Hopp til innhold

Skal beskyttes mot omskjæring

Norge gir 20 millioner kroner til et internasjonalt fond som skal beskytte jenter mot omskjæring i 16 land.

Jente venter på omskjæring
Foto: Tormod Strand / NRK

Fondet er nylig opprettet av FNs befolkningsfond (UNFPA) og FNs barnefond (UNICEF).

Mens Norge i fjor brukte 22 millioner kroner på dette arbeidet, vil regjeringen nå bruke 40 millioner på å bekjempe omskjæring av kvinner.

 

Pengene skal brukes til å skape dialog med lokale og nasjonale myndigheter og religiøse ledere, mobilisere media og støtte lokale aktiviteter, forskning og kapasitetsbygging på området.

Ifølge Verdens helseorganisasjon omskjæres cirka 6.000 jenter hver dag.

185 norske jenter

NRK avdekket nylig at minst 185 norsk-somaliske jenter er kjønnslemlestet de siste tre årene. Prisen for å lemleste et jentebarn er 150 kroner. Norsk-somaliske foreldre betaler.

NRK hadde intervjuet 10 kvinner som jobbet som ufaglærte jordmødre på sykehus og helsestasjoner i Hargeisa, den største byen i nordvest-Somalia, kalt Somaliland.

På fritiden tjener de til livets opphold som omskjærere. De fortalte at de til sammen har omskåret om lag 185 jenter med norsk-somalisk bakgrunn i årene 2005 og 2006.

- Det nytter

– Den nyeste rapporten fra Norad bekrefter at innsatsen nytter. Antallet jenter som omskjæres går ned i Tanzania og Kenya, til dels også i Etiopia og Eritrea.

Gjennom vår internasjonale innsats vil også omfanget av praksisen i Norge kunne reduseres, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Norge har støttet tiltak mot kjønnslemlestelse internasjonalt siden 1980-tallet.

Utviklingsministeren understreker at frivillige organisasjoner som Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, FOKUS, CARE Norge og Bistandsnemnda spiller en sentral rolle i dette arbeidet på grunn av sin lange erfaring fra arbeid mot kjønnslemlestelse på lokalnivå i Etiopia, Eritrea, Sudan, Kenya og Tanzania.

(NTB/NRK)

Lyspunkt

AKTUELT NÅ