Hopp til innhold

Stor økning i skattetips

Da Skatteetaten oppgraderte sin gamle tipsordning og innførte en ny og elektronisk løsning, opplevde de en voldsom økning i antall innmeldte tips. Hittil i år har de mottatt hele 64 prosent flere tips enn ved samme tid i fjor.

Skatteetaten opplever en økning i antall innmeldte tips etter at de endret tipsordning.

TRENGER TIPS: Skatteetaten er avhengige av å få tips for å kunne avdekke forhold der enkeltpersoner eller virksomheter forsøker å unndra seg skatter og avgifter.

Foto: Andreas Vatnøy / Skatteetaten

Skatteetaten lanserte i fjor en ny og elektronisk løsning på skatteetaten.no som gir hver og en anledning til å melde inn tips som de mener etaten bør følge opp.

Etter endringen har Skatteetaten sett en voldsom forbedring i antall innmeldte tips. Så langt i 2020 har det blitt meldt inn i overkant av 2400 tips. Det er en økning på hele 64 prosent, målt mot samme periode i fjor.

– Nå får vi registrert alle på en enhetlig måte. Det kan være noen tips før som vi ikke fikk telt med, men det har vært en betydelig økning og det tror vi er fordi ordningen er lettere tilgjengelig og enkel å bruke, sier divisjonsdirektør i Skatteetaten, Eve Bergli.

Har et samfunnsoppdrag

Selv om de fleste nordmenn ønsker å gjøre opp for seg, må Skatteetaten gjøre målrettet innsats mot dem som forsøker å unndra skatt.

Skatteetaten er derfor er svært interessert i å få tips fra befolkning og næringslivet, fordi tipsene kan berike den informasjonen som etaten allerede har tilgang på.

Skatteetaten opplever en økning i antall innmeldte tips etter at de endret tipsordning.

FORETAR KONTROLLER: Skatteetaten foretar kontroller også ute på arbeidsplassene.

Foto: Andreas Vatnøy / Skatteetaten

– De kan gi oss informasjon om forhold som vi allerede er kjent med, eller de kan være starten på noe som ender med en konkret sak eller nye områder som ikke har fått så mye oppmerksomhet tidligere, sier hun.

Nærmere 40 prosent av tipsene som kommer inn dreier seg om brudd på skatte- og avgiftsregelverk og arbeidskriminalitet. Vel 25 prosent av tipsene gjelder personlige skatteytere, og rundt 15 prosent dreier seg om utleie eller kjøp og salg av fast eiendom.

Skatteetaten sjekker tipsene som kommer inn, både isolert og sammen med den informasjonen, etterretningen og analysen som finnes internt fra før.

Tipsene som ikke gjelder forhold som er direkte knyttet til etaten, sendes videre til ulike samarbeidspartnere, som for eksempel Nav, politiet eller Økokrim.

Korona har ført til flere tips

Selv om den nye elektroniske løsningen har bidratt svært positivt, er det samtidig en annen faktor som har bidratt til at antall tips har vært flere i år sammenlignet med samme tid i fjor.

Det har kommet inn noen ekstra tips den siste tiden som følge av koronaviruset og regjeringens tiltak i forbindelse med dette, forteller Bergli.

– Jeg tror økningen skyldes en kombinasjon, men det er ikke tvil om at selve løsningen har hatt betydning. Den ble innført før korona oppsto, og allerede da så vi en markant økning, sier hun og fortsetter:

– Vi har fått en del tips som er direkte knyttet til koronasituasjonen, i underkant av 150 er det vi har registrert. 60 prosent av disse knytter seg til utnyttelse av kompensasjonsordningen.

I tillegg til tips som har handlet om utnyttelse av kompensasjonsordningen, har Skatteetaten mottatt mange tips som gjelder brudd på permitteringsreglene. Disse sendes videre til Nav.

AKTUELT NÅ