NRK Meny
Normal

Sjekk pepperkake-Stortinget

13 år gamle Kaja Eikeland Sundnes fra Oslo har hatt høye ambisjoner for årets pepperkakehus. Hele sju kilo pepperkakedeig gikk til å lage en pepperkakeversjon av Stortinget og alle de 169 stortingsrepresentantene.

Pepperkake-Stortinget

Pepperkake-Stortinget er laget av sju kilo pepperkakedeig og 11 poser med jordbærdrops.

Foto: Privat

– Det er en tradisjon at jeg og pappa bygger pepperkakehus sammen hvert år. Vi har holdt på siden jeg gikk i 2. klasse, forteller 13-åringen.

Pepperkakehus er et vagt begrep, fordi familien har laget alt fra Big Ben til Tower Bridge. I fjor var det selveste Colosseum i Roma som sto for tur.

– Vi var litt usikre på hva vi skulle lage i år, men så foreslo pappa Stortinget, forteller Kaja.

Sju kilo pepperkakedeig

Selv om pappa kom på ideen, så er det Kaja som har vært arkitekten bak pepperkakebyggverket. Her måtte hun bruke både matte- og tegneferdighetene for å komme i mål.

Stortinget pepperkakehus

Her er de 169 pepperkakerepresentantene på vei inn i pepperkakestortinget.

Foto: Privat

– Vi brukte bilder fra Google Maps for å tegne og lage formene. Det vanskeligste var å få på plass var kuppelen. Vi stekte på et grytelokk for å få den rette bøyde formen. Da jeg prøvde å få den av lokket, så brakk den. Så vi måtte steke en ny, forteller Kaja.

Kaja Eikeland Sundnes

Kaja brukte sju kilo deig for å bygge pepperkakeversjonen av Stortinget.

Foto: Privat

Hun fikk hjelp fra sin far til å sette sammen bygget, og lillebror Eskil på fire år har stått for mye av malingen. Og de 169 peppekakerrepresentantene er selvsagt malt i sine respektive partifarger.

Familien har brukt fire kvelder på å ferdigstille pepperkakebygget. Tilsammen har det gått med ca. sju kilo pepperkakedeig, ett kilo sukker og ikke minst 11 poser med jordbærdrops for å lage vinduene.

– Vi er veldig fornøyd, men vi skal pynte litt mer med sjokolade og melis, så det blir smaker godt når vi knuser og spiser den i januar, sier Kaja.

Omstridte pepperkaker

Ikke alle politiske pepperkaker vekker like stor begeistring.

Det kom sterke reaksjoner fra publikum da regjeringen la ut et Instagram-foto av pepperkaker med teksten «Julebaksten i kampfly_no er i gang!»

Laster Instagram-innhold

Mandag kveld, etter at flere medier hadde omtalt de omstridte pepperkakene, la regjeringen ut et bilde av et pepperkakehjerte på Instagram, med følgende tekst:

Laster Instagram-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger