Hopp til innhold

Skuespillere føler seg truet til å tilsidesette tariff

En konflikt mellom Skuespillerforbundet og TV2 kan stoppe tv-kanalens store dramasatsing neste år.

TV 2

Norsk Skuespillerforbund hevder TV2 har truet med å stanse tv-serien dersom inngåtte tariffavtaler settes til side. Det avviser TV2.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Norsk Skuespillerforbund mener TV2 har truet med å stanse flere dramaproduksjoner, dersom ikke inngåtte tariffavtaler settes til side.

– Dette er en klassisk og alvorlig arbeidskonflikt som handler om skuespillernes rettigheter fastsatt i fremforhandlede tariffavtaler, sier Knut Alfsen, leder i Norsk Skuespillerforbund.

Skrev brev til alle medlemmene

Skuespillerforbundet mener at TV2 ønsker å selge dramaserier til tredjeparter som kabelselskaper, uten at skuespillerne får ekstra betalt for det.

Knut Alfesn, Norsk skuespillerforbund

Knut Alfsen, leder i Norsk Skuespillerforbund, har skrevet brev til medlemmene der han advarer mot å inngå personlige avtaler i dramaproduksjoner.

Foto: Vebjørn Storeide / Norsk Skuespillerforbund

– Det er uforståelig for oss at TV2 oppfører seg på denne måten. Dette er så alvorlig at vi nå sender ut et brev til våre medlemmer, der vi understreker hvor viktig det er å forsvare de inngåtte avtalene, sier Alfsen.

I brevet Skuespillerforbundet til deres 1350 medlemmer, heter det blant annet:

”Ikke la dere presse til å inngå kontrakter om medvirkning i TV-drama og film hvis de strider mot tariffavtalen. Stå imot også hvis dere blir fortalt at alternativet blir at både dere, produsenten og bransjen går på store tap. Det er ikke vi skuespillere som påfører bransjen dette tapet i så fall; det er steile distributører og kommersielle kringkastere som nekter å bidra til å finne gode kollektive løsninger”.

– Vi har aldri truet skuespillerne

Tomas Myrbostad

Juridisk direktør i TV2, Tomas Myrbostad, håper på en løsning av konflikten.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Juridisk direktør i TV2, Tomas Myrbostad, sier at dette gjelder en ny norsk dramaproduksjon som produksjonsselskapet Monster har tilbudt TV2, og som etter planen skal sendes neste høst. Serien er skal produseres av Monster sammen med internasjonale aktører, og vil få global distribusjon om den blir produsert.

– Vi er jo litt uforstående til det hele, og vi har jo ikke truet med noe som helst. Vi betaler selvfølgelig for de rettighetene som vi kjøper, og det er også tilbudt betaling til de skuespillerne som er med, men det har Skuespillerforbundet takket nei til.

Myrbostad sier at produksjonsselskapet Monster venter på klarsignal på å begynne. Men det kan de ikke få før TV2 vet at de kan sende serien. Myrbostad mener Skuespillerforbundet opptrer uryddig:

– Det som skjer nå er at Skuespillerforbundet tar hele produksjonen som gissel i en forhandling. Men vi har ikke noe valg. Vi kan ikke sette i gang en produksjon av en ny serie uten at vi vet at vi kan sende den til norske tv-seere.

Håper på en løsning

Skuespillerforbundet mener TV2 må forhandle med opphavsrettighetsorganisasjonen NORWACO om en kollektiv avtale. Det har TV2 vært tilbakeholdne med så langt, men nå har de sendt et nytt tilbud til skuespillerne via NORWACO.

Og det gir håp om ei løsning, ifølge Skuespillerforbundet:

– Så lenge de er interessert i å forhandle, ønsker vi å bidra til ei løsning for alle parter, sier forbundsleder Knut Alfsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger