Hopp til innhold

Ferske penger til veteran-forskning

Forsvarsdepartementet har bevilget penger til et nytt forskningsprosjekt på veteraners helse og livssituasjon.

Forsvarsminister Grete Faremo under en medaljeseremoni ved Akershus Festning

Forsvarsminister Grete Faremo deltok mandag ettermiddag på ein medaljeseremoni på Akershus Festning, i sammenheng med det norske bidraget i Afghanistan.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Det har ligget et årelangt ønske om å finne ut mer om våre veteraners helse, men det har dessverre ikke vært ressurser til det. Det er veldig positivt at Forsvarsdepartementet nå tar veteranene på alvor og bevilger disse pengene, sier sjef ved Kontor for psykiatri og stressmestring i Forsvaret, psykiater Jon Reichelt til NRK.

Skal sanke kunnskap

Prosjektet har som mål å sanke mer kunnskap om situasjonen for soldater som har tjenestegjort i Libanon, Irak, Balkan, Somalia og Afghanistan, og skal gjennomføres av Forsvarets sanitet.

I «Veteranmeldingen» ønsket regjeringen å prioritere forskning på psykiske belastningsskader med vekt på omfang, årsaksforhold og hvordan slike skader best kan forebygges og følges opp.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt veteraner og deres helse i de senere år, og det har vært snakk om hvilke tiltak man skal sette igang, både for de som har vært ute, og for å forhindre framtidige situasjoner.

– Men vi har behov for å vite noe mer eksakt om hvor plaget de er, omfanget av plagene og hva slags plager de har. Dessuten er det viktig for oss å vite om det er snakk om to prosent eller 20 prosent som har plager. Er det alvorlige psykiske plager, eller andre sosiale problemer? sier Reichelt.

Det er nå bevilget 1 million kroner til forskning på området, og det planlegges ytterligere satsning fra neste år og framover.

Les: Krigsveteraner må vente lenge på erstatning
Les mer: Danske krigsveteraner rømmer til skogs
Les også: – Jeg fikk en av Putin også, men denne var bedre

Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde i Meymaneh

Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde var i Meymaneh i Faryab provinsen i Nord-Afghanistan i juni, for å hente hjem bårene til 4 drepte norske soldater.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– 600 000 til oppstart

– Av denne millionen er 600 000 kroner satt av til å starte opp prosjektet, forteller seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, Eskil Grendahl Sivertsen.

Ifølge Grendahl Sivertsen er det ikke klart hvor mange som vil ta del i prosjektet og hvor stort omfang det vil ha.

– Men det er et langsiktig prosjekt.

120 000 har tjenestegjort utenlands

Totalt sett tror man over 120 000 nordmenn har tjenestegjort i utlandet siden 2. verdenskrig. Prosjektet som nå settes igang skal starte med å se på veteraner fra den senere tid.

– Vi kommer til å begynne med å se på soldater som har tjenestegjort i Afghanistan, det er også her vi har hatt flest personer ute, forteller Reichelt.

– Resultater klare i 2012

I tillegg til å avdekke omfang og alvorlighetsgrad av psykiske plager og skader som følge av utenlandstjeneste, vil prosjektet også inkludere andre aspekter rundt veteraners livssituasjon, som relevante sosio-økonomiske forhold, skriver departementet på sine hjemmesider.

Resultatene forventes å være klare i 2012.

– Det er iallefall håpet. Det avhenger blant annet av hvor lett det er å finne igjen folk som var i Afghanistan for 8-9 år siden, sier Reichelt.

– Håper vi blir bedre rustet

Forsvarsminister Grete Faremo sier hun er opptatt av å ivareta soldatene som er ute, men også etter endt tjeneste.

– Det er mitt håp og ambisjon at forskningen vi nå setter i gang vil gjøre oss bedre i stand til å forebygge psykiske belastningsskader og gjøre Forsvaret og helsevesenet bedre rustet til å gi riktig behandling og oppfølging til de som trenger det, sier forsvarsminister Grete Faremo.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger