NRK Meny
Normal

- Så mye vi kan gjøre sammen!

Siv Jensen vil samarbeide med alle de borgerlige partiene, men alt hun fikk var et tilbud om å støtte seg på Lars Sponheim.

Dagfinn Høybråten, Siv Jensen og Lars Sponheim
Foto: NRK

I NRKs Velg! 09-sending onsdag kveld ble det gjort et forsøk på å avklare det mye omtalte kaoset på borgerlig side.

Se hele debatten her

Høyre og Frp vil samarbeide med alle partier på borgerlig side, men Venstre og KrF vil som kjent ikke sitte i regjering med Siv Jensen.

Venstre slår fortsatt fast at de ikke vil støtte Frp, men Lars Sponheim trådte i det minste støttende til da Jensen mistet balansen i TV-studioet:

Se video under:

Video nsps_upload_2009_9_2_21_24_51_579.jpg

Se video: - Støtt deg på meg, du Siv

Stoltenberg tror på borgelig kreativitet

Statsminister Jens Stoltenberg innledet med å slå fast at han tror det blir en borgerlig regjering ved et borgerlig flertall.

- Vi har lang erfaring med at det er utrolig hva slags regjering vi kan få om det blir borgerlig flertall. I 2001 (Bondevik 2) fikk vi en regjering ingen trodde var mulig. KrF og Venstre gikk til valg på en sentrumsregjering, men endte opp sammen med Høyre. Bondevik ble statsminister selv om regjeringskollegaen Høyre hadde dobbelt så stor oppslutning. Så vi skal aldri undervurdere deres evne til å danne regjering, og der er Venstre spesielt dyktig, sa Stoltenberg.

Sponheim: - Det blir oss

Sponheim tror at statsministeren har helt rett:

- Jeg tror Jens Stoltenberg har helt rett i at vi kommer til å få en borgelig regjering ved borgerlig flertall. Det kommer til å bli Høyre, KrF og Venstre, sa Sponheim, og gjentok garantien om å ikke støtte en regjering med Frp som medlem.

KrF-leder Dagfinn Høybråten tror også Stoltenberg er inne på noe, og understreker at de alltid har bidratt til å danne ikke-sosialistisk regjering når det er grunnlag for det.

- Dagens meningsmåling viser at Høyre er på vei oppover. Jeg tror at Høyre, KrF og Venstre blir størst på ikke-sosialistisk side. Stoltenberg får nok dermed rett, sa Høybråten.

- Hva vil dere støtte? En mindretallsregjering styrt av Jensen eller Stoltenberg?

- Vi er i opposisjon til enhver regjering vi ikke sitter i. Vi kommer til å arbeide intenst for å danne en ikke-sosialistisk regjering, slik vi historisk sett har gjort hver gang det har vært mulig.

- Det er så mye vi kan gjøre sammen

Siv Jensen kom med en utstrakt arm til de tre andre borgerlige partiene Høyre, Venstre og KrF, og mener at de kan samarbeide om de fleste politikkområder.

- Det jeg ønsker meg mest av alt er en regjering som består av alle fire partier på ikke-sosialistisk side. Vi fire skylder velgerne muligheten til at vi danner en flertallsregjering. På en del områder er det uenigheter mellom oss. Det vi aldri har prøvd er å sette oss ned og se om vi kan forenes om en regjering, og vi skylder velgerne det, sa Jensen, og viste til at de er enige om småbedrifter, formueskatt og arveavgift.

- Det er så mye vi kan gjøre sammen!, slo Frp-lederen fast.

Opererer ikke med «Frp-kroner»

Sponheim erkjenner at Frp og Venstre er enige om enkelte ting i Stortinget, men mener at det spesielt innen spørsmålet om bruk av statens penger er enorme forskjeller mellom partiene.

- Jeg er gjerrig med statens penger, og ser at om man reduserer inntektene må man redusere utgiftene. Men de opererer med noe som heter Frp-penger mens jeg forholder meg til vanlige norske kroner.

Høybråten strakk ut hånda til en viss grad, men er likevel kategorisk:

- Vi skylder velgerne å sette oss ned dersom vi får borgerlig flertall og forsøke å skape flertall. Vi er såpass realistiske at vi vil ha sentrumsregjering som kan samarbeide til begge sider. Vi ønsker verken Jens eller Jensen.

- Dårlig betalt for å være konstruktiv

Siv Jensen prøvde å jekke ned sine to motdebattanter med å minne dem om at Frp er om lag dobbelt så stor som Venstre og KrF. Hun sa i debatten at Frp under Bondevik 2-regjeringen var et konstruktivt parti i opposisjon som var med på å støtte flere statsbudsjetter, selv om de var fryktelig imot enkelte punkter.

- Vi har ikke fått noenting igjen for det. Sponheim sier at vi ikke har gjort forsøk på å nærme oss Venstre. Men har Sponheim gjort mye for å nærme seg Frp da? Vi er fem ganger større enn dere, sa hun, henvendt til Venstre-sjefen.

- Skal jeg stå inne for Sandberg?

Sponheim viste til respekt for velgerne:

- Dersom velgerne vil ha dette 100-dagersprogrammet til Frp, så har de anledning til å gi dere over 50 prosent. Men kom ikke og forlang at jeg skal sitte i en regjering, hvor jeg skal ha ansvaret for næring, Dagfinn Høybråten for bistand, og så skal Per Sandberg sitte og uttale seg om inkluderingspolitikk og jeg skal måtte innestå for det? Alle seerne skjønner at det vil være å føre velgerne bak lyset.

Jensen satte det hele i perspektiv med å vise til at Sponheim har cirka fem prosents oppslutning.

- Likevel finner han det naturlig at de skal inn i regjering – gjerne med flere statsråder enn de har stortingsrepresentanter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger