like etter at 22. juli-kommisjonen har avdekket store endringsbehov innenfor politisektoren.

– Denne utsettelsen overrasker meg. Spørsmålet mitt er om det er riktig å utsette hele reformen nå. Beredskap er én del av politiets arbeid. Men politiarbeidet består også av så mye mer. God etterforskning er også god beredskap. Det gjelder å tenke så bredt som det, sier Bromander til NRK.no.

– Må ha flere tanker i hodet

Han minner om at de folkevalgte ikke må miste fokuset på behovet for en omfattende reform av flere sider ved politiet.

Sverre Bromander, leder for Politijuristene

Sverre Bromander er leder for Politijuristene.

Foto: Privat

– Etterforskning, ordenstjeneste, hvordan politiet løser sine oppgaver som helhet. Politikerne må klare å ha flere tanker i hodet, selv om det er nødvendig med store grep innen beredskapen, sier Bromander.

Han oppsummerer dagens redegjørelse fra Faremo og statsministeren som god, men lite konkret.

– Jeg håper man fort kommer i gang med flere konkrete punkter. På et eller annet tidspunkt er det nok utredning, man må følge opp med handling, sier fagforeningslederen.

– Beredskapssenteret lyspunkt

Bolstad i Oslo politiforening mener det store lyspunktet ved tirsdagens redegjørelse i Stortinget er Beredskapssenteret på Alnabru.

– Det er et sårt behov for dette. For eksempel trenger hundetjenesten å ha et felles sted å samtrene, og man må ha gode lokaliteter for opptrening. Oslo politiforening mener det er et skrikende behov for at operative styrker i dag trenger nye lokaliteter, for eksempel for å trene. En god del foregår nå utenfor bygrensene, slik at mye tid går med til transport. Vi trenger heller mer tid til trening, sier han.

I tillegg legger han til grunn at politiet så raskt som mulig får ryddet opp i alt som har med nødnett og IKT å gjøre.

– Nå må politiet bruke sine tildelte midler for å få dette på plass, sier han.

«Fem akser»

Faremo redegjør i Stortinget

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo i Stortinget.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg beklaget under redegjørelsen på Stortinget tirsdag at Grubbegata ikke var stengt, at gjerningsmannen ikke ble stanset tidligere og at flere tiltak ikke var iverksatt.

Stoltenberg og Justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) lovet endringer på flere områder når det gjelder beredskapen i Norge, i tråd med 22. juli-kommisjonens anbefalinger.

Statsministeren sa at arbeidet videre skal foregå etter fem akser:

  1. Flere og bedre øvelser på alle nivåer i forvaltningen. Det skal også satses mer på å koordinere og samhandle innad i etater og mellom etatene.
  2. Det skal etableres et nytt beredskapssenter for politiet i Oslo der det tas sikte på å samle politiets helikoptertjeneste, beredskapstroppen og hundetjenesten i Oslo politidistrikt. Samferdselsministeren har beordret NSB (som eier tomten) om å stille tomten til disposisjon.
  3. Styrke Forsvarets evne til å bistå politiet i beredskapssituasjoner. Fra januar skal den militære helikopterberedskap på Rykke kunne yte håndhevelsesbistand.
  4. Styrke arbeidet med sikring av objekter som kan være spesielt utsatt for angrep.
  5. Helse- og omsorgsministeren gjennomgått kommisjonens anbefalinger på helseområdet. Det handler om å klargjøre forståelsen av helsepersonelloven, slik at helseforetakene kan bruke unntakene fra taushetsplikten i katastrofesituasjoner. Og om å opprettholde kapasitet og fleksibilitet, og sikre ressurser til øvelser.
Se hele redegjørelsen til statsminister Jens Stoltenberg i etterkant av 22. juli-kommisjonens rapport.

Stoltenbergs redegjørelse om 22. juli i Stortinget 28.august.

AKTUELT NÅ