Skal hastebehandle sikkerhetsspørsmålet etter knusende rapport

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Martin Kolberg (Ap), har i dag fått samtlige partier på Stortinget med på å hastebehandle Riksrevisjonens rapport om manglende beredskap allerede i juni.

 Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg har idag fått samtlige partier på stortinget med på å hastebehandle saken allerede i juni.

Torsdag kom Riksrevisjonen med en uvanlig skarp kritikk mot Justisdepartementets håndtering av ansvaret for samfunnssikkerhet og beredskap. Revisjonen sier blant annet at Justis- og beredskapsdepartementet har sviktet som beredskapsdepartement.

Fredag får NRK vite at kontroll- og konstitusjonskomiteen ser så alvorlig på rapporten, at de er enige om at saken ikke kan vente til over sommeren, og må hastebehandles i Stortinget.

– Dette er en rapport som handler om noe av det mest vesentlige i et samfunn, nemlig befolkningens trygghet og sikkerhet, forteller Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Martin Kolberg (Ap).

– Derfor er hele kontroll- og konstitusjonskomiteen i dag enige om at dette må håndteres før sommerferien, og det betyr at vi planlegger en åpen høring om saken den 3. juni, og en behandling i plenum i Stortinget allerede 18. juni.

Artikkelen fortsetter under videoen

Riksrevisjonen har funnet alvorlige svakheter i Justis- og beredskapsdepartementets styring av arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap.

– Nødvendig med rask håndtering

Martin Kolberg

Martin Kolberg sier Riksrevisjonens rapport er svært alvorlig.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix
Anders Anundsen

Anders Anundsens departement får kraftig kritikk fra Riksrevisjonen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Han karakteriserer rapporten som svært alvorlig, og sier at man nå har fått en rapport som viser at forholdene rundt beredskapen ikke er mye bedre enn de var for fire år siden, til tross for alle de behandlingene man hadde i Stortinget.

– Derfor er det er helt nødvendig at Stortinget håndterer veldig raskt når vi først har fått en så alvorlig rapport, sier Kolberg.

– Hvilke ting i rapporten vil du peke på som spesielt graverende?

– Jeg vil si det slik at det mest graverende er den dokumentasjonen vi får av rapporten om at veldig lite har skjedd. Og det handler om kjernen i det som var kritikken fra Gjørv-kommisjonen, nemlig manglende samordning.

Denne ble behandlet nøye av Stortinget, som gjorde Justisdepartementet også til et beredskapsdepartement, og ga det et direkte ansvar for denne samordningen.

– Og det er der det tilsynelatende har sviktet mest, sier Kolberg.

– Ikke bare Anundsen som har ansvar

Under høringen vil både justisminister Anders Anundsen og forgjengeren hans Grete Faremo bli stilt til ansvar.

– Det er et ansvar som knytter seg til den nåværende regjeringen, men også den forrige. Det er ikke slik at dette er noe som bare Anundsen har ansvaret for, det strekker seg også lenger tilbake, sier Kolberg.

«Hvorfor har beredskapen ikke blitt bedre?», er et spørsmål som man vil ha svar på under høringen. Men Kolberg mener at Stortinget også må ha en konkret mening om hva man skal gjøre for at det skal bli bedre.

– Der regner jeg med et godt samarbeid med den sittende regjeringen, slik at vi kan få en kommunikasjon rundt dette og få konstruktive vedtak i Stortinget allerede den 18. juni, sier han.

Solberg: Glad for høring

Statsminister Erna Solberg i stortingets spørretime

Statsminister Erna Solberg sier hun blir glad hvis det blir en høring i kjølvannet av rapporten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg sa tidligere fredag at hun blir glad hvis kontrollkomiteen nå lager en høring.

– Da kan vi vise hvor mange av disse tingene det allerede er satt i gang tiltak på, sa hun til NRK.

Ifølge Solberg har Riksrevisjonens rapport bekreftet veldig mye av det regjeringens egen tilsynsrapport sa om situasjonen knyttet til Justis- og beredskapsdepartementet i fjor. På bakgrunn av denne ble det satt i gang en rekke endringer.

– Vi har gjort ganske mange tiltak etter det. Etter det har vi lagt om måten man gjør tilsyn på, og vi har tettet mange av disse hullene, sa Solberg.

– Jeg mener det er viktig at Riksrevisjonen er tett på og ser oss i kortene. Jeg tar kritikken med meg i det arbeidet vi skal gjøre, og jeg ser at vi er på vei på mange av disse områdene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger