Siv Jensen: – Vi legger menneskerettighetene til grunn

STORTINGET (NRK): Opposisjonen ville vite om Siv Jensen fortsatt står for å bryte menneskrettighetene i Krekar-saken. Hun sier regjeringen legger grunnloven og menneskerettighetene til grunn.

Siv Jensen svarer i spørretimen i Stortinget

VIDEO: Her svarer Siv Jensen på spørsmål i Stortinget.

Rundt klokken 11.30 ble Frp-leder og finansminister Siv Jensen kalt frem på talerstolen i Stortinget. Hun sier hun ikke er villig til å bryte menneskerettighetene:

– Som finansminister kan jeg slå fast at regjeringen legger grunnloven og menneskerettighetene til grunn, sa Jensen.

Snakker både som partileder og statsråd

– Samtidig ligger Frps politikk fast. Det betyr at utsendelsen av Krekar skal iverksettes så raskt som mulig. Men i påvente av at det kan skje, må vi få på plass løsninger som trygger det norske samfunnet, sa Jensen.

Jensen svarte at hun stiller i Stortinget som finansminister, men at hun også er Fremskrittspartiets partileder, og at hun derfor også svarer på saker som angår partiet.

– Og lederen i Frp mener det Frp alltid har ment. Vår politikk ligger fast. Og i denne saken er vi opptatt av to ting: At utdendelsesvedtaket skal effektiviseres så fort forholdene ligger til rette for det. Og inntil det er mulig må vi ha ordninger som trygger samfunnets interesser.

(Atrikkelen fortsetter under bildet)

Siv Jensen må svar på Krekar-uttalelser i Stortinget

PÅ PLASS: Rundt klokken 11.15 kom Siv Jensen til Stortinget.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Jeg har vært klokkeklar

På en pressekonferanse like etter spørretimen fikk statsråden flere spørsmål.

– Kan du ha to hatter, Siv Jensen?

– Jeg mener jeg har vært klokkeklar. Vi forholder oss til menneskerettighetene. Grunnleggende menneskerettigheter tukler man ikke med.

– Men jeg tolker deg dit hen at du ikke er villig til å bryte menneskerettighetene, slik som du har sagt to ganger?

– Det er ikke det dette handler om. Frp har programfestet at menneskerettighetene skal legges til grunn.

Hun vil i dag hverken svare ja eller nei på om hun er villig til å bryte menneskrettighetene, noe hun tidligere har svart på ja på to ganger tidligere.

Jensen og Anundsen på kollisjonskurs

Det var i et intervju med NRK Dagsrevyen i 2009 at Siv Jensen sa at hun i ytterste konsekvens var villig til å sette menneskerettighetene til side for å få mulla Krekar i forvaring. Hun gjentok dette nylig i et intervju med TV 2.

– I 2009 sa du at du i ytterste konsekvens var villig til å sette menneskerettighetene side for å få mulla Krekar i forvaring. Er du fortsatt det?

– Ja!

– Og det er derfor jeg mener det er riktig at vi diskuterer og snur alle steiner for å se på mulighetene for et enda strengere regime for mennesker som kan utgjøre en potensiell fare, uttalte hun til kanalen.

Jensen er dermed på kollisjonskurs med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) som sa dette på direkte spørsmål:

– Jeg er ikke villig til å bryte menneskerettighetene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Created by InfoDispatcher

VIDEO: Det var i dette intervjuet på Dagsrevyen i 2009 Frp-leder Siv Jensen sa hun i ytterste konsekvens var villig til å bryte menneskerettighetene.

Statsministeren sender finansministeren

Statsråd Siv Jensen fikk dette spørsmålet fra Audun Lysbakken (SV):

«På spørsmål fra TV2 16. januar om statsråden 'er villig til å sette menneskerettighetene til side' for å få mulla Krekar i forvaring, svarer statsråden 'ja'. Det er et oppsiktsvekkende svar. Respekt for menneskerettighetene er jo det fundamentale skillet mellom det norske myndigheter skal stå for, og den fundamentalismen som Krekar representerer. Vil statsråden endre sitt svar, og med det bekrefte at regjeringen ikke er villig til å sette menneskerettighetene til side?»

Hadia Tajik (A) stiller også spørsmål om Siv Jensens uttalelser, til den skriftlige spørretimen:

«Kan statsministeren forsikre at menneskerettighetene ligger til grunn for regjeringens - og alle statsrådenes arbeid?»

Selv om spørsmålet er rettet til statsminister Erna Solberg (H) er det finansministeren som skal svare, ifølge Stortingets nettsider.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste meldinger