NRK Meny
Normal

Sjekk Kong Haralds vits om kronprinsparets luksusbåtferie

Med et smil trakk kong Harald fram kongehusets særegenheter i talen sin under årets stortingsmiddag. Se hele talen her!

Se Kongens tale ved den årlige middagen Slottet holder for Stortingets representanter.

Det har ikke gått kong Harald hus forbi at kongehuset har fått en del kritikk for å ikke dele opplysninger og informasjon, enten det er om private ferier, økonomiske anliggende eller hva de tenker om egne roller.

– Noe dronningen og jeg har arbeidet med i flere år, er å åpne opp Slottet. Jeg ser at noen i disse dager mener vi ikke lyktes helt. Til det vil jeg si, som Slottets kommunikasjonssjef ville sagt: Ingen kommentar, sa han i torsdagens tale.

Se hele Kongens tale øverst i saken!

Kong Harald vitset også med Kronprinsens mye omtalte «luksusbåtferie» under sin tale.

– Kronprinsen har vært på bøljan blå i år. Da tenker jeg selvsagt på at han deltok på årets skreifiske i Lofoten, sa Kongen, ti stor latter fra gjestene.

Han streifet innom høydepunkter fra året som er gått siden forrige stortingsmiddag, og naturlig nok nevnte han kommune- og fylkestingsvalget.

– Valgdeltakelsen kunne vært bedre. Vi i kongefamilien tilhører jo som kjent Hjemmesitterpartiet, og bidrar nok dessverre i så måte til den noe labre oppslutningen.

Store utfordringer

I den mer alvorlige biten av talen snakket kong Harald om de store utfordringene dagens folkevalgte står overfor:

– Verden kommer stadig tettere innpå oss. Den åpne, norske økonomien påvirkes av hendelser langt unna. En hel generasjon nordmenn opplever for første gang på lenge at pilene ikke bare peker oppover. Mange er bekymret for sine arbeidsplasser. Flyktningkrisen kommer dessverre ikke til å avta mye på kort sikt, kan det se ut som. Og klimaproblematikken er bakteppet for alt dette.

Kongen har selv opplevd klimaendringene på nært hold, da han tidligere i år besøkte først Dronning Maud Land og deretter Alaska, USAs nordligste stat:

– Det gjør inntrykk å oppleve såpass spredte deler av verden som begge dessverre merkes av klimaendringene.

Indianerbesøk

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) fulgte opp med blant annet å se tilbake på kong Haralds besøk hos yanomamiene i Amazonas for to år siden, og spesielt et fotografi av kongen liggende smilende og tilfreds i en grønnrutete hengekøye midt i jungelen.

Med mye humor beskrev han en konge som få kan overgå når det gjelder erfaring med å møte nye mennesker, hans åpne innstilling og evne til å kommunisere.

Samtidig trakk han en parallell mellom iveren etter å vandre og nordmenns reiselyst til situasjonen som nå utspiller seg i Europa med hundretusenvis av mennesker som er på en ufrivillig og desperat reise fra krig og elendighet.

Laks og plommer

Tradisjonen tro vartet kongeparet opp med egenprodusert og kortreist mat når de folkevalgte var invitert til slottsmiddag. Frøyalaks, elg fra Sikkilsdalen og plommer fra Bygdøy kongsgård sto på menyen.

Stortingsmiddagen ble innstiftet som fast tradisjon av kong Haakon fra 1906 og har vært avholdt alle år siden, med unntak av årene under andre verdenskrig og når større vedlikeholdsarbeider har gjort det umulig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger