Hopp til innhold

Knallgul skattekrangel i Stortinget

Det vakte sterke reaksjoner da Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde veivet med hjemmelagde plakater under finansdebatten i Stortinget tirsdag.

Frps Christian Tybring-Gjedde brukte plakater i argumentasjonen under finansdebatten på Stortinget tirsdag.

SE VIDEO: Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde gikk på talerstolen med plakat under finansdebatten.

Arbeiderpartiet og de blåblå beskyldte hverandre for å drive med svartmaling, parodi, sjofel argumentasjon, tåpelighet, løgn og grove feil da Stortinget skulle vedta neste års statsbudsjett med minimale endringer.

Det hele toppet seg da Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde hevet en knallgul plakat over hodet for å understreke poengene han kom med fra Stortingets talerstol.

– For å ikke bli misforstått, så gjentar jeg budskapet skriftlig, sa han før han løftet opp plakaten med påskriften: «Store skattelettelser for folk flest!!! Med Frp».

Etter å ha fremført sitt budskap muntlig, understreket han det hele ved å veive den gule plakaten fra side til side, slik at hele salen skulle lese budskapet som var skriblet ned med sprittusj og utropstegn.

– Pinlig å være stortingsrepresentant i dag

Politikeren ga seg ikke med én plakat. I løpet av innlegget fikk salen se hele fire gula plakater med slagord og politiske løfter.

Selv om det noe uvanlige innslaget på Stortingets talerstol ikke ble klubbet ned, gikk det ikke ubemerket hen:

– Presidenten har registrert at representanten har brukt en utradisjonell metode for å fremføre sitt budskap. Presidentskapet er nødt til å ta en runde på dette, sa, Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry etter Tybring-Gjeddes plakatstunt.

Også på Twitter raste debatten etter Frp-erens stunt.

«Pinlig å være stortingsrepresentant i dag. Nasjonens øverste talerstol bør vi ha litt respekt for», kommenterte Dagrun Eriksen (KrF) på det sosiale mediet kort tid etter.

Høyre-politiker Torbjørn Røe Isaksen kommenterte også: «Tybring Gjedde laget plakatshow av finansdebatten. Bedre m Lundteigen. Han tok i sin tid bare med en kvist».

Frps visepresident vil prate med Tybring-Gjedde

Visepresident i Frp, Øyvind Korsberg, var ikke videre imponert over partifellens plakatstunt.

– Som visepresident i Frp, så skiller jeg ikke mine mellom mine egne eller andre representanter. Jeg mener at fra Stortingets talerstol, så skal man holde en verbal tale, så skriftlige plakater, det synes jeg ikke noe om, sier Korsberg til NRK.

Jeg vil ta en prat med Christian Tybring-Gjedde om at dette synes jeg vi ikke trenger å gjøre. Han er veldig god verbalt, så det synes jeg han skal få lov til å fortsette med i framtida, sier partifellen.

  • SE VIDEO: (Artikkelen fortsetter under)
Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde kjørte et plakatstunt fra Stortingets talerstol under finansdebatten tirsdag.

SE VIDEO: Se hele innlegget til Tybring-Gjedde her.

10 milliarder tapt

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen måtte tåle irettesettelse fra presidentplassen for omtalen av Arbeiderpartiets argumentasjon i skattepolitikken som «tåpelig».

– Det finnes bedre egnede parlamentariske uttrykk, sa visepresident Per-Kristian Foss (H), som derimot lot det passere da Solvik-Olsen omtalte argumentene som «sjofle».

Foranledningen var at Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen i sitt innlegg i tirsdagens finansdebatt la fram et regnestykke som konkluderer med at en fjerning av formuesskatten vil bety 10 milliarder kroner i tapte inntekter for kommunene.

– Det blir 10 milliarder mindre til skole, helse, eldreomsorg og andre viktige velferdstilbud i kommunene. Samtidig kan landets rikeste i praksis bli nullskattytere. Og selv om Høyre og Fremskrittspartiet lover at de ikke skal bli nullskattytere, så klarer de ikke si hvordan de skal klare det, sa hun.

Pedersen la til at mens folk flest vil få en hundrelapp i skattekutt i måneden, vil de med inntekt over 3 millioner kroner i året få skattekutt på 64.000 i året med Høyres opplegg.

– Det er 40 ganger så mye til de rike som til folk flest, sa hun.

– Grov feil

Høyre-leder Erna Solberg gikk umiddelbart til motangrep.

– Helga Pedersen gjør en grov feil. Det er like mye penger til kommunene i vårt alternative budsjett. Jeg håper det kan rettes opp. Hvis ikke, finnes det kun uparlamentariske uttrykk for å karakterisere den delen av innlegget, sa Solberg.

Høyre-lederen ble senere utfordret på om hun deler Solvik-Olsens syn på handlingsregelen som unødvendig byråkratisk, og svarte at Høyre «står fast» på handlingsregelen.

Fattige og ledige

Opposisjonen angrep på sin side de rødgrønne, og spesielt Arbeiderpartiet, for at 100.000 barn lever i familier med inntekt under fattigdomsgrensen, for køer i rusomsorgen og for lav sysselsetting blant funksjonshemmede, delvis uføre og mange med minoritetsbakgrunn.

– Hvis regjeringens politikk for arbeid hadde vært fremragende, ville vi jo sett resultater på disse områdene, og det gjør vi ikke, sa Frp-leder Siv Jensen.

– Hvor er regjeringens tiltak mot fattigdom, ville KrF-leder Knut Arild Hareide vite.

Stoltenberg viste til 300.000 flere i arbeid og Europas laveste ledighet, men la til at «det er for mange mennesker som lever i fattigdom i Norge».

Anklaget finansministeren for løgnaktige påstander

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen som også leder Stortingets finanskomité, åpnet finansdebatten med å omtale opposisjonens beskrivelse av den rødgrønne regjeringens økonomiske politikk som en parodisk svartmaling.

Solvik-Olsen fulgte opp med å be finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) slutte med løgnaktige påstander om at Frp underslår at de vil pumpe opp neste års statsbudsjett med 5 milliarder kroner. Frp underslår ikke dette, men er tvert om stolt av det.

Hakk i hæl kom Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner og beskrev regjeringen som idéløs og uten gjennomføringskraft.

Dermed var lerretet spent opp for en lang dags ferd fram mot de små timer, der stortingsflertallet til slutt vedtar den rødgrønne flertallsregjeringens forslag til neste års statsbudsjett med promillesmå endringer.

Det forutsigbare forhindret ikke at 99 stortingsrepresentanter og statsråder hadde tegnet seg på talerlisten i løpet av de første fem timene av debatten. Da var man kommet til nummer 14 i rekken.

AKTUELT NÅ