I løpet av 2007 har det vært flere oppslag i mediene om jenter som har dødd eller blitt svært syke fordi p-pillene de tok ga dem blodpropp. Katrina Rødland tror folk har blitt påvirka av det som har stått i avisene.
Katrina Rødland og Mari Sagli Holte tror flere har blitt klare over bivirkningene.
Foto: Cathrine Gaukerud- Det kan jo være at jenter har blitt mer bevisst på bivirkningene og at det faktisk ikke er så bra å gå på p-piller i mange år. Hvis man røyker i tillegg kan man jo faktisk få blodpropp.
Venninne Mari Sagli Holte er enig.
- Det har jo vært mye fokus på bivirkningene i det siste og det har også blitt diskutert i venninnegjengen. Jeg kjenner flere som har slutta sier hun.
Marthe Engen og Amanda Kvaal tror mange heller vil bruke annen prevensjon.
Foto: Cathrine Gaukerud-Visste ikke at det kunne være så farlig
Marthe Engen og Amanda Kvaal tror det også kan være andre grunner til at færre jenter bruker pillen.
- I dag finnes det også mange andre alternativer, som kanskje er enklere, for ekspemel p-sprøyte og p-plaster, sier de.
- Jeg hadde ikke hørt om alle bivirkningene før det kom på nyhetene. Men etter at jeg så det, så begynte jeg å tenke litt på det. Jeg var ikke klar over at det kunne være så farlig, sier Amanda.
Bekymra jenter
Siv Gamnes på Klinikk for seksuell opplysning merker at færre bruker p-piller.
Foto: NRKSexolog og sykepleier Siv Gamnes er daglig leder på Klinikk for seksuell opplysning i Oslo. Hun har merka to nedgangsperioder i p-pillebruk det siste året.
- Først merket vi en nedgang da det populære merket Trionetta ble trukket fra markedet og en del av de som brukte Trionetta valgte å ikke fortsette på p-piller i det hele tatt. Også merka vi det i sommer, da det var stort mediefokus på bivirkningene.
Gamnes sier de det siste året har fått mange spørsmål om alternativer til pillen og spørsmål om andre merker enn de som det har vært mest fokus på i mediene.
- Når det slås opp i alle aviser med store overskrifter og den ene historien etter den andre om jenter som har fått bivirkninger kommer frem, så er det jo klart at det skaper bekymring, sier Gamnes.
Redd flere tar abort
Gynekolog Rolf Kirschner er bekymra.
Foto: Norsk gynekologisk foreningLeder av Norsk gynekologisk forening, Rolf Kirschner sier til DinSide Helse at han er bekymra over utviklingen.
- Seks prosent er ganske mye. P-pillen er primært en medisin for å hindre graviditet, dempe blødninger under menstruasjonen og smerter knyttet til det. Følgene av at kvinner slutter å ta p-pillen, kan bli økt blødningsbesvær, smerter, uønskede graviditeter og deretter abort, sier han.