Hopp til innhold

Skei Grande knallhardt ut mot Sylvi Listhaug: – Helt ute av stand til å diskutere konstruktivt

Trine Skei Grande tar et kraftig oppgjør med Sylvi Listhaug i sin nye bok. Hun beskriver hvordan «Bompengehælvete» holdt på å felle regjeringen.

Trine og Sylvi
Foto: Terje Pedersen / NTB

I sin ny bok «Oppreist» som lanseres fredag, går Trine Skei Grande hardt ut mot både Sylvi Listhaug, Frp og Abid Raja.

Hun er skarpt kritisk mot Sylvi Listhaugs lederstil, som hun beskriver slik:

«Fullstendig uinteressert i å argumentere og jobbe seg frem til balansepunkter, alltid oppsatt på at noen skal vinne og andre skal tape. (…) Hun er flink til å si hva hun mener og helt ute av stand til å diskutere konstruktivt med noen som mener noe annet.», skriver hun blant annet.

Kritikken fortsetter når hun skal beskrive Sylvi Listhaugs håndtering av den kontroversielle facebookposten om at Ap mener «terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Listhaugs facebookpost endte med at hun gikk av som justisminister.

«Jeg prøvde å si til henne at dette kom til å gå bra, hun måtte bare si unnskyld og gå videre i livet. Det var hun ikke i stand til å gjøre. Det var henne det var mest synd på, og det til tross for at det var hun selv som hadde lagt ut posten og hun selv enkelt kunne ha avsluttet saken», skriver Grande.

Listhaug om Grandes avgang: «et parti som var kjørt i grøfta»

I en SMS til NRK torsdag skriver Sylvi Listhaug at hun ikke interesserer seg for hva Grande skriver om henne:

«Det er uinteressant hva Skei Grande mener om meg. Jeg skjønner at hun nå bruker meg og flere andre for å prøve å skaffe oppmerksomhet om boken sin for å tjene mest mulig penger. Det har jeg ikke tenkt å bidra til. Jeg tror de fleste har registrert at hun etterlot seg et parti som var kjørt i grøfta før hun trakk seg.»

I et intervju med NRK torsdag avviser Grande at hun bruker boken til å ta et oppgjør med tidligere samarbeidspartnere.

– Jeg tar ikke noe oppgjør, men forteller om prosesser innad i regjeringen. For meg har det vært veldig viktig å fortelle om politiske prosesser, sånn av vi tar bort litt av magien. Jeg har ikke hatt noe behov for å ta noe oppgjør med noen, egentlig.

Trine Skei Grande intervjues om boken sin utenfor forlaget Aschehoug i Oslo.

Trine Skei Grande intervjues utenfor Aschehoug 5. november. Hun peker på ullkåpen når hun får spørsmål om hvor viktig pelssaken har vært for Venstre i regjeringsprosjektet, og sier at det er mer enn en symbolsak.

Angrer intervjuet om «åkerepisoden»

Grande streifer også innom den mye omtalte «åkerepisoden». I dagene før hun ble statsråd lot hun seg intervjue av Aftenposten om et rykte om at hun skal ha hatt sex med en langt yngre mann i en åker. Hendelsen skal ha funnet sted i et bryllup da Grande var 38 år gammel, mens mannen var 17 år gammel.

Frem til da hadde ryktet vært kjent i flere medier, men ikke omtalt av hensyn til privatlivets fred. Nettstedet resett.no var de eneste som hadde omtalt episoden. Men da Grande selv kommenterte ryktene om episoden i et intervju i Aftenposten, med overskriften «Jeg er ingen overgriper», valgte flere medier å skrive om episoden.

I boken skriver Grande:

«Du som leser har kanskje et håp om at jeg skal fortelle sannheten og alle detaljene om historien som preget mediebildet i de dagene da Venstre gikk inn i regjering i 2018. Det kommer jeg ikke til å gjøre (...)».

Hun fortsetter med å omtale historien som en «en sladrehistorie som lå ti år tilbake», og som hun ikke kunne forsvare seg mot, fordi det ikke var noen som kunne fungere som «sannhetsvitne» for hennes versjon av historien.

«Det var derfor en historie det var umulig å forsvare seg mot, og derfor ville jeg ikke prøve», skriver Grande.

Grande: – Verste trøkket jeg har opplevd

Det er to grunner til at hun ikke vil si mer enn hun allerede har sagt om dette, skriver hun. For det første mener hun historien ikke hører hjemme i offentligheten. For det andre frykter hun at det vil føre til at det vil bli «uker og måneder der all medieinteresse om meg og denne boka handler utelukkende om den saken.»

Hun skriver videre at hun håper at intervjuet i Aftenposten skulle bli en slags avslutning på saken, men at hun i ettertid har angret på det, og at det ble «begynnelsen på det verste trøkket jeg har opplevd».

Til NRK vil Grande heller ikke utdype om episoden.

– Du skriver at historien ikke har offentlighetens interesse. Hvordan ville det budskapet holdt seg hvis det var en man som hadde den historien?

– Jeg kommer ikke til å kommentere dette. Det har jeg aldri gjort ellers. Det jeg har skrevet i boken holder.

Ville ha Raja i en annen post

Etter Frps regjerings-exit i januar i år, ble det gjort en rekke endringer i Erna Solbergs regjeringskabal. Venstres nestleder og klima- og miljøminister Ola Elvestuen måtte gå, og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø gikk over til å bli næringsminister.

Abid Raja (V) tar en selfie med Statsminister Erna Solberg på Oslo S hvor de torsdag orienterte om arbeidet med Nasjonal transportplan.

Abid Raja (V) sammen med Erna Solberg på Oslo S i 2017, da de orienterte om arbeidet med Nasjonal transportplan.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Samtidig kom Abid Raja og Sveinung Rotevatn inn som henholdsvis kulturminister og klima- og miljøminister.

Men det var ikke gitt at Abid Rajas post skulle bli kulturminister. Hans sjef, Trine Skei Grande, ville at han skulle bli næringsminister.

Da VG spurte Erna Solberg i januar om hvorfor Nybø ble næringsminister og Raja ble kulturminister, og ikke omvendt, svarte hun:

– Næringsdepartementet har godt av å ha en statsråd som har vært i regjering en stund, de har mange tunge saker. Abid Raja skal inn i regjering for aller første gang, sa Solberg den gangen.

Grande spekulerer i boken om Rajas rykte som solospiller og illojal også spilte inn i vurderingen.

«Abid hadde et rykte på seg for å være en solospiller som ikke forholdt seg lojalt til vedtatte strategier og planer, og Erna ville dessuten ikke ha en helt fersk statsråd i et så komplekst departement som næringsdepartementet. Da jeg fortalte Abid hva Erna hadde sagt, tok han det veldig ille opp.»

Trine Skei Grande signerer boken "Oppreist" som kommer ut fredag 6. november.

Trine Skei Grande signerer et ferskt eksemplar av boken som kommer ut fredag.

Uro på topp

I boken skriver Grande at hun alltid har løftet Abid Raja frem og støttet ham. Men da Dagens Næringsliv skrev om at Grande hadde snakket stygt om Raja, ble Raja sykemeldt. I telefonen anklaget Grande ham for å «undergrave hele budsjettprosessen», mens Henrik Asheims telefon sto på høyttaler og Raja var til stede. Grande skal ha blitt skuffet over at Raja ikke tok opp hendelsen med henne direkte. Hun skriver:

«Flere dager gikk før jeg fikk vite at det (sykemeldingen, journ.anm.) var på grunn av noe jeg hadde sagt nesten tre uker tidligere. Det hadde han fortalt til finanskollegaene i både Høyre og Frep. Til meg hadde han ikke sagt noe som helst, selv om vi hadde vært i flere møter sammen etter hendelsen.»

I en SMS til NRK gir Raja følgende kommentar:

«Jeg vil igjen takk Trine for innsatsen hun har lagt ned for partiet, og for tilliten hun viste meg ved å ta meg inn i regjeringen. Det å bli kultur- og likestillingsminister i den norske regjeringen er det aller største som har skjedd meg i mitt offentlige virke. Jeg har ikke lest boken, og selvsagt har Trine rett til å komme med sin personlige versjon, utover dette vil jeg ikke gi noen kommentar til boken.»

Bompengestriden

I boka kommer Trine Skei Grande også inn på bompengestriden som oppsto kort tid før kommunevalget i fjor. «Bompengehælvete», som hun kaller det, var ifølge Grande nær ved å felle regjeringen.Grande skriver at Siv Jensen ga uttrykk for at det ville bli en regjeringskrise hvis ikke de andre partiene bøyde av for Frps krav.

På spørsmål fra NRK om hennes beskrivelser av den interne striden kan svekke samarbeidet mellom de borgerlige partiene i fremtiden, svarer Grande:

– Bompengestriden var ikke det blankeste øyeblikket i samarbeidet på borgerlig side. Det har jeg lyst til å vise, at det også er krevende innad i en regjering når sånne ting skjer.

Hvordan blir det for Erna Solberg å selge inn et borgerlig samarbeid med de beskrivelsene som du kommer med i boken?

– Nå er jeg ferdig. Så hun har blanke ark med dem som jobber der nå.

Men av hensyn til henne, som ikke er ferdig?

– Dette beviser at Ernas prosjekt har hatt bærekraft selv om det har vært vanskelig. Og hvorfor skal politikk være lett? Politikk er vanskelig.

Burde du ventet med boken til etter valget?

– Jeg synes det er viktig å fortelle om hvordan politikk oppleves for partene. Når du er sjef er det en del ting du ikke kan si. Nå har jeg sluttet, så da kan jeg si det.

AKTUELT NÅ