NRK Meny
Normal

Siv Jensen: – Boligmarkedet er godt nok regulert

GRAND, OSLO (NRK): Sentralbanksjefen sier det kan være nødvendig med tiltak mot nordmenns høye gjeld, men finansminister Siv Jensen mener markedet er godt nok regulert.

Siv Jensen hilser på sentralbanksjef Øystein Olsen

FINANSTOPPENE: Finansminister Siv Jensen hilser på sentralbanksjef Øystein Olsen i forbindelse med årstalen i Norges Bank.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Finansministeren mener det er viktigere å sørge for mer boligbygging for å skape en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.

– Boligmarkedet har vi spesielt fokus på. Det er finansministeren som har ansvaret for å regulere bankene. De er godt regulert med ganske sterke kapitaldekningskrav. Men kommunalministeren har gjort mange grep for å effektivisere planprosesser og reguleringer, som gjør at vi fremover kan få bygget flere rimelige boliger, sier Siv Jensen til NRK.

Da hadde hun nettopp hørt sentralbanksjef Øystein Olsen be myndighetene vurdere tiltak mot økt gjeld i norske husholdninger.

– Sterk vekst i boligpriser og gjeld kan gjøre det nødvendig for myndighetene å vurdere andre, målrettede tiltak for å dempe risikoen knyttet til den høye gjelden hos husholdningene, sa Olsen i sin årstale i Norges Bank.

Finansministeren sier bankene allerede er godt regulert med sterke kapitaldekningskrav.

VIL IKKE STRAMME INN: Finansminister Siv Jensen mener boligmarkedet er godt regulert.

Jensen får Støre-støtte

Siv Jensen ba i fjor bankene om å være mer liberale i håndteringen av egenkapitalkravet på 15 prosent. Hun er nå fornøyd med hvordan det fungerer, og ser ikke behov for innstramminger.

– Det fungerer fleksibelt, ved ikke å bare ta hensyn til egenkapital, men også se på betalingsevne. Det er viktig, understreker Jensen.

– Din resept med et gallopperende boligmarked er å bygge deg ut av det?

– I en del pressområder er det underskudd på boliger, og da må vi legge til rette for at vi kan bygge flere. Ikke minst for unge mennesker som skal inn i boligmarkedet. Forenkle en del av de fordyrende kravene, men også ha kontroll med finansene, svarer Jensen.

I denne saken er Ap-leder Jonas Gahr Støre helt enig med Frp-lederen.

– Vi må bygge mer. Det er behov for at det offentlige legger til rette for det. Myndighetene må legge til rette for at det er enkelt å regulere og bygge, sier Støre.

Erna uttaler seg om sentralbanksjefens anbefaling om å bruke mindre oljepenger.

– LANDET MÅ OMSTILLE SEG: Erna Solberg kommenterer sentralbanksjefens anbefaling om å bruke mindre oljepenger.

– Forberedt på fallende boligpriser

Heller ikke statsminister Erna Solberg vil stramme inn i boligmarkedet.

– Vi har ikke en løssluppen holdning, men vi har sagt at bankene må gjøre godt bankhåndverk. Og folk må passe på at de ikke låner til et nivå som de ikke kan betjene. De må ta hensyn til de usikkerhetene som er fremover. Både at arbeidsplasser vil endre seg og at prisene ikke nødvendigvis stiger, men at de kan falle i fremtiden, sier Solberg.

Sentralbanksjefen sier politikere må gjøre mer for å få kontroll på folks høye boliggjeld og vil ta i bruk skatt som virkemiddel for å hindre at folk tar opp for mye lån når de kjøper bolig.

ADVARER: Sentralbanksjef Øystein Olsen oppfordrer politikerne til å trykke på bremsen for å hindre en hard landing for norsk økonomi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger