Hopp til innhold

Sjøvold: – Det har kommet noen røyksignaler

Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt sier det har vært flere indikasjoner på at Eirik Jensen ikke fulgte informantinstruksene.

Politirådet inviterer til pressetreff

INGEN TVIL: Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo politidistrikt, sier at det er ingen tvil om at det har kommet røyksignaler om Eirik Jensens metoder.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg har ingen fullgode svar på hvorfor dette har pågått over tid. Det er ingen tvil om at det har kommet noen røyksignaler her og der.

Det sa politimesteren i Oslo under NRKs Dagsnytt 18-sending mandag, noen timer etter at tidligere politimann Eirik Jensen ble dømt til lovens strengeste straff på 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av over 13 tonn hasj.

Dommen kritiserer også politiet for ikke å ha grepet inn tidligere. Dette til tross for flere varsler om et uprofesjonelt forhold mellom Jensen og «hasjbaronen» Gjermund Cappelen.

Gjermund Cappelen

DØMT: Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

«En del indikasjoner»

– Jeg tror mange av dem som har fått disse signalene har vurdert dem i et strafferettslig spor: Er det bevis nok? Kan vi stole på det? Er det noe vi kan gå videre på? De har kanskje ikke tenkt godt nok over at det er et administrativt spor her, som vi må forvalte som ledere og kanskje kunne vært mer «på». Men det vet jeg ingenting om, sier Sjøvold.

– Sier du mellom linjene nå at folk har visst?

– Det kan jeg ikke svare på. Men det har nok vært en del indikasjoner på uregelmessigheter i dette systemet. Eirik Jensen har vært en kontroversiell person og det har nok kommet informasjon både herfra og derfra, sier Sjøvold, som åpner for ekstern granskning av Oslo-politiets informantarbeid.

– Fikk aldri høre om ryktene

Politimesteren mener at politiet de senere årene har gjort mye for å sikre bedre kvalitet på informantarbeidet. Blant annet er det utarbeidet en retningslinje om at en leder ikke skal ha egne informanter, men lede andre som har ansvaret for disse. Som leder var Eirik Jensen selv med på å utarbeide instrukser for informantbehandling.

– Jeg mener vi har god kontroll på informantarbeidet i Oslo politidistrikt i dag, sier Sjøvold.

– Det er lett å sitte her i dag når vi har dommen foran oss og være etterpåkloke. Det vi må stille spørsmål ved er om det var indikasjoner i den tiden Jensen holdt på som skulle tilsi at noe ikke stemte. Vi må gå mer konkret inn i det og la dem det gjelder få uttale seg. I så måte synes jeg en granskning kunne være interessant, sier politimesteren.

Anstein Gjengedal 2012

ANTE INGENTING: Tidligere politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, sier han aldri oppfattet mistenkeligheter rundt Jensen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Tidligere politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, sier til NRK at han aldri i sin tid oppfattet mistanke eller fikk beskjed om at Jensen samarbeidet med kriminelle.

– Som politimester fikk jeg aldri høre om disse ryktene. Hvis politifolk visste om dette burde de jo rapportert det opp, men det kom aldri til mitt nivå. Da hadde jeg selvfølgelig reagert og fått det undersøkt, sier Gjengedal.

Tror han er uskyldig

Eirik Jensens tidligere sjef ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Øyvind Nordgarden, er følelsesmessig berørt etter den knusende dommen.

– Innerst inne tror jeg han er uskyldig, men jeg trenger tid til å ta dommen inn over meg, sier Nordgarden til NRK.

Selv sier han at han verken så eller mottok noen indikasjoner som burde vekket mistanke. Han mener saken viser at politiet må gå i seg selv.

– Vi er nok for dårlige til å informere hverandre på tvers av politidistriktsgrenser, etatsgrenser og avdelingsgrenser. Selv om noe er hemmelig må vi kunne kommunisere på riktig nivå. Jeg tror vi må gå i oss selv og bli flinkere til å snakke med hverandre, sier Nordgarden.

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

DØMT: Eirik Jensen da rettssaken pågikk i mai. Nå er han dømt til 21 års fengsel.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ingenting som skurret

Jensens store grad av tillit som avdelingsleder tror Nordgarden også er en viktig faktor til at ingen mistenkte han for noe.

– Han var én av seks-syv avdelingsledere med personalansvar for 30–40 stykker. I stillingen lå det høy tillit, og det var ikke noe som skurret verken for meg eller andre toppledere i politiet, sier han.

Dommen mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen er enda ikke rettskraftig. Jensens forsvarer John Christian Elden har uttalt at dommen trolig vil ankes.

AKTUELT NÅ