Skjult vold mot barn

Barnevern og helsepersonell er for dårlige til å avdekke den skjulte volden mot barn.

Vold mot barn
Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

Svært få barn som mishandles, oppdages.

Avdelingsoverlege Jens Grøgaard ved Ullevål universitetssykehus sier det er grunn til å tro at bare en tiendedel av barn som mishandles, oppdages og får hjelp.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at bare 18 prosent av politisaker hvor barn er ofre, er anmeldt vold.

- Gang på gang ser leger tenåringer med problemer hvor man kan spore at det har skjedd saker tidlig i barnets liv, sier avdelingsoverlege Grøgaard til NRK.

Kvier seg

Han har i mange år arbeidet med saker som dreier seg om vold mot barn og mener helsepersonell ofte kvier seg for å undersøke barna nærmere fordi symptomene kan være uklare.

- Dessverre er mitt inntrykk at man oppdager altfor få saker der det er brukt vold mot barn. Vi regner med at det i Norge kan være opptil 200 barn under fire år som er utsatt for ganske kraftig og farlig vold, sier  Grøgaard. 

Livstruende skader

Konsekvensene er alvorlige. 

Flere ganger har det skjedd at mulige mishandlede barn som leger rapporterer inn til barnevernet, kommer tilbake til sykehuset med livstruende skader, forteller Grøgaard:

- Det har vært spedbarn som har krevd ganske intensiv behandling hos oss for å  overleve, og det synes vi er forferdelig trist.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger