Hopp til innhold

Sjeføkonom: – Norge er ikke lenger annerledeslandet

Der mange har vendt seg til høy levestandard og et trygt arbeidsliv, mener sjeføkonomen i NHO at vi må våkne: Vi har trangere tider foran oss.

Tiden som Annerledesland er over, mener økonom

Tiden som Annerledesland er over, mener økonom. FOlk må innstille seg må at veldstandsveksten ikke blir slik vi har vendt oss til fremover.

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Norge er ikke lenger det annerledeslandet vi har vært de siste 15-20 årene, slår Øystein Dørum fast.

I en årrekke økte folks kjøpekraft med 2,5 prosent hvert år, men de siste tre årene har den stått stille. Mens noen spår en liten økning i årene som kommer, mener NHO den vil forbli på status quo:

Øystein Dørum:Norge er ikke lenger "annerledeslandet"

Sjeføkonomom i NHO, Øystein Dørum, mener Norge ikke lenger kan kalle seg "Annerledeslandet"

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Velstandendsveksten for landet og hver enkelt av oss blir ikke slik folk har vendt seg til, mener Dørum.

Smalhans i vente

Norge har nytt godt av at verden har betalt mye for olje vår.

Oljefondet har vokst raskt og regjeringer har kunnet bruke stadig mer penger i høyt tempo. Men med lavere pris og mindre i avkastning må økonomien smøres på annet vis.

– Vi har vært i en særegen situasjon. Den kommer vi ikke til å vare i fremover. Det blir mer smalhans, understreker Dørum.

Han peker på at det blir flere eldre, og at mange risikerer å bli arbeidsledige innenfor enkelte yrkesgrupper. Utfordringene står i kø. Likevel ser han få tegn til at regjeringen har skjønt det:

– Vi bygger mye vei, men satser ikke på bedrifter for fremtiden, sier han, og legger til at det var det samme politikerne gjorde under den økonomiske krisen rundt 1990.

Lover bedre rammevilkårerna:

Statsminister Erna Solberg lover at hun vil gjøre mer for å skape vekst og vil se på rammevilkårene til industrien:

– Regjeringen skal være opptatt av det fremover. Vi ønsker at det legges til rette for flere bedrifter. Norge trenger en større og bredere industripark i fremtiden, sa hun på en konferanse arrangert av Norsk Industri i går.

Dørum mener Norge har et god utgangspunkt for å klare snuoperasjonen, men håper politikerne ikke åpner kranene fra oljefondet nok en gang:

– I 2025 vil det stå titusen milliarder kroner i fondet. Det er penger som er tilgjengelige med et tastetrykk. Det er nødvendig å omstille økonomien, men lett å ty til pengesekken, sier han.

AKTUELT NÅ