Hopp til innhold

Vil holde skoler og barnehager i Oslo stengt første uka etter påske

Skolene og barnehagene i Oslo kommer ikke til å holde åpent i alle fall den første uka etter påske, uansett hva regjeringen anbefaler på tirsdag, slår skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) fast.

Raymond Johansen og Inga Marte Thorkildsen.

Inga Marte Thorkildsen sier det ikke er trygt å åpne skolene og barnehagene i Oslo den første uken etter påske. Byrådsleder Raymond Johansen sier at Oslo som skoleeier kan holde skolene stengt selv om regjeringen går inn for noe annet. Her fra en orientering om koronatiltak i Oslo fra mars.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Onsdag skal regjeringen fortelle om den synes det er trygt å åpne skoler og barnehager igjen over påske. Da har de vært koronastengt siden 13. mars. Meningene i Kommune-Norge er delte.

I Oslo er skolebyråd Inga Marte Thorkildsen klar på at skolene og barnehagene kommer til å holde stengt i alle fall den første uka etter påske, uansett hva avgjørelsen til regjeringen er.

– Vi ser ikke for oss at det er mulig å åpne på en trygg måte første uken etter påske. Det er også av praktiske hensyn, dette krever forutsigbarhet for alle parter, sier hun til NRK.

Det var Aftenposten som først meldte om beslutningen i et intervju med Thorkildsen.

Sårbare barn

Utdanningsdirektør i Trondheim, Camilla Trud Nereid, har blitt en talsperson for gjenåpning etter at hun gikk ut i Adressa og sa at konsekvensene av fortsatt stengning for sårbare barn er for store.

NRK har tidligere fortalt at sykehusene har undersøkt langt færre barn utsatt for vold og overgrep etter at skolene stengte.

– Jeg får bekymringer fra sykehus, helsestasjoner, psykiatrien, flyktninghelsetjenesten og barnevernet, sa Nereid i NRK Debatten sist torsdag.

Camilla Trud Nereid i Debatten

BEKYMRET: Utdanningsdirektør i Trondheim, Camilla Trud Nereid i Debatten sist torsdag.

Foto: NRK

Andre kommuner har andre forslag. Kristiansand ønsker for eksempel at barnehager og skoler opp til fjerde trinn åpner gradvis slik at foreldrene kan begynne å jobbe igjen, skriver fvn.no.

Advarer mot å åpne for tidlig

Men i Oslo ser man annerledes på saken.

Oslo utdanningsdirektør Marte Gerhardsen har også advart mot å åpne skolene for tidlig.

– Da vil mange foreldre oppleve at det ikke er trygt og lar være å sende barna sine på skolen.

Hun mener det kan oppstå en ganske kaotisk situasjon dersom halvparten av klassen sitter hjemme, mens halvparten kommer på skolen.

– Det blir veldig krevende hvis læreren både skal tilby undervisning i klasserommet og forsøke å følge opp de som sitter hjemme, sier hun.

Marte Gerhardsen

KAOTISK: Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen advarer mot en situasjon der halvparten av elevene blir holdt hjemme selv om skolene åpner igjen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Av samme grunn har Gerhardsen vært skeptisk til en delvis åpning av skolene.

– Det kan signalisere at det bare er delvis trygt. Det som skjer på skolen, må henge sammen med det som skjer i resten av samfunnet, sier hun.

Oslo har siste ord

Gerhardsens øverste sjef, byrådsleder Raymond Johansen (Ap), har også gjort det klart at Oslo som skoleeier kan holde skolene stengt selv om regjeringen går inn for gjenåpning.

– Det er stor forskjell på Loppa kommune og Oslo. Oslo er episenter for smitten. Vi har områder der smitten er økende, sier han og legger til:

– Det regjeringen kommer med er råd. Det er kommunenes ansvar å følge smittevernloven, sier Johansen.

Byrådslederen håper derfor regjeringen kommer med råd som åpner for differensiering.

– Allerede før vi bestemte oss for å stenge skolene, hadde foreldre valgt å holde barna hjemme. En gjenåpning må harmonere med at foreldre føler det er trygt. Hvis ikke blir det en veldig kaotisk situasjon, sier Johansen.

AKTUELT NÅ