Skattedirektøren: – Det var litt armer og bein hos oss

Skatteetaten ble tatt på senga da Dagens Næringsliv begynte å legge ut skattesaker torsdag kveld. Det fremskyndet offentliggjøringen av årets skattelister med fire timer.

Skattedirektør Hans Christian Holte

Skattedirektør Hans Christian Holte og Skatteetaten friga skattelistene flere timer før de hadde planlagt.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Allerede i 19-tiden torsdag kveld begynte Dagens Næringsliv å legge ut saker med ligningstall for flere kjente personer. Det skapte kaos hos Skatteetaten.

– Det som er tradisjonen er at vi kommer med dette som en samlet pakke. Torsdag begynte det å bli en litt uryddig informasjonsstrøm, så da valgte vi å gå ut litt tidligere, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NRK.

Solberg tjener mest – og er rikest i regjeringen

Det fremskyndet offentliggjøringen av årets skattetall fra klokken 03.00 natt til fredag til klokken 23.00 torsdag kveld.

– Det var litt armer og ben hos oss i går kveld, sier Holte.

Derfor publiserer vi skattelistene

Til slutt viste det seg at avisen hadde fått opplysningene gjennom kredittvurderingsselskaper.

Antall søk har stupt

For noen år siden ble muligheten til å søke i skattelistene strammet kraftig inn slik at man ikke lenger kan søke i listene uten at den du søker på får informasjon om dette.

Resulatet er at antall søk har sunket med rundt 90 prosent. Rundt klokken 06.00 fredag morgen hadde mellom 12 og 13 000 unike brukere gjort rundt 60 000 søk i årets skattelister.

Disse 200 betaler mest skatt

– Det er en løpende og politisk vurdering i balansen mellom vår unike åpenhet på disse opplysningene, og ønsket om å begrense muligheten for å snoke. Det vi ser nå er at søkene i listene er redusert til en tidel i forhold til tidligere.

Ingen endring i antall tips

Til tross for at muligheten for å søke i listene er begrenset, nyter skatteetaten fortsatt godt av søkere som tipser inn mistanker om misforhold mellom skattelister og virkelig verden.

Rikest i: Dette er Akershus' 200 rikeste kvinner og menn , Disse 200 er rikest i Aust-Agder , Disse 200 er rikest i Buskerud , Disse 200 er rikest i Finnmark , Desse 200 er rikast i Hedmark , Desse 200 er rikast i Hordaland , Desse 200 er rikast i Møre og Romsdal , Disse 200 er rikest i Nord-Trøndelag , Disse 200 er rikest i Nordland , Desse 200 er rikast i Oppland , Dette er Oslos 200 rikeste kvinner og menn , Disse 200 er rikast i Rogaland , Tre personar med over ein halv milliard i formue , Disse 200 er rikest i Sør-Trøndelag , Dette er dei 200 rikaste i Telemark , Disse 200 er rikest i Troms , Disse 200 er rikest i Vest-Agder , Disse 200 er rikest i Vestfold , Disse 200 er rikest i Østfold

– Og vi ser at antall tips fra publikum holder seg stabilt også i denne perioden med begrensninger i søk. Det betyr at vi får inn interessante opplysninger og perspektiver også på grunnlag av de søkene som faktisk gjøres. Det kan være tips om alt fra relativt konkrete mistanker om skatteunndragelser til at folk stusser på tall de ikke får til å rime, sier Holte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger