Hopp til innhold

Sjakk-tweet fra UDI skaper reaksjoner: – Var et forsøk på humor

«Si fra om den sorte løperen bør få familiegjenforening», skrev Utlendingsdirektoratet (UDI) på Twitter onsdag kveld. Meldingen skapte umiddelbart reaksjoner og UDI legger seg nå langflate.

Sjakk tweet fra UDI

FJERNET: Den aktuelle tweeten har nå blitt fjernet.

Onsdag kveld møter en presset Magnus Carlsen den russiske stormesteren Sergej Karjakin til nok et nervepirrende oppgjør i Sjakk-VM. Carlsen spiller med sorte brikker. Flere hundre tusen nordmenn følger spenningen, blant dem også en av Utlendingsdirektoratets kommunikasjonsmedarbeidere.

«Si ifra hvis vi skal utvise noen hvite brikker (tårnet a6) eller om den sorte løperen bør få familiegjenforening med kongen», tvitret UDI like etter klokken 21 torsdag kveld, midt i kveldens parti.

Laster Twitter-innhold

UDI har ansvar for behandling av søknader fra utlendinger som vil besøke eller bo i Norge, drift av asylmottak og utvisningssaker. Koblingen mellom sjakk og asylsaker falt i dårlige jord hos mange Twitter-brukere.

Rundt halvannen time etter at meldingen ble lagt ut har over 50 personer svart UDI. De fleste av dem svært negativt:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Blant de mange som har reagert på meldingen er SVs Snorre Valen:

Laster Twitter-innhold

Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i UDI, var ikke kjent med meldingen da hun snakket med NRK rundt klokken 22.00 onsdag kveld.

Ingeborg Grimsmo

Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i UDI.

Foto: Nora Lie/UDI

Kort tid etter, etter å ha undersøkt saken, har Grimsmo funnet en forklaring.

– Det er en av våre som har lagt ut dette. Det var et forsøk på være humoristisk, men det kom helt feil ut, sier Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i UDI.

– Det er flere i kommunikasjonsavdelingen som drifter dette, så dette er vår egen tabbe, sier Grimsmo.

Også UDI-direktør Frode Forfang beklaget meldingen torsdag kveld.

«Det gikk ut en twitter-melding fra @Utlendingsdir i kveld som var et fullstendig mislykket forsøk på humor. Kan bare beklage sterkt», skriver Forfang på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Hylekor i Nydalen

En Facebook-gruppe var onsdag samlet i Nydalen i Oslo. De laget et hylekor mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hylekor mot Listhaug

Twitter-meldingen fra UDI kommer i et asyldebatt-klima som har vært svært opphetet de siste dagene. Onsdag ettermiddag skrek rundt hundre mennesker, et selverklært «hylekor», av full hals utenfor Sylvia Listhaugs kontorer i Nydalen i Oslo.

Bakgrunnen er at skuespiller Kristoffer Joner startet en aksjon på Facebook rettet mot innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Dette førte til at NOAS fikk inn flere millioner kroner som skal gi asylsøkere informasjon og bistand.

Listhaug la merke til Joners innlegg, og skrev på Facebook at skuespillere, kommentatorer og resten av venstresiden har «hevet seg på hylekoret».

– Hva vil dette hylekortet? Vil de ha svenske tilstander i Norge? Vil de at alle skal få bli om de behøver beskyttelse eller ikke? Vil de ha åpne grenser? Jeg blir iallfall ikke klok på dem, skriver innvandrings- og integreringsministeren i innlegget.

Senere ble kjent at reklamebyrå sto bak Joners innlegg. Listhaug, som selv får hjelp til å forfatte sine meldinger i sosiale meldinger, sa til NRK at hun «kunne forstå hvis folk var skuffet».

Like etter NRKs andre samtale med UDI-Grimsmo onsdag kveld, kom også beklagelsen i sosiale medier. Uten at dette ser ut til å ha dempet reaksjonene nevneverdig:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger