Skal du på fjellet? Reis i kveld for å unngå kø

Store deler av landet starter vinterferien i dag. Vegtrafikksentralen anbefaler folk som ikke allerede har kommet seg avgårde om å vente til i kveld.

Tett trafikk i nordgående retning ut av Oslo

UNNGÅ KØ: E6 i nordgående retning ut av Oslo er en av veistrekningene der det ofte oppstår tett trafikk fredag ettermiddag, ifølge Vegtrafikksentralen. Bildet er tatt i forbindelse med vinterferien i 2010. Tett trafikk i nordgående retning på E6 ut av Oslo fredag ettermiddag.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fredag starter vinterferien for Oslo, Akershus, Aust-Agder, Vest-Agder, Hedmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Trøndelag, Telemark, Vestfold, Østfold, Nordland og deler av Hordaland og Finnmark.

Forholdsvis gode værutsikter, kombinert med gode snøforhold, gjør at mange nordmenn kommer til å dra på hytte eller høyfjellet i helgen.

Trafikkoperatør John Slinning ved Vegtrafikksentralensier man så langt ikke har registrert veldig mye mer utfart fra de store byene enn en vanlig fredag.

Det kan imidlertid bety at den største delen av vinterferietrafikken kommer tidlig i ettermiddag, særlig ut fra Oslo og Trondheim.

– Hvis man vil slippe køer, må man reise snart, eller vente til tidlig i kveld. Mesteparten av trafikken vil nok gå i ettermiddag. Reiser man i morgen eller søndag, vil man antakelig slippe køen, sier Slinning til NRK ved 12-tiden fredag.

– Spade og niste

Han påpeker at det for Oslos del ofte vil bli en del kø på E6, nordover mot Lillehammer, på fredager, i tillegg til E16 ved Sandvika mot Hønefoss.

For Trondheims del kan det fort bli kø på E6 ved Heimdalsmyra, kanskje allerede fra tidlig i ettermiddag. Trafikkoperatør John Slinning har følgende råd til alle som skal på vinterfjellet i bil:

– Det er viktig å sjekke trafikkmeldinger dit man skal, og tenke på at bilen er i god teknisk stand, og om man har gode vinterdekk.

–I tillegg er det lurt å beregne litt ekstra tid med tanke på at det er mange som skal samme vei. Det kan også være greit å ha med litt ekstra utstyr, som en spade, og litt ekstra niste, særlig for dem som skal på fjellet.

Soloppgang på Tinden i Hemsedal skisenter

Soloppgang i Tinden i Hemsedal i januar. Det er ventet opphold i det meste av Sørlandet og Østlandet i helgen.

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Nord-Norge blir værvinner

Ifølge Yr er det ventet at Østlandet, Troms og Finnmark vil bli værvinnerne i helgen. Statsmeteorolog John Smits er forsiktig optimist med tanke på vinterferieværet, og sier det i det meste av landet «verken vil bli ekstremt bra, eller ekstremt dårlig».

– Det ser ut til å være ganske greie forhold over hele landet, selv om ikke alle får like mye sol.

De siste dagene har det vært storm mange steder på Vestlandet og i sørlige fjellområder, men Smits sier det ikke er ventet vindforhold som kan påvirke kjøreforholdene i særlig grad de neste dagene.

John Smits

Statsmeteorolog John Smits tror det blir ganske bra vinterferievær i det meste av landet.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

– Nå venter vi betraktelig roligere vindforhold. Det kan komme opp i liten kuling i fjellene utsatte steder, men det er ikke uvanlig til høyfjell å være.

  • Nord-Norge: – Aller best blir det i Nord-Norge, hvor det knapt nok blir nedbør. Det er stort sett sørøstlig vind, det kan bli kuling enkelte steder, men egentlig ganske bra vær.
  • Trøndelag: – Trøndelag kommer ganske greit ut av helgen, men det kommer litt snø der sent i kveld, og først på lørdag, men ellers ventes det oppholdsvær og sørøstlig vind.
  • Møre og Romsdal: – Det er litt mer blandet i Møre og Romsdal, der det er ventet nedbør i dag og lettere være igjen i morgen. Det ser ganske bra ut på søndag.
  • Vestlandet sør for Stad: – De har nedbør i dag, men får en pause i morgen. Det kommer mer nedbør i løpet av kvelden på søndag, og en vindøkning. Men det er bare kysten som får kuling, så det er egentlig ikke noe dramatisk vær. Nedbøren kommer som snø noen hundre meter over havet.
  • – I fjellet er det for det meste rolige vindforhold, og ikke så mye nedbør. Natt til søndag passerer det et lite snøfall over fjellområdene, men ellers ser det ganske bra ut.
  • Sørlandet og Østlandet: – Her får man oppholdsvær fram til lørdag kveld. Da kommer det samme nedbørsområdet som kommer i fjellet natt til søndag, og passerer over. Det blir lettere vær igjen ut over søndag, og ikke spesielt mye vind.

Åpne fjelloverganger

Vinteren har hittil vært usedvanlig snørik i Sør-Norge. På Sørlandet og Østlandet er det kommet to til tre ganger så mye snø som normalt. Nord-Norge har derimot fått langt mindre snø enn vanlig.

Til tross for de store snømengdene, er fleste fjellovergangene åpne fredag.

– Det er stort sett åpent på fjellet over hele landet. Unntakene er fylkesvei 27 i Venabygd-fjellet og riksvei 13 i Vikafjellet, som er stengt på grunn av dårlig vær.

Slinning sier det vil bli gjort nye vurderinger av disse strekningene fortløpende. Oppdaterte trafikkmeldinger finner man på Vegtrafikksentralens hjemmesider.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger