Hopp til innhold

Skei Grande om Anundsens forslag: – Dette er tankepoliti

Venstre-leder Trine Skei Grande går hardt ut mot justisministerens forslag som gi politiet større mulighet til å overvåke folk de mistenker for kriminalitet, og sier det vil gå ut over vanlige borgere. Også Datatilsynet er skeptiske.

Nærbilde av Trine Skei Grande

Trine Skei Grande er klar på at Venstre ikke vil støtte forslaget til Anundsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Dette betyr at man også skal regulere hvilke tanker folk har. Dette er tankepoliti som skal registrere mailene som du av og til skriver, men aldri sender, sier hun til NRK.

– Det mener jeg folk skal ha rett til å gjøre uten at det blir politiovervåket.

Fredag la justisminister Anders Anundsen (Frp) frem forslag til en rekke endringer i straffeprosessloven som vil gi politiet utvidet adgang til ransaking, romavlytting, kameraovervåking og dataavlesning.

Men dette kommer ikke Venstre til å gå med på, sier Skei Grande.

– Det er soleklart at vi ikke klarer å henge på de verste forbryterne med ny teknologi. Vi kommer antagelig bare til å overvåke vanlige borgere på denne måten, sier Venstre-lederen.

Justisminiseren la idag fram en rekke forslag til metoder som skal gi politiet lettere adgang til overvåkning. Men forslaget fra regjeringen møter motstand.

Forslaget fra regjeringen møter motstand, særlig det som handler om dataavlesning.

Datatilsynet: – Ironisk

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er også kritisk til Anundsens forslag og mener det er en viss ironi i at dette foreslås nå.

Bjørn Erik Thon

Bjørn Erik Thon mener man stadig flytter grensene for personvernet med lignende forslag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Noe av det Edward Snowden avslørte da han sto frem var at det var storstilt innsamling av data på ukrypterte linjer. Så begynte datasentrene å kryptere, og man får ikke data lenger, sier han og fortsetter:

– Så tyr man til dette virkemiddelet med dataavlesing. Dette er et svært inngripende tiltak. For det betyr i realiteten at man nesten kryper inn i hodene til folk for å se hva de skriver.

– Dårlig utredet

Han sier også at man kan avsløre folk på et tidlig tidspunkt hvor de kanskje ikke har bestemt seg for å begå en kriminell handling, og mener derfor at domstolskontroll, som regjeringen har signalisert at fremdeles skal gjelde, er essensielt hvis man skal gjennomføre disse tiltakene.

– Men min bekymring er likevel at grensene flyttes gradvis, sier Thon.

Advokat Jon Wessel-Aas

Advokat Jon Wessel-Aas sier forslaget er for dårlig utredet.

Foto: Bing Hodneland Advokatselskap DA

Han sier dette er den femte antiterrorpakken som har blitt lagt frem i Norge siden 2001. Hver gang har grensene for personvernet blitt flyttet.

– Derfor er jeg veldig opptatt av at vi ser totaliteten i de forslagene som nå kommer, sier han.

Advokat og spesialist på ytringsfrihet og personvern, Jon Wessel-Aas, sier at forslaget fra Justisdepartementet er for dårlig utredet og viser til at mange, inkludert domstoler i Europa, har pekt på at man trenger en bred utredning av hvor langt vi egentlig har kommet med slik overvåkning – hva vi ikke har tatt hensyn til og hvilken effekt det har hatt på ytringsfrihet og personvernet.

– Det mangler fullstendig her. Her kommer det direkte fra Justisdepartementet, uten at det har vært noe uavhengig offentlig utvalg som har utredet det på forhånd, sier han til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger