– Det handler ikke om å gå bananas med oljepenger

Siv Jensen er ordknapp med detaljer fra statsbudsjettet, men hun vil se nærmere på om handlingsregelen endres for å kunne «bruke oljepengene riktig».

Siv Jensen og Marianne Marthinsen i Politisk kvarte

Siv Jensen kom med lite nytt da hun gjestet Politisk kvarter, men hun påper nok en gang at skatteletter og effektivisering blir viktig. Programleder Håvard Grønli.

– Det handler jo ikke om å gå bananas, smiler Siv Jensen noen timer før hun skal legge frem statsbudsjettet for 2015.

Bruke mer?

Mindretallsregjeringen har valgt sine lekkasjer med omhu, og Jensen henviser til at detaljene kommer klokken ti. Men hun understreker at det vil bli gjort endringer når det gjelder bruk av handlingsregelen.

– Dere skal sette ned et uvalg for å se på bruk av handlingsregelen, er målet å bruke mer?

– Vi har sagt at vi skal bruke oljepengene riktig, og legge opp til vekst innenfor en ansvarlig ramme. Det handler om å ha et verktøy som er bedre tilpasset Norges økonomiske utfordringer, sier Jensen.

Siv Jensen i NRKs redaksjon noen timer før hun legger frem statsbudsjettet for 2015.

Siv Jensen i NRKs redaksjon noen timer før hun legger frem statsbudsjettet for 2015.

Foto: Svein Olsson / NRK

Men denne argumentasjonen går ikke Arbeiderpartiets Marianne Marthisen med på. Hun kom til orde etter at Siv Jensen gjestet Politisk kvarter, men på grunn av politisk «skikk og bruk» var budsjettet ikke oppe til debatt, før det er lagt frem i sin helhet.

– Åpenbart at de vil bruke mer

Marthinsen vil gjerne ha mer informasjon og kunnskap når det gjelder handlingsregelsen, men hun er skeptisk til Fremskrittspartiets og Høyres motivasjon.

– Vi er aldri i mot å sette ned utvalg for å få mer kunnskap, men jeg lurer på hva målet er. Ut fra tidligere politikk er det er ganske åpenbart at de vil legge til rette for å kunne bruke mer av oljpengene. Hvis det er målsetningen er vi skeptiske, sier Marthinsen.

Den største protesten fra opposisjonspartiene i forkant, og muligens i etterkant, er likevel skattelettene som er varslet. Og de holder Jensen fast på, selv om hun forleøpig ikke vil gi de store detaljene. Her er også løsningen å sette ned et utvalg for å kunne tenke lenger fremover, mener Jensen.

– Vi må omstille oss, og et virkemiddel er redusere skattetrykket. Et annet virkemiddel ligger i samferdselssektoren. Nå setter vi ned et ekspertutvalg for å kunne lage flerårge budsjetter, og hvor vi har tydelige skille mellom drift og investering, sier Jensen.

Skatteprofilen skiller seg ut

Til nå er det varslet vel fire milliarder kroener i skattelette, men den totale «pakken» er ikke kjent.

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, tror det helt klart er skatteprofilen som skiller dette årets budsjett fra tidligere års. Og det er et av temaene hvor regjeringen allerede har fått mye motstand fra støttepartiene. For Arbeiderpartiet kan det bli måten de nærmer seg sentrum på.

– Ap vil appellere til sentrum, og markere et alternativ til regjeringen. De vil jo ikke gå inn i forhandlinger, men den rollen de vil ta er å vise sentrumspartiene at de kunne fått mer gjennomslag ved å snu seg mot Arbeiderpartiet, sier Takvam.

Budsjettet legges frem fra klokken ti, og deretter skal regjeringen og støttepartiene inn i forhandlinger, før det endelige budsjettet vedtas senere i høst.

SISTE NYTT

Siste meldinger