Hopp til innhold

Siv Jensen krever helseministerens avgang

– Vi må vurdere en ny helseminister, sier Siv Jensen. Hun mener helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ikke har tatt det ansvaret hun skulle i Ahus-saken. – Usakelig, sier Helga Pedersen.

Siv Jensen krever helseministerens avgang. Intervju av Ingrid Kjelland-Mørdre.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Foto: Espen Andersen / NRK
Helga Pedersen

Helga Pedersen

Foto: NRK

Ni pasienter døde uventet fra januar til september i fjor på Akershus universitetssykehus. En rapport fra fylkeslegen om driften slo fast at sykehuset var overfylt og hadde for få på jobb.

– Forstår Onarheim

I går trakk Leif Frode Onarheim seg som nestleder i styret i Akershus Universitetssykehus seg. Dette etter massiv kritikk av sykehuset.

Siv Jensen skjønner Onarheims frustrasjon, og mener at de som skulle ha tatt ansvaret har løpt fra det.

– Både styreleder og helseminister er sørgelig fraværende i dette kaoset vi nå ser. Dette som skulle være en ansvarsreform, har endt i en total ansvarsfraskrivelse, sier Siv Jensen.

– Vi må vurdere en ny helseminister

Hun sier hun forstår at de pårørende mener helseministeren bør vurdere sin stilling.

– Jeg mener at Jens Stoltenberg burde vurdere Anne-Grete Strøm-Erichsen sin stilling, sier hun.

Jensen mener at Helsereformen av 2001 plasserte ansvaret på et sted, og at det var hos helseministeren, og gjentar at Strøm-Erichsen ikke har tatt det ansvaret hun skulle ha gjort.

– Vi må sette ned en uavhengig kommisjon for å snu alle steiner i Helse-Norge, vi må vurdere en ny helseminister, og statsbudsjettet for neste år må komme med en strakspakke, som retter opp i den meget akutte situasjonen vi nå står overfor.

Hun legger til at noen snart må ta ansvar, slik at pasientene føler trygghet for at de får forsvarlig god behandling når de har behov.

– Dette er usakelig

Helga Pedersen (Ap) mener de dødsfallene som har skjedd på Akershus universitetssykehus er tragiske, men konstaterer at Helsetilsynet i dag har slått veldig klart fast at forholdene ikke kan knyttes til bemanningssituasjonen på Ahus.

Dette er usakelig av Siv Jensen. Helseministeren har fulgt Ahus veldig nøye, og forholdt seg til den informasjonen hun har fått fra fra Ahus via Helse Sør-Øst, sier Helga Pedersen til NRK.no.

Hun forteller at Ahus i desember 2010 meldte fra oppover i systemet om at de hadde tilstrekkelig kapasitet til å overta de 160.000 akuttpasientene fra Oslo Universitetssykehus. Og at når dette iløpet av 2011 viste seg ikke å holde stikk, rekrutterte flere.

– Helseministeren har handlet i henhold til den informasjonen hun har fått. Det er udiskutabelt at hun tar ansvar, sier Helga Pedersen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen er på ferie, og har derfor ikke kunnet kommentere kravet fra Jensen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ