– Det er et høyt tall, og jeg forstår at mange er bekymret for å spise kylling, men det er ikke farlig. God kjøkkenhygiene beskytter mot uønskede bakterier, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.
Hun understreker at alt fjærfekjøtt må gjennomstekes før det spises. Bakteriene dør når kjøttet varmebehandles.
Stabil forekomst
Tilsynet offentliggjorde onsdag foreløpige tall fra sitt overvåkingsprogram for antibiotikaresistens i mat. Omtrent sju av ti undersøkte kyllingfileter inneholder kinolonresistente e.coli-bakterier.
Kinoloner er en type antibiotika som brukes til behandling av infeksjoner hos mennesker. De resistente bakteriene har blitt motstandsdyktige mot denne typen antibiotika. I verste fall kan det føre til at kinoloner ikke kan brukes for å bekjempe alvorlig sykdom hos mennesker.
Det er ikke kjent hvordan disse bakteriene har kommet inn i norsk kylling.
– Det er viktig å finne kilden til disse bakteriene, sier Landsverk.
På grunn av nye målemetoder er det vanskelig å slå fast om det er en reell økning i forekomsten av resistente bakterier. Mattilsynet mener at mengden antakelig har vært stabil siden de begynte å overvåke resistens i fjærfekjøtt i 2000.
- Les mer: Vil ha risikomerking på kylling
Varsler opptrapping mot resistente bakterier
Mattilsynet mener det er behov for mer forskning og kunnskap både for å finne kilden til bakteriene og for å finne ut hvilken betydning slike bakterier har for folks helse.
– Vi kjenner ikke til at folk har blitt syke av disse bakteriene. Vi må få nødvendig kunnskap før vi bestemmer oss for hvilke tiltak vi skal iverksette, sier tilsynsdirektøren.
Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har i statsbudsjettet for neste år varslet en opptrapping av innsatsen mot antibiotikaresistente bakterier, blant annet ved at forskning på antibiotikaresistens blir et prioritert område.
Hun sa i begynnelsen av desember at det til tross for funn av slike bakterier i norsk kylling, er en dårlig idé å slakte den kyllingen som er smittet, ettersom Norge da må importere kjøtt fra utlandet som kan ha flere antibiotikaresistente bakterier i seg.