Hopp til innhold

Skolegründer støtter halshogging

En av søkerne til å drive privat muslimsk skole i Norge mener muslimer som ikke faster må halshogges.

Video Skolegründer støtter halshogging

Skolegründer støtter halshogging

Syed Farasat Ali Bukhari er en norsk-pakistansk imam fra Ammerud i Oslo. Han har søkt Utdanningsdirektoratet om å drive grunnskole for 200 muslimske barn.

- Må halshogges

- Hvis en person spiser og drikke offentlig under ramadan, latterliggjør han islam. Og befinner vedkommende seg i et muslimsk samfunn/stat, så skal myndighetene halshogge ham, sier imamen i en video på nettetedet YouTube.

Søknaden til Bukhari er ikke ferdigbehandlet, men det er fritt fram for hvem som helst å søke om å starte privatskole bare man han økonomien i orden.

I søknaden til Utdanningsdirektoratet står det ingenting om halshogging. Derimot forplikter Bukhari seg til å følge både læreplaner, opplæringslov og privatskolelov. Og han er en kvalifisert søker - økonomien er i orden.

Hege Storhaug i Human Right Services er ikke sjokkert over det hun hører.

- «Mainstream» islam

- Dette er «mainstream» islam. Når islam organiseres i moskeer og trossamfunn så er dette også resultatet, også i Norge. Jeg kunne ha pekt på en rekke moskeer som vil støtte samme samme ideologi som denne mannen gjør, sier Storhaug.

Hun mener det er åpenbart at imamen vil starte skole for å spre sin ideologi.

Den norsk-pakistanske imamen vil starte skole for 200 barn. Han mener også at de som ikke ber fem ganger om dagen må i fengsel.

Fengsel for ikke å be

- En person som ikke ber sine daglige obligatoriske bønner, som er myndig og tilregnelig, for vedkommende er den minste straffen i et muslimsk samfunn fengsling. Til han angrer, ber om tilgivelse og opptar daglig bønn. I visse lovskoler tas det til ord for å drepe dem. Så stor synd er det å la være å be, sier imamen.

- Den som nekter for at bønn er obligatorisk må ansees som ute av islam. Han må ansees om vantro.

Frp-leder Siv Jensen tror denne søknaden var blitt innvilget dersom ikke denne videon hadde dukket opp.

- Med det naive politiske flertallet i Norge så hadde nok denne søknaden blitt innvilget, sier hun.

- Dette er jo det beste beviset for hvorfor vi ikke skal muslimske skoler. Fremskrittspartiet har vært krystallklare på det i alle år av integreringshensyn, understreker hun.

Etter det NRK kjenner til var ikke Utdanningsdirektoratet, som behandler søknaden, kjent med imamens synspunkter.

- Direktoratet har kompetanse


Utdanningsminister Kristin Halvorsen sier at direktoratet har kompetanse og muligheter til tilsyn.

- De kan møte opp på skolen og sjekke undervisningen. Skoler som truer med dødsstraff, eller som prøver å indoktrinere barn, handler i strid med holdningen i læreplanen om toleranse og menneskeverd, og kan ikke drive i Norge, sier Halvorsen som tviler sterkt på at imamen får innvilget søknaden om å starte en muslimsk privatskole.

Tilhenger av friskoler

KrF-leder Knut Arild Hareide er prinsippiell tilhenger av friskoler, men mener ikke at denne søknaden bør innvilges.

- Reportasjen avslører tydelig at dette ikke er en seriøs aktør, sier Hareide.

- De som skal drive skoler i Oslo må være seriøse og forholde seg til norske lover, og det gjør ikke denne aktøren, sier Hareide.

Hareide mener muslimer bør få drive friskoler i Norge, og har selv vært med på å godkjenne en.

- Prinsippielt er det viktig å ikke si ja til alle kristne skoler og nei til alle muslimske skoler. Både kritsne og muslimske skoler må forholde seg til gjeldende regelverk, og være seriøse aktører, sier KrF-lederen.


AKTUELT NÅ