Hopp til innhold

- Jeg er ikke bitter

Hele ledelsen i Senterpartiet stiller sine plasser til disposisjon.

DIREKTE: Pressekonferanse Senterpartiet

Senterpartiet holder pressekonferanse klokka 15.30 på partikontoret i Akersgata 35.

Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete sier hun er innstilt på å trekke seg som leder av Senterpartiet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg lovte meg selv å ikke bli bitter. Det er ingen som vil ha noe med bitre folk å gjøre, men hvis du roper på rettferdighet i politikken, tror jeg ikke du får svar, sier leder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete.

Navarsete møtte pressen etter at partiets sentralstyre i dag ble enige om at de alle stiller sine plasser til disposisjon.

– Det blir viktig å sette sammen en ledelse som kan skape roen som partiet nå skriker etter, sier Navarsete.

Det har stormet rundt Navarsete og Senterpartiet den siste tiden. Og lørdag kom beskjeden om at Navarsete vil gå av som Sp-leder.

Allerede i januar skal valgkomiteen være på plass. Sentralstyret i Senterpartiet har innstilt at valgkomiteen får et uinnskrenket mandat. De får oppgaven med å sette sammen forslag til nytt sentralstyre innen det ekstraordinære landsmøtet 7. april.

– Privilegium å være partileder

– Jeg sitter ikke nedbrutt igjen. Jeg gir meg fordi jeg er sikker på at det er til partiets beste. Jeg har hatt regi over min egen karriere. Jeg er veldig trygg på at det jeg har gjort, har vært for partiets beste, sier Navarsete.

Hun mener den interne lederstriden ikke har bidratt til å styrke partiets moral, og påpeker at det var hun selv som valgte å gi seg av egen vilje.

– Mitt liv er ikke knyttet til å være partileder eller statsråd. Mitt liv står støtt på egne bein. Det er et privilegium å ha fått lov til å være partileder, men jeg kommer ikke til å slutte i politikken, sier Navarsete.

– Dere er ikke kvitt meg

Kort tid etter pressekonferansen møter NRK en tydelig lettet partileder, men hun medgir at de siste ukene har vært tøffe.

– Det har vært en tøff runde. Men jeg er heldig som har familie rundt meg som stiller opp, sier Navarsete. Det var i julehelga, omgitt av familien, at tanken om å forlate lederjobben modnet.

– Hva tenker du om dine egen framtid i Senterpartiet?

– De som tenker at "nå er vi kvitt ho" blir sikkert skuffa, sier Navarsete mens hun ler.

– Jeg er valgt på Stortinget for fire år for Sogn og Fjordane. Det som åpner seg nå er en mye større mulighet for å kunne gjøre den jobben mer dedikert enn jeg kunne med alskens andre verv.

På pressekonferansen uttalte du at du ikke er bitter, men er du skuffet?

Det vil være feil å si at en ikke er litt skuffa når slike situasjoner oppstår. Samtidig er det jeg som har tatt regi, det er jeg som har bestemt prosessen og jeg er helt rolig på at det var rett. Det gir en egen trygghet som er med å eliminere andre, sure følelser. Jeg er forberedt på at det vil kjennes på et tidspunkt, det er menneskelig og helt normalt. Det er da det er viktig å tenke på de gode tingene, sier Senterparti-lederen.

Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad er to av favorittene til å overta som partileder. Navarsete mener det bare er positivt at to kandidater nå blir pekt ut som mulige etterfølgere.

– Det må være en lykke for partiet at mange vil stille opp og gjøre en innsats, sier Navarsete.

Arnstad: – Jeg ser ikke meg selv som leder

Marit Arnstad

– Jeg ønsker å gjøre en jobb for partiet. Men jeg vil ikke foregripe en prosess som knapt har startet, sier Marit Arnstad.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Allerede på vei inn til tirsdagens møte ga flere uttrykk for at de stiller seg bak Sp-profil Marit Arnstads forslag om at hele sentralstyret nå bør stille sine plasser til disposisjon.

NRK møtte Marit Arnstad i vandrehallen på Stortinget tirsdag formiddag, mens sentralstyret til Senterpartiet fremdeles satt i skjebnemøtet på partikontoret et kvartal unna.

Stortingsrepresentant Marit Arnstad fra Nord-Trøndelag har en høy stjerne i partiet. Mange ønsker at hun skal bli en del av ledelsen og flere har uttalt at de gjerne ser Arnstad som ny leder av partiet.

– Selv om jeg ikke ser meg selv som aktuell som leder, så må jeg i alle fall vurdere henvendelser som gjelder andre jobber og oppdrag for partiet.

– Valgkomiteen skal nå sette sammen et helt nytt lag. De skal sette sammen et helt nytt sentralstyre, sier Arnstad.

AKTUELT NÅ