Hopp til innhold

Skeptisk til forslag om selvforsvarskurs for jenter

SV i Bergen og Oslo vil sende ungdomsskole-jenter på selvforsvarskurs for å forebygge seksualisert vold og trakassering. – Skyver ansvaret over på jentene, sier Unge Høyre.

Overfall

Unge Høyre mener politikere og ordensmakt må ta ansvar for tryggheten i Oslo, ikke den enkelte kvinne eller jente.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

«SV vil (...) at det skal gjennomføres kurs i selvforsvar for jenter i ungdomsskolene.»

Sitatet er hentet fra valgprogrammet til Oslo SV. En lignende formulering står i programmet til Bergen SV.

Det får leder i Oslo Unge Høyre, Jenny Clemet von Tetszchner, til å se rødt.

Hun mener SV i Oslo og Bergen velter ansvaret for eventuelle overfall over på jentene.

– Ansvarsfraskrivelse fra politikerne

Jenny Clemet von Tetzschner

Jenny Clemet von Tetzschner mener fysikk og teknikk ikke skal være avgjørende for å føle seg trygg i Oslo.

Foto: Markus Mjaaland

– Det blir veldig feil dersom man indirekte sier at man må kunne selvforsvar for å være trygg i Oslo. Løsningen for å få jenter til å føle seg trygge er ikke å legge opp til at dette skal avgjøres av fysiske ferdigheter. Det er en ansvarsfraskrivelse fra politikerne, sier leder i Oslo Unge Høyre, Jenny Clemet von Tetzschner.

Hun mener mer politi i gatene, bedre belysning på blant annet åpne plasser, at parker ikke er gjengrodd, godt kollektivtilbud som får folk fort hjem om natten og tiltak som kutter drosjekøer på kvelds- og nattestid er veien å gå for å få en enda tryggere hovedstad.

– Vi må ikke overlate følelsen av trygghet til jentene selv. De bør heller jobbe for mer politi i gatene, sier Tetzschner.

SV beskylder Unge Høyre for skivebom

Sunniva Eidsvoll Holmås står på andre plass på valglisten til Oslo SV. Hun mener Tetzchner ikke har satt seg godt nok inn i forslaget.

– Noe av det viktigste er å bevistgjøre jentene i forhold til seksualisert vold og trakassering. Samtidig er det viktigste punktet i kurset at det aldri er offeret sin skyld, sier Holmås.

Hun sier kurset er mer enn slag, spark og låsegrep.

– Dette er et kurs som tar for seg både seksuell trakassering, overfall og voldtekt. Det tar for seg alt fra skolegården til naschspiel, og tilbakemeldingene fra dem som har tatt kurset er positive.

Det står eksplisitt at det skal gis undervisning i selvforsvar på ungdomsskolen?

– Ja. Den fysiske delen av kurset går på å øve på å sette grenser, og på å lage strategier dersom grensene ikke overholdes. Dette går på for eksempel stemmebruk, sier Holmås.

Rabalder om «trygge veier hjem»-forslag

I 2013 gjennomførte NRK en trygghetsundersøkelse som viste at mer enn halvparten av befolkningen i Oslo føler seg uttrygge på kveldstid i deler av Oslo sentrum.

For en drøy måned siden la Arbeiderpartiets byrådskandidat Raymond Johansen undersøkelsen til grunn for å etablere såkalte trygghetsløyper som skulle ha ekstra overvåking.

Den gang reagerte Unge Høyre i Dagbladet fordi de mener at også disse trygghetsløypene indirekte velter skylden for et overfall eller trakassering over på offeret.

Også førstekandidat Cathrine Linn Kristiansen i Feministisk initiativ i Oslo gikk ut i samme avis og advarte mot forslaget.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ