Hopp til innhold

Sjeggestad upåvirket av kritikk

Regjeringens nye signaler om asylbarn er ikke sterke nok til at UNE mener de forplikter. Terje Sjeggestad vil ikke la seg diktere.

Terje Sjeggestad UNE

Direktør i UNE Terje Sjeggestad.

Foto: NRK

Regjeringen mener Utlendingsnemnda (UNE) tolker asylreglene strengere enn Stortinget ba dem om. Det får UNE klar beskjed om av en samlet regjering i en lenge varslet stortingsmelding om «Barn på flukt».

Meldingen endrer ingenting for UNE-direktør Terje Sjeggestad siden lovverket ikke blir endret.

– Regjeringen har valgt ikke å instruere UNE om noen ny praksis i den form som regjeringen kan instruere UNE, nemlig gjennom lov- og forskriftsendring, sier Sjeggestad til NRK.

HØR HELE INTERVJUET MED SJEGGESTAD HER:

– Politiske signaler skal ikke oppfattes som direktiver

Det handler om over 400 barn som nå oppholder seg ulovlig i Norge. Sammen med foreldrene har de fått endelig avslag på asylsøknaden. Regjeringen mener utlendingsregulerende hensyn for ofte får forrang foran hensynet til barns beste.

– Hensynet til barna må veie tyngre enn det har gjort til nå. Vi er også enige om at praksisen i UNE har beveget seg i for streng retning i forhold til hva som var Stortingets ønske i 2007, sa barneminister Inga Marte Thorkildsen til Politisk Kvarter på P2 torsdag morgen.

– Det er jo ikke signaler som UNE etter det Stortinget har bestemt skal oppfatte som instruks og føle seg bundet av, men i den grad dette kommer i en nært forestående stortingsmelding, så vil den stortingsmeldingen inngå som en del av et større rettskildegrunnlag. Men en Stortingsmelding er ikke høyt rettskildemessig rangert. Det er selvfølgelig alle klar over, sier Sjeggestad som legger til at:

– Politiske signaler skal, slik Stortinget har bestemt, ikke oppfattes som direktiver eller noe UNE er bundet av.

– Bør ikke ha forhåpninger

Allerede i fjor skrev UNE-direktøren en kronikk hvor han ba om et presiserende regelverk fra politikerne, dersom de mener dagens regler tolkes feil. Det føler han ikke han nå har fått.

– Nei, vi har jo ikke fått noen regelendring i det hele tatt. Vi har heller ikke fått varsel om at det vil komme noen regelendring. Tvert imot har vi fått varsel om at det ikke vil komme noen regelendring. Jeg antar altså at dette betyr at man i hovedsak fra regjeringens side er fornøyd med den praksis våre beslutningstagere har etablert, sier han.

Disse beslutningstagerne er 30 nemndledere. Sammen med 300 fagfolk og 150 lekfolk - hvorav halvparten oppnevnt av humanitære organisasjoner - som tolker det til enhver tid gjeldende lovverket.

– Regjeringen mener regelverket tolkes for strengt. Du må da forholde deg til det?

– Det jeg oppfatter er at regjeringen mener at den praksisen som er ført i all hovedsak er god og kan videreføres. Det er vel grunnen til at man har valgt ikke å instruere UNE gjennom lov eller forskrift. Og man har valgt ikke å gi oss instruks om å stille saker i bero til det kommer noen nye regler, svarer Sjeggestad.

Han minner om at mange barn har fått bli, også med dagens regelverk. Hvor mange flere det blir som følge av regjeringens endringer er han mer usikker på.

– Det bør ikke være store forhåpninger om en meget radikal endring i praksis som fører til at et meget stor antall flere barn får bli. I så fall burde Regjeringen besluttet å instruere UNE på ordinært vis gjennom lov og forskrift, sier Sjeggestad

Skjeggestad har ledet UNE siden starten og går av etter sommeren.

Video Endrer ikke loven for asylbarna

NETT-TV: Liv Signe Navarsete, Grete Faremo og Inga Marte Thorkildsen utenfor Stortinget onsdag. Den lenge varslede stortingsmeldingen om «Barn på flukt» legges fram før sommerferien.

AKTUELT NÅ