Hopp til innhold

Banksjefen: – Et privilegium å kunne bruke seg selv

Tiril Haug Villum er banksjef. Hun var skoleflink og familien forventet at hun skulle bli lege. Men hun hadde lyst til å gå sin egen vei og valgte siviløkonomstudiet.

Tirill Haug Villum

BANKSJEF: Tirill Haug Villum har klatret til topps og er banksjef i Pareto Bank. I bunn har hun en siviløkonomiutdanning fra NHH i Bergen.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Haug Villum har klatret til topps i et mannsdominert miljø i Pareto. Siden 2010 har hun vært administrerende direktør i Pareto Bank.

– Jeg lærer noe nytt hver dag, og dette er nok den jobben jeg har lært mest av i min yrkeskarrierene, sier hun til NRK.

NRK setter i en reportasjeserie fokus på ulike studiemuligheter unge har i forkant av søknadsfristen til Samordna opptak 15 april.

Bakgrunn:Rekordøkning til universitetene

Som siviløkonom har Haug Villum det som er regnet for å være den fremste lederutdanningen i Norge. Hun er siviløkonom fra NHH i Bergen.

Banken hun er sjef for holder til i Vika i Oslo. Fra kontoret kan hun nyte utsikten over Oslofjorden, Aker Brygge og Akershus festning.

Overskudd med yoga

Det kan være godt å ha noe vakkert å hvile øynene på mellom slagene. Arbeidsdagene er lange, iblant helt til sen kveld. Hun lader batteriene med trening og yoga.

Tirill Haug Villum

MER JOBB: Klokken er snart fire på ettermiddagen, men arbeidstiden hennes er langt fra slutt.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

–Hvorfor valgte du denne utdanningen?

– Min far er professor i medisin, og det lå i kortene at jeg skulle gå den veien. Samtidig hadde jeg en sterk interesse for mer humanistiske fag. Jeg var heldig som likte mange fag. Valget ble nok derfor til en viss grad et resultat av en bred interesse og et ønske om å gjøre noe som var helt og holdent mitt eget, sier Tirill Haug Villum.

Hun studerte ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Skolen har vært regnet for å tilby den beste siviløkonomutdannelsen i Norge, med Handelshøyskolen BI hakk i hæl. I tillegg tilbyr en rekke høyskoler og universitet bachelor og masterstudier i økonomi og administrasjon.

Interessen for økonomi og administrative fag er stor, og er blant de fagene med høyest søknadsmasse. For å komme inn på NHH kreves det godt over 5 i snitt. I fjor lå grensen på 52,3.

Hvert år utdannes omtrent 2.500 nye økonomer, mange får denne utdannelsen i utlandet.

– Utdannelsen er populær og det finnes nesten ikke arbeidsledighet blant ferske økonomier, sier rådgiver Atle Kolbeinstveit i økonomenes forening, Econa til NRK.

Les også: – Realfag sikrer jobb

Store muligheter

– Hvilke råd har du til unge som vurderer å bli siviløkonom?

Har du analytisk legning og en interesse for finansmarkeder, økonomiske sammenhenger og kanskje også for politikk og historie, så ville jeg ha tenkt at dette er studiet for deg, sier hun.

Det å være banksjef er til tider en ensom jobb. Det er en del beslutninger og valg bare jeg kan ta. Noen av disse beslutningene kan være upopulære. Samtidig opplever jeg at alternativet - det å ikke gjøre noe/ikke beslutte - er verre.

Tirill Haug Villum

– Hvilke egenskaper kreves det for å bli en god siviløkonom?

– En god siviløkonom er så mangt. Noen blir fagspesialister mens andre blir mer generalister og ledere. Jeg synes derfor det er vanskelig å si noe generelt om dette. Men det er vanskelig å komme utenom at en analytisk legning nok er en fordel.

– Hvilke muligheter gir utdannelsen?

– Jeg opplever at utdannelsen gir mange muligheter, og det var nok noe av det som fristet meg. Det er mulig å velge en veldig akademisk karriere ved å bygge på studiet med høyere avdeling og/eller doktorgrad eller ved å velge en spesialisert karrierevei som for eksempel renteanalytiker eller forvalter. Det er også mulig å gjøre som meg, det vil si gradvis gå i retning av å være leder og mer generalist, sier Haug Villum til NRK.

Saken fortsetter under bildet

Gått gradene i finans

Tirill banksjef

TRENING MÅ TIL: Som toppsjef er det mye jobb og lange dager. For å holde seg i form trener hun og driver med yoga.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Hennes første jobb etter studiet var som trainee i ABB Financial Services. Siden har hun gått gradene i finans, før hun var med på å starte Pareto Bank.

Pareto er en av eierne og tanken var å kunne tilby kreditt til kunder som handler med aksjer og andre verdipapirer. Pareto Bank er en nisjebank spesialisert rundt eiendomsfinansiering, verdipapirfinansiering og shipping- og offshorefinansiering.

– Hva tjener du?

– Det er ikke spesielt vanlig i Norge å snakke om lønn, sier hun nølende før hun fortsetter:

– I mitt tilfelle er lønnen fastsatt av bankens styre og må oppgis i bankens årsrapport, så da kan jeg vel like godt si det. Den er på 2,3 mill. Det er en god lønn, sier hun.

Begynnerlønn for en siviløkonom i dag ligger rundt 440.000 kroner.

– Ville du valgt samme utdannelse igjen?

– Ja. Så tror jeg vel det også handler mye om å ta ansvar for egen utvikling. Gripe muligheter når de kommer. Sette seg ved bordet og ta initiativ. Dette gjelder uansett hvilken utdannelse man har, forteller hun til NRK.

– Det beste og verste med jobben?

– Alle jobber har sider ved seg som man liker mindre. Det å være banksjef er til tider en ensom jobb. Det er en del beslutninger og valg bare jeg kan ta. Det kan til tider være krevende, sier hun.

Jeg tjener 2,3 millioner. Det er en god lønn.

Tirill Haug Villum

– Noen av disse beslutningene kan være upopulære. Samtidig opplever jeg at alternativet, det å ikke gjøre noe og ikke kunne beslutte, er verre. Det beste er å få lov til å være med på å bygge opp og drive en god og lønnsom virksomhet sammen med utrolig mange flinke kollegaer. Det er et privilegium å få lov til å bruke seg selv, til å jobbe og da sammen med mange dyktige fagfolk og gode diskusjonspartnere. Det er det beste med jobben synes jeg, forteller Tirill Haug Villum.

Viktig å gjøre det man har lyst til

Tirill har to små barn og en mann i næringslivet. Hun håper at barna en dag også velger å ta høyere utdannelse.

– Hva ville du sagt til dine barn om de sa de ville velge å studere til å bli siviløkonom.?

–Jeg tror jeg ville ha sagt følgende: Bra. Er du sikker på at det er dette du vil? Det viktigste er at du gjør det du har mest lyst til og ikke følger i mine fotspor.


AKTUELT NÅ