Hopp til innhold

Sjekkheftejournalistikk på høring

Sjekkheftejournalistikk, kongefamilien og uetiske arbeidsmetoder. I dag starter høringen i den såkalte Se og Hør-saken.

Håvard Melnæs, Odd Johan Nelvik

Håvard Mælnes og Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik møtes under dagens høring.

Foto: NRK

Den tidligere Se og Hør-journalisten Håvard Melnæs skapte storm og reiste en heftig debatt da han kom ut med boken ”En helt vanlig dag på jobben” i vinter.

Der kom han med en rekke påstander om at ukebladet Se og Hør brukte uetiske journalistiske arbeidsmetoder.

Blant annet hevdet forfatteren at bladet betaler banker, flyselskaper og politiet for opplysninger om kongefamilien.

SAMLESIDE: Les mer om Se og Hør-saken her.

Intervjuet Se og Hør-kilder

I kjølvannet av den kontroversielle boken ba Redaktørforening om at Pressens Faglige Utvalg (PFU) skulle arrangere en åpen høring om påstandene i Melnæs' bok.

Tiden har kommet, og i dag klokken 13.00 starter høringen.  

Mellom 14 og 16 pressefolk skal høres i tilknytning til Se og Hør-saken, og sju representanter for PFU skal stille spørsmålene.

Fagmedarbeider ved  Institutt for Journalistikk, Gunnar Bodahl-Johansen, vil også legge fram sin rapport om Se og Hør. Den er basert på samtaler med mennesker som har hatt kontakt med ukebladet og en rekke intervjuer med pressefolk.

Rapporten er i tre deler:sjekkheftejournalistikk, nærheten mellom journalist og kilde, og arbeidsmetoder i kjendispressen.

For hver enkelt del blir PFU utspurt av et panel av pressefolk.

LES OGSÅ: Slakter Se og Hør-metodene

Melnæs og Nelvik møtes

Blant vitnene som er til stede under dagens høring, er forfatteren selv og sjefredaktør i Se og Hør Odd Johan  Nelvik.

I tillegg stiller Rino Rådahl og Eirik Lysholm fra Her og Nå, mens fra Dagbladet kommer redaktørene Anne Aasheim og Lars Helle. VG stiller med sjefredaktør Bernt Olufsen, Rampelys-leder Espen Olsen Langfeldt og journalist Camilla Bjørn, som tidligere har jobbet i Se og Hør. Fra Norsk Ukeblad kommer sjefredaktør Mai-Lis Stordal og artikkelredaktør Tjodunn Eltvik Dyrnes. Nils Ketil Andresen, programdirektør i TV 2 og med ansvar for «God kveld, Norge» møter. Fra TV 2 Nettavisen stiller redaktørene Gunnar Stavrum og Geir Selvik.

– Jeg tror rapporten og høringen vil bidra til at vi får vite vesentlig mer om betalingsjournalistikken og hvilke former den tar, mener Per Edgar Kokkvold.

AKTUELT NÅ